Ce-ați spune despre o plimbare cu mașina pe autostradă? Nu e chiar ceea ce v-ați aștepta ca propunere de vacanță presupun. Aveți dreptate, articolul de față nu este o propunere, ci doar o evadare din ceea ce înseamnă o vacanță „clasică”.
Întâi de toate ar trebui să stabilim cu exactitate despre ce autostradă vorbim, iar titlul sper că a pricinuit măcar un semn de întrebare: AutoFiori. Dacă v-ați pus vreodată în gând să treceți din Italia în Franța cu mașina, atunci autostrada A10 este cea mai potrivită. Plecând din Genoa, părăsește Italia pe la Ventimiglia, iar apoi se continuă în Franța cu A8, ajungând la Aix-en-Provence 380 kilometri mai târziu. Rezonanța numelor localităților pe langă care trece este ea insăși un motiv pentru o plimbare: Savona, Imperia, San Remo în partea italiană, Nice, Antibes, Cannes în Franța. CLICK AICI PENTRU SHARE PE FACEBOOK
Vă propun să descoperim această autostradă, pornind de la experiența pe care am avut-o in 2006, atunci când am făcut o plimbare mai lungă cu mașina, plecând din România și ajungând în Spania. În a treia zi a călătoriei am ajuns lângă Genova, cu intenția de a trece rapid în Franța, mergând pe ceea ce credeam a fi încă una dintre nesfârșitele întinderi de asfalt care de obicei nu ne rămân în memorie. Imediat ce am trecut de punctul ce marca începutul autostrăzii A10, a început ceea ce a însemnat cea mai frumoasă amintire legată de călătoriile cu mașina. În cazul în care nu aveți o hartă la îndemână, Autostrada dei Fiori merge paralel cu marea Mediterană, iar în cealaltă parte are muntele. Pe lângă frumusețea poziționării sale, un număr impresionant de viaducte și de tuneluri întregesc experiența.


Sursa foto: hikr.ro

Oare am menționat că mi-e frică de înălțime? Cred că nu. Oare am menționat că AutoFiori are multe viaducte, aflate la o distanță considerabilă de siguranța pământului? Cred că am făcut asta. Asta ne aduce în fața unei dileme, și anume cum poate rămâne așa ceva în topul amintirilor? Răspunsul este unul singur: peisajele pe care le veți descoperi oriunde vă veți uita pe parcursul celor 380 kilometri (dintre care 160 în Italia). Uitați-vă pe geam în stânga, se vede soarele reflectându-se în mare. Încercați în dreapta, nu este nimic, poate doar o prăpastie peste care mașina trece în viteză doar ca să descoperiți un perete vertical de munte, peisaj care va lăsa imediat locul unui întuneric neașteptat. Nu este decât unul dintre cele câteva zeci de tuneluri prin care veți trece, lungimea lor variind între 200 și 1,000 metri. Probabil că n-o să aveți timp să vă obișnuiți cu ele întrucât ieșirea dintr-un asemenea tunel înseamnă de cele mai multe ori și intrarea pe un viaduct. Da, nu este locul cel mai potrivit pentru o persoană cu probleme legate de înălțime, iar metoda pe care am aplicat-o cu succes a fost de a folosi preponderent banda a doua, chiar dacă asta însemna o încălcare a regulilor de urmat pe autostradă. Totuși, sunt sigur că mă veți înțelege când vă voi repeta că în dreapta se căsca de obicei un hău imens. CLICK AICI PENTRU SHARE PE FACEBOOK Ce nu v-am dezvăluit până acum este de unde provine numele AutoFiori. Se pare că Sfântul Romulus din Genoa a ajuns într-o zi pe lângă străvechiul oraș San Remo, acolo unde a căutat găzduire si ceva de mâncare. Aflat de mult timp pe drumuri, Sfântul Romulus a fost luat drept un cerșetor și alungat de toată lumea, cu excepția unei tinere care, impresionată fiind de starea acestuia, i-a oferit un bol cu măsline și un pahar de vin, iar dintr-un mănunchi de leandru a preparat o alifie cu care i-a vindecat rănile. Dorind să o răsplătească, Sfântul a binecuvântat-o și i-a urat ca pururea grădina să-i fie plină de florile ce sunt acum simbolul zonei. Sper că povestea vi s-a părut interesantă, însă trebuie să vă dezamăgesc, este doar o plăsmuire și nimic mai mult. San Remo este supranumit totuși La Citta dei Fiori, iar autostrada și-a luat numele de la orașul pe lângă care trece.


Sursa foto: hdtimelapse.net

V-aș recomanda să vă rezervați ceva timp pentru AutoFiori astfel încât să puteți părăsi autostrada și să mergeți într-unul din nenumăratele locuri minunate pe care le veți găsi în apropiere. CLICK AICI PENTRU SHARE PE FACEBOOK Pe cele mai cunoscute le-am amintit la începutul acestui articol, însă cel mai important este să nu vă limitați, veți descoperi cu siguranță un loc doar pentru voi, precum cele din imaginile de mai jos.


Sursa foto: commons.wikimedia.org


Sursa foto: hikr.org