Ghid alegeri locale şi alegeri europarlamentare 2024. Cum poți vota la alegerile din 9 iunie?
Ghid alegeri locale şi alegeri europarlamentare 2024. Cetățenii români care doresc să-și exercite dreptul la vot pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie trebuie să prezinte un act de identitate valabil. Indiferent dacă este vorba despre alegerile europarlamentare sau cele locale, procedurile sunt clare. Accesul la vot este condiționat de prezentarea unui document oficial emis de statul român.
Pentru alegerile din 9 iunie, cetățenii cu vârste de cel puțin 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv, vor putea vota în baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării. Printre documentele acceptate se numără:
- cartea de identitate,
- cartea electronică de identitate,
- buletinul de identitate,
- pașaportul diplomatic sau simplu, inclusiv variantele electronice ale acestora.
Ghid alegeri locale şi alegeri europarlamentare 2024. Pentru alegătorii români care doresc să voteze în cadrul alegerilor europarlamentare în țară, aceștia pot alege să voteze pe lista permanentă la secția de votare unde sunt arondați conform domiciliului sau reședinței. Alternativ, aceștia pot opta să voteze în orice altă secție de votare din afara localității respective, pe listele suplimentare.
În ceea ce privește alegerile locale, cetățenii pot vota în localitatea în care își au domiciliul sau reședința. În cazul în care locuiesc la altă adresă decât cea din buletin, aceștia trebuiau să-și facă viză de flotant cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua alegerilor, adică până pe 10 aprilie.
Alternativ, dacă s-au înscris pe liste în Registrul Electoral, cu cel puțin 45 de zile înainte de alegeri, aceștia vor putea vota pe listele permanente, altfel având posibilitatea listelor suplimentare.
Votul persoanelor care locuiesc în afara țării și alegătorii netransportabili
Ghid alegeri locale şi alegeri europarlamentare 2024. De asemenea, cetățenii români care locuiesc sau se află în afara țării pe 9 iunie 2024 vor putea vota pentru alegerile europarlamentare la orice secție organizată de autoritățile române, în baza unui act de identitate românesc valabil în acea zi.
În plus, alegătorii netransportabili, care nu se pot deplasa din diverse motive, precum boala, invaliditatea sau detenția, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale, vor putea depune o cerere pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale pentru alegerile europarlamentare și locale.
Această măsură este menită să asigure dreptul la vot al tuturor cetățenilor, indiferent de circumstanțele personale.