Ghid de siguranță validat: Înotătorii neexperimentați pot „pluti pentru a trăi” în condiții de apă deschisă

piscina

SURSA FOTO: pixabay.com

După testarea unor noi orientări privind siguranța, această cercetare oferă speranțe pentru reducerea numărului de înecuri la nivel mondial. Laboratorul pentru medii extreme (EEL) al Universității din Portsmouth a constatat că mesajul „Float to Live” al Royal National Lifeboat Institution (RNLI) ajută înotătorii începători să supraviețuiască în condiții reale de apă deschisă.

Două investigații au arătat că strategiile au funcționat în apă dulce liniștită și în mișcare, în apă de mare și chiar în timp ce erau îmbrăcați, imitând căderile accidentale în apă din viața reală.

Profesorul Mike Tipton MBE, co-fondator al EEL al Universității, a remarcat:

„Pentru înotătorii neexperimentați și depășiți de situație, o îndrumare simplă și utilă poate îmbunătăți ratele de supraviețuire. Putem pregăti mai bine oamenii pentru o imersiune neașteptată în apă prin îmbunătățirea competenței de plutire și a încrederii”.

În primul studiul, 25 de persoane au plutit în apă plată (apă dulce sau sărată). În al doilea studiu, 23 de persoane au plutit de trei ori într-un canal interior.

Voluntarii nu aveau experiență cu apa și doar 32% erau încrezători în capacitatea lor de plutire.

Echipa a comparat sfaturile RNLI cu o plutire fără instrucțiuni privind capacitatea de plutire, încrederea și dificultatea.

Instrucțiunile „Float to Live” au îmbunătățit capacitatea participanților de a pluti pe lacuri și oceane, chiar și în condiții mai puțin controlate și mai dificile.

Instruirea personalizată a îmbunătățit abilitățile de plutire

Studiul BMC Public Health a indicat că instruirea personalizată a îmbunătățit abilitățile de plutire. Instrucțiunile „înclinați capul pe spate cu urechile scufundate”, „relaxați-vă și mișcați-vă mâinile ușor” și „este în regulă dacă picioarele vi se scufundă” au fost deosebit de utile.

Dr. Clare Eglin, de la Extreme Environments Laboratory, a remarcat:

„Practica și instruirea au îmbunătățit capacitatea de plutire, deși majoritatea subiecților au ales mai întâi instruirea, deoarece aceasta a sporit încrederea mai repede.

Acest lucru este vital, deoarece nu toată lumea își poate permite sau se poate angaja în antrenamente personalizate, iar abilitățile de plutire exersate în piscină se aplică și în ape deschise”.

OMS estimează 236.000 de decese prin înec anual (2023). Aproape 400 de persoane din Marea Britanie se îneacă din greșeală în fiecare an, sau una la fiecare 20 de ore. Jumătate nu au plănuit niciodată să înoate.

Campania a îmbunătățit gradul de conștientizare

Aproximativ 60% dintre persoanele care se îneacă în apă rece mor în câteva minute din cauza șocului provocat de frig. Bătaia sau înotul cresc riscul.

RNLI și Universitatea Portsmouth au creat campania de siguranță în apă „Float To Live”.

Susținută de cercetarea EEL, campania a îmbunătățit gradul de conștientizare a publicului cu privire la plutire ca principal comportament de supraviețuire în situații de urgență în apă și a fost reprodusă în străinătate.

Organizația caritabilă a început să pună în aplicare concluziile noului studiu în publicitatea sa, adăugând imagini și instrucțiuni pentru a îmbunătăți mesajul, scrie medicalxpress.com.

Gareth Morrison, șeful RNLI pentru siguranța în apă, a declarat:

„Ne bucurăm că această nouă cercetare arată că mesajul nostru «Float to Live» îi ajută pe începători să supraviețuiască în ape deschise. Colaborarea noastră cu Universitatea din Portsmouth ne-a ajutat să determinăm cea mai bună abordare pentru a exprima sfatul și ne bucurăm că a funcționat. Știm că acest sfat simplu poate salva vieți.”