Supranumit „ghețarul apocalipsei”, din cauza riscului ridicat de a se descompune, acesta riscă să se topească într-un ritm accelerat în anii următori. Acest lucru ar amenința nivelul oceanului planetar.
Unul dintre cei mai mari ghețari de pe Pământ
Ghețarul Thwaites, aflat în Antarctica de Vest, este unul dintre cei mai mari ghețari de pe Pământ, mai mare decât statul Florida. Reprezintă o parte din calota glaciară a Antarcticii de Vest, care conține destulă gheață pentru a crește nivelul oceanului planetar cu aproape 5 metri, potrivit NASA.
Puține locuri din Antarctica sunt mai greu de atins decât ghețarul Thwaites, o bucată de apă înghețată, de dimensiunea Floridei, care se întâlnește cu Marea Amundsen la aproximativ 800 de mile vest de McMurdo. Până în urmă cu un deceniu, niciun om de știință nu ajunsese să pună piciorul acolo, iar reputația sa a făcut ca acesta să fie foarte puțin cunoscut și analizat.
Acum, oamenii de știință au desfășurat un submarin robotic pentru a obține o nouă perspectivă asupra ghețarului Thwaites, imaginile de pe fundului mării evidențiind starea sa tot mai precară, potrivit Newatlas.
Condițiile extreme de vară și lipsa gheții marine au permis oamenilor de știință să acceseze pentru prima dată această secțiune a fundului mării.
„Ghețarul apocalipsei” se erodează de-a lungul bazei sale aflate sub apă
Aceasta expediție seamănă cu o alta, din 2020. Atunci, oamenii de știință au trimis un robot subacvatic pentru a inspecta linia de împământare a ghețarului Thwaites, punctul în care fundul mării se întâlnește cu gheața, pentru a-i evalua stabilitatea.
Noua cercetare arată că „ghețarul apocalipsei”, care poate crește nivelul oceanului planetar cu o jumătate de metru, se erodează de-a lungul bazei sale aflate sub apă, pe măsură ce planeta se încălzește, situație care poate avea consecințe majore pentru oceanul planetar.
Viteza de topire a ghețarului s-a dublat în ultimii 30 de ani, fiind la un pas de colaps
Rata sa de topire se accelerează, viteza dublându-se în ultimii 30 de ani, iar unele studii sugerează că ar putea fi la doar câțiva ani de un colaps complet. Dacă acest lucru se va întâmpla, cantitatea de apă eliberată ar fi suficientă pentru a ridica nivelul mării, la nivel global, cu câțiva metri.
”Ghețarul Thwaites atârnă de un fir de ață, la propriu, și ne așteptăm să vedem schimbări mari în viitorul apropiat, și chiar de la an la an, odată ce ghețarul se va desprinde de fundul mării”, susține Robert Larter, geofizician marin la centrul British Antarctic Survey și co-autor al studiului.
”Datele din satelit ne arată fisuri mari pe suprafața calotei ghețarului, care slăbesc structura acestuia; e ca o crăpătură pe parbriz”, afirma în urmă cu un an Peter Davis, oceanograf la centrul British Antarctic Survey, pentru CNN. Aceste fisuri ”se întind încet pe suprafața ghețarului, care, în cele din urmă se va sparge în multe bucăți mai mici”, a menționat expertul.