Programul „Prima casă” reprezintă un prim pas pentru revigorarea creditării şi va sprijini construirea de locuinţe, permiţând şi reluarea activităţii a sute de agenţii imobiliare, potrivit preşedintelui Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea. „«Prima casă» este un proiect interesant, care va aduce ceea ce se asteaptă toată lumea - reluarea creditării -, iar prin construirea de locuinţe se va relua activitatea a sute de agenţii (imobil
Programul „Prima casă” reprezintă un prim pas pentru revigorarea creditării şi va sprijini construirea de locuinţe, permiţând şi reluarea activităţii a sute de agenţii imobiliare, potrivit preşedintelui Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea.
„«Prima casă» este un proiect interesant, care va aduce ceea ce se asteaptă toată lumea – reluarea creditării -, iar prin construirea de locuinţe se va relua activitatea a sute de agenţii (imobiliare, n.r.)”, a declarat azi Radu Gheţea, la o dezbatere organizată în Parlament pe tema relansării creditării.
„Normele de creditare ar trebui modificate”
Gheţea a afirmat, ieri, că Banca Naţională a României (BNR) ar trebui să modifice normele de creditare a populaţiei, pentru a se relua finanţarea pe acest segment, mai ales în contextul iniţiativei „Prima casă”.
Guvernul a anunţat un program prin care creditele contractate pentru cumpărarea primei locuinţe vor fi garantate de stat în limită maximă de 60.000 euro. Garanţia va fi acordată persoanelor care achiziţionează pentru prima dată o locuinţă şi care nu au beneficiat anterior de un credit ipotecar.
Nepenalizarea rambursării anticipate a creditului, procedurile de evaluare ale imobilului, un avans de maximum 5% din împrumut şi perceperea de dobânzi cât mai scăzute sunt criteriile anunţate de premierul Emil Boc pentru selecţia băncilor care doresc să fie incluse în programul guvernamental de garantare a creditelor pentru cumpărarea primei locuinţe.
SURSA: Mediafax