Circa 27.000 de români sunt aşteptaţi să-şi petreacă sărbătorile de iarnă în străinătate, cu 10% mai puţini decât în 2008. Tendinţa anului pare să fie reorientarea către plajele însorite din Egipt, Tunisia, Cipru sau Turcia.

Se spune că petrecerea vacanţei într-o zonă caldă, când la tine acasă batef crivăţul, este cel mai bun remediu împotriva stresului. Astfel, pentru cei cărora criza nu le-a scos chiar toţi banii din buzunare, agenţiile de turism pun în prim-plan oferte accesibile în staţiunfile exotice ale Egiptului, una dintre cele mai căutate destinaţii pentru această perioadă.

Ca şi anul trecut, pachetele cele mai solicitate sunt pentru zona turistică de la Sharm El Sheikh. Preţurile pentru ţara piramidelor pornesc de la 595 de euro, tarif ce include cazare la patru stele, transport cu avionul, transferuri şi demipensiune, şi pot ajunge la 850 de euro, dacă se optează pentru cazarea la cinci stele. „Egiptul este cea mai cerută destinaţie călduroasă pentru perioada Revelionului. Mulţi turişti optează pentru Sharm El Sheikh, pentru că pot face plajă, dar şi pentru condiţiile deosebite“, explică Traian Bădulescu, consilierul de presă  al  Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism. Majoritatea turoperatorilor  au apelat la earlybooking (reduceri timpurii) pentru a putea vinde mai multe sejururi, discounturile acordate fiind de la 4% până la 10%. O altă destinaţie mult mai căutată în sezonul rece din 2009 este Cipru. O minivacanţă de Revelion în Insula Afroditei asigură relaxare la preţuri modice, mai ales dacă nu eşti foarte pretenţios. Tarifele pornesc de la 415 euro, la un hotel de două stele (transport cu avionul, cinci nopţi cazare cu mic dejun), şi pot ajunge şi la 645 de euro, dacă se optează pentru cinci stele.

Vacanţă de o lună cu 1.000 de euro!

180-39418-38_beach_41.jpg„Alte oferte speciale în zonele calde mai sunt în Dubai, de la 999 de euro, şapte nopţi cazare cu mic dejun. O săptămână pe plajele Marocului, de Revelion, cu cazare la un hotel de patru stele costă cu aproape o sută de euro mai puţin“, precizează Mircea Vladu, director al agenţiei Pres­tige. Destul de ocolită în vară, când a înregistrat una dintre cele mai drastice scăderi, Tunisia revine cu căldură în ofertele turoperatorilor români. Preţurile acceptabile şi condiţiile peste medie pot fi socotite atrăgătoare pentru destui români. Astfel, o vacanţă în staţiunea Hammamet poate porni de la 562 de euro (şapte nopţi cazare la două stele) şi ajunge la 1.144 de euro pentru un Revelion all Inclusive. Însă, pentru jumătate din preţ, 500 de euro, există varianta Antalya, pentru care turistul are incluse cinci nopţi cazare, la cinci stele, regim all inclusive şi avion.

„Turcii s-au pregătit pentru iarna aceasta. Au creat oferte de puţin peste 1.200 de euro, cazare la cinci stele, all inclusive, timp de o lună“, spune Bădulescu, menţionând, totuşi, că nu turiştii români reprezintă ţinta principală a acestei oferte promovate de hotelierii turci.

Iordania, noutatea sezonului

180-39419-38_palmtree_41.jpgÎn premieră, agenţia Christian Tour oferă un sejur de Revelion în Iordania. Pentru o vacanţă de o săptămână, la patru stele, preţurile pornesc de la 975 euro. Sunt incluse transportul cu avionul, demipensiune, safari cu cina tradiţională în deşertul Wadi Rum şi masa festivă de Revelion.

O vacanţă mai lungă, cu Revelion petre­cut călătorind în sud-estul Asiei, costă 1.895 de euro. O­ferta este pentru zece zile, iar programul include, prin­tre al­te­le, o plimbare cu elefantul în Phuket (Tailanda), vizitarea unor peşteri misterioase  în Langkawi (Malaiezia) şi un popas la Turnurile Gemene Pe­tro­nas. „Aceste oferte se adresează, în special, persoanelor cu venituri me­dii şi mari“, precizează Adriana Goicea, manager la Cocktail Holidays.

10% este procentajul cu care va scădea numărul sejururilor din perioada sărbătorilor de iarnă, estimează reprezentanţii agenţiilor de turism

Happy New Year!

2.000 de turişti sunt aşteptaţi anul acesta, în pe­rioada sărbătorilor de iarnă, în ţări pre­cum Egipt, Tunisia, Cipru, Turcia sau Grecia.

EGIPT
Revelion printre piramide

Cea mai cerută destinaţie este Sharm El Sheikh, unde, pentru cinci nopţi de caza­re la cinci stele, cu demipensiune, transport şi transferuri incluse, turistul poate plăti 617 euro (ofertă Cocktail Holidays).

TUNISIA
La porţile Saharei

Unul din charterele iernii zboară către Tu­nisia, unde şapte nopţi de cazare la trei stele, cu demipensiune, în staţiunea turistică Hammamet, costă 654 de euro (ofertă Tunisiana).

TURCIA
Revelion all inclusive

Turiştii care vor opta pentru An­talya vor scoate din buzunar 399 de euro, pentru cinci nopţi de cazare la patru stele, regim all inclusive (ofertă Paralela 45).

CIPRU
Printre cele mai ieftine

Cei care dispun de un buget redus pot alege cazare la trei stele, cu preţuri înce­pând de la 28 de euro pe noapte, mic dejun inclus, în Paphos. (ofertă Marshal Turism).