De regulă, nefiind om politic, ci provenind din rândul societății civile, cutuma politicianismului dâmbovițean este exclusă. Dar, cu sau fără derogare de la șeful direct, își arată colții. Și nu oricum, ci ripostând la atacuri ale politicienilor. Ceea ce este un pic cam nefiresc. Incriminează greaua moștenire. Trebuie să se lupte cu ea, chiar dacă predecesor i-a fost un expert. Tot un tehnocrat cu o echipă de profesioniști, care știa doar să facă și să tacă. Primul pas. Se descotorosește de foștii. Nu contează că sunt buni. Își ia oameni noi, cu care crede că poate rezolva mare parte din probleme. Până la acomodare curge timp valoros. Dar nu e întocmai pierdut. Are intenții bune, dar este preocupat de can-can. Iar asta îți ocupă timpul.

Doar că timpul înseamnă bani. Iar noi la acest capitol nu stăm deloc bine. De fapt, stăm chiar prost. Iar când timpul este limitat încerci să-ți focusezi toată atenția spre rezultate. Nu ai timp de jocuri. Nu ai timp de cobzăreală. Uită de menirea care i-a fost dată și atacă.

Are un comportament agresiv. Bine că cel puțin până acum doar verbal. Cunoaște tehnici de manipulare. Și le folosește, își urmărește bine scopul. Se adresează unui public saturat de toată clasa politică. Este un bun manipulator. Unul care nu acordă răspuns direct unei întrebări directe, ci face o diversiune. Direcționează conversația către un alt subiect.

Pentru cei care nu au urmărit revista și site-ul Capital fac precizarea că este vorba de articolul publicat pe capital.ro în ziua de 28 iulie 2016, prin care arătam ca până în prezent gradul de absorbție al fondurilor europene din calendarul 2014-2020 este zero. Da, reiau pentru cei care încă nu au înțeles: ZERO. La baza articolului a stat un memorandum discutat cu o zi înainte în Guvernul Cioloș. Nu credeam că acest subiect va declanșa războiul între foștii guvernanți social-democrați și Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene.

Nu-i simpatizez pe PSD-iști și consider că guvernarea Ponta a fost o pată neagră pentru dezvoltarea României. Când erau la guvernare i-am criticat, pe unii miniștri mai mult, mai ales pe ilustrul Dan Coman Șova, prietenii știu de ce, dar observ că metehnele acestora sunt acum luate și de Cristian Ghinea. Domnule ministru, dacă minciuna într-adevăr s-ar pedepsi nu v-aș vedea prea bine. Documentul chiar există. Și da, este zero, în dreptul coloanei referitoare la suma de contribuție UE previzionată pentru (atenție) ianuarie-octombrie 2016.

Abia în ultimele două luni din acest an este previzionată o sumă de 136 de milioane de euro, dintr-un total de peste 30 de miliarde de euro, cât avem la dispoziție. La doar câteva zile de la incident comisarul european Corina Crețu atrage atenția asupra “startului lent” al României în implementrea proiectelor din perioada 2014-2020.

Ghinea atacă din nou, dar de această dată publică pe Facebook un document, un bilanț al tuturor statelor europene cu stadiul absorbției de la 31 mai. Document care atestă în dreptul României cifra de doar 0,18%, adică doar 57 de milioane de euro, repet, din peste 30 de miliarde. Dle ministru, poate Batman nu-i atât de negru pe cât pare, dar Volga-i Volgă. Iar dacă vreți ca imaginea să nu vă fie terfelită de cei care vă vor urma la guvernare mai bine ați ieși în conferințe să răspundeți întrebărilor jurnaliștilor, decât să scrieți pe Facebook pentru a primi Like-uri.

 

CIPRIAN MAILAT
redactor-șef Capital