Preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, se aşteaptă ca tot mai multe firme să-şi revizuiască afacerile şi să repornească motoarele, după ce dobânzile la credite au mai scăzut, în condiţiile în care mulţi oameni de afaceri sunt în expectativă.

„Problema este că în acest moment pentru nimeni nu mai este clar care sunt acele industrii câştigătoare. Sunt prea puţine industrii care s-au detaşat ca şi câştigătoare. Nu se ştie foarte clar ce exporturi vor mai merge, ce producţie mai putem avea pentru export, care să fie şi profitabilă. Sper ca acum, după ce şi dobânzile s-au mai tasat, să apară cât mai multe societăţi comerciale care să-şi revizuiască afacerile cu adevărat şi să repornească motoarele. Să recunoaştem că sunt mulţi care stau în expectativă”, a declarat Gheţea, citat de Mediafax.

El a dat ca exemplu sectorul construcţiilor, unde companiile fac stocuri de materiale, pentru că în prezent sunt ieftine, dar nu reîncep lucrările.

„Nu ştiu când vor reîncepe activitatea constructorii, pentru că unele materiale de construcţii, precum fierul sau materialele pentru baie şi bucătărie, nu se deterioarează dacă sunt depozitate corespunzător. Oamenii ăştia va trebui să repornească afacerile la un moment dat”, a afirmat preşedintele CEC Bank.

Cele mai recente date oficiale disponibile privind dobânzile medii la depozitele şi creditele noi sunt din luna mai şi arată că ratele au continuat ajustarea descendentă.

BNR a redus, marţi, nivelul dobânzii de politică monetară, pentru a patra oară în acest an, de la 9% la 8,5%, şi a scăzut rata rezervelor minime obligatorii pentru valută de la 35% la 30% din pasivele băncilor cu scadenţă sub doi ani.

SURSA: Mediafax