Gheţea: „Am putea ajunge în situaţia în care clienţii băncilor ar fi atât de bine protejaţi, încât băncile nu vor mai putea să le dea credite”

Impactul asupra sistemului bancar al aplicării Ordonanţei 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori va fi cuprins între 450 şi 900 milioane euro, în al doilea semestru din 2010, a declarat miercuri preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, prezent la Forumul Bancar.

‘Am calculat impactul aplicării Ordonanţei 50 asupra sistemului bancar şi am ajuns la concluzia că impactul va fi de 450-900 milioane de euro în al doilea semestru al anului 2010’, a spus Radu Graţian Gheţea.

Conform unui calcul făcut de BNR şi citat de Radu Gheţea, impactul prevederilor Ordonanţei 50 asupra sistemului bancar s-ar ridica la 594 de milioane de euro în ultimele şase ale acestui an.

‘Dacă Parlamentul nu modifică Ordonanţa 50, am putea ajunge în situaţia în care clienţii băncilor ar fi atât de bine protejaţi, încât băncile nu vor mai putea să le dea credite şi se vor orienta spre alte nişe, cum ar fi IMM-urile, agricultura şi infrastructura’, a precizat preşedintele ARB.

Bancherii nu reproşează Ordonanţei 50 numai faptul că se aplică la creditele în derulare, ci şi că ‘dă naştere la interpretări pe care clienţii le aduc în faţa justiţiei, iar băncile vor trebui să facă provizioane pentru a face faţă acestei situaţii’.

Gheţea a mai spus că băncile se vor pregăti în 2011 pentru a se putea introduce din 2012 sistemul internaţional de raportare bancară (IFRS).

‘Sistemul bancar este cel care plăteşte factura crizei, pentru că trebuie ca prin provizioane să facă faţă falimentelor şi situaţiilor în care clienţii nu mai pot plăti creditele, iar sistemul trebuie pus la punct pentru a a realiza venituri şi a menţine clienţii în viaţă, prin restructurarea creditelor’, a mai precizat preşedintele ARB.
SURSA: Agerpres