Banca Naţională a României (BNR) a devenit, la 1 ianuarie, membru al Băncii Centrale Europene (BCE) şi a vărsat 10 milioane de euro din totalul de 145 de milioane cât reprezintă subscrierea care îi revine la capitalul instituţiei monetare europene. Totalul de 145 de milioane de euro trebuie vărsat până la adoptarea monedei europene de către România şi până la aderarea BNR la Eurosistem. Cota minimă plătită la data aderării este de 7% din capitalul subscris. Contribuţia BNR reprezintă 2,5% din total şi plasează banca centrală a României pe locul opt între membrii BCE.
Banca Comercială Română (BCR) a ajuns la o reţea teritorială de 473 de sucursale şi agenţii, după ce numai în 2006 a deschis 101 unităţi. Noile unităţi bancare acoperă zone cu potenţial deosebit de dezvoltare a afacerilor atât din marile oraşe, cât şi din localităţi mai mici situate în aproape toate judeţele ţării. „Unităţile BCR confirmă avantajele oferite de abordarea „one stop shop“, în care clienţii pot beneficia de întreaga ofertă complexă de servicii financiare a Grupului“, a declarat Nicolae Dănilă, preşedinte executiv BCR. Pentru anul viitor, BCR îşi propune să deschidă peste 130 de noi unităţi.
Ministerul Finanţelor Publice a virat în contul Casei de Economii şi Consemnatiuni suma de 500 de milioane de lei, reprezentând majorarea capitalului social cu 5 milioane de acţiuni, a căror valoare nominală este de 100 de lei. Ca urmare, capitalul social al băncii a ajuns la 649,7 milioane de lei şi este deţinut în totalitate de statul român. Această infuzie de capital, echivalentul a aproape 150 de milioane de euro, este prima după 1989. Majorarea capitalului şi rezultatele obţinute din activitatea anului 2006 au făcut ca fondurile proprii ale CEC să ajungă la aproape 1.200 milioane lei, adică 17% din totalul activelor băncii.
Banca Transilvania deţine, în urma cumpărării şi subscrierii de acţiuni, 38,89% din capitalul social al companiei Medicredit Leasing IFN, al cărei obiect de activitate este leasingul operaţional şi financiar pentru achiziţionarea de echipamente medicale. Banca are opţiunea de a cumpăra, până la finele lunii iulie, cel puţin 50% plus o acţiune din capitalul social al Medicredit Leasing, operaţiune prin care ar deveni acţionarul majoritar al companiei.
Valoarea pachetului de 13.191 de acţiuni nominative, pe care Banca Transilvania îl deţine la compania de leasing, este de 1,31 milioane de lei. În urma plasamentului de capital făcut prin BT Investments, Banca Transilvania deţine 51% din capitalul social al societăţii BT Finop Leasing IFN, cu obiect de activitate intermedierile financiare.
Banca Românească a majorat în prima zi a anului dobânzile fixe la depozitele bancare în dolari. Cea mai mare dobândă oferită de bancă este de 5,25% pe an pentru depozitul cu dobândă fixă constituit pe trei luni.
Depozitele cu dobândă fixă constituite pe şase luni au dobândă de 5,20% pe an, în timp ce economiile păstrate timp de nouă luni sunt remunerate cu 5,15% pe an. Depozitele în dolari cu dobândă variabilă au rămas la acelaşi nivel ca până acum.