Belgia este o ţară mică, cu totul deosebită, dar nedreptăţită de turiştii care o includ în itinerariile prin Europa, fără a-i acorda o atenţie prea mare. Deşi capitala, cu construţiile ei gotice şi cu impunătoarele clădiri ale Uniunii Europene, este de obicei principala oprire, Belgia mai are nenumărate locuri splendide pentru o vacanţă de neuitat. Superbul oraş medieval Bruges, brăzdat de canalele care i-au conferit numele de „Veneţia Nordului”, Antwerp, care i l-a dat lumii pe faimosul pictor Rubens şi frumosul Ghent, eclipsat adesea de Bruges, dar poate la fel de frumos, alături de Bruxelles, de miile de mărci de bere şi delicioasele delicatese de ciocolată sunt doar câteva dintre motivele foarte întemeiate să vizitezi Belgia.
Una dintre cele trei monarhii care formează Beneluxul, Belgia este membru fondator al Uniunii Europene, găzduind o bună parte dintre instituţiile acesteia, pe lângă alte organizaţii internaţionale importante, precum NATO. Moneda de schimb este euro, aşa că nu vei avea nevoie de case de schimb valutar.
Bruxelles, Flandra şi Valonia
Fiind supranumită „Esenţa Europei”, pentru că este considerată locul de întâlnire al Occidentului, Belgia este o ţară multiculturală şi mărturie stau cele trei limbi oficiale pe care le are: neerlandeza (cunoscută popular mai degrabă ca flamandă), franceza şi germana.
Țara este împărţită în trei regiuni: Flandra, unde se află comunitatea flamandă, Valonia (comunitatea franceză şi o mică regiune de vorbitori de germană aproape de graniţă nemţească, în estul ţării) şi regiunea capitalei Bruxelles, care este bilingvă, vorbindu-se aici şi franceza şi neerlandeza.
Zboruri low-cost din Bucureşti
Cea mai practică şi mai rapidă modalitate de a ajunge în Belgia este avionul, mai ales că operatorii aerieni low-cost Blue Air şi Wizz Air au curse directe spre Bruxelles, iar preţurile pot fi destul mici dacă îţi iei bilet din timp (până în 90 de euro, dus-întors). Şi la TAROM poţi rezerva bilete la preţuri accesibile, cu aceeaşi condiţie.
Trenul este o variantă mai scumpă, un preţ estimativ la CFR cu oferta SparPreis Germania fiind în jur de 300 de euro, cu schimbare în München şi Köln, drumul durează aproximativ 30 de ore.
Indicatoare bilingve… doar în Bruxelles
Dacă pleci cu maşina, la fel, drumul este foarte lung, ai de parcurs în jur de 1.000 de kilometri prin Ungaria, Austria şi Germania. În cazul în care vei fi şofer cea mai mare problemă va fi orientarea pentru că în Belgia numele localităţilor sunt scrise în limba oficială a regiunii în care te afli.
Spre exemplu Antwerp este Antwerpen în flamandă şi Anvers în franceză, Liège (fr.) este Luik în neerlandeză şi Lüttich în germană, iar exemplele pot continua la nesfârşit. Chiar dacă toate trei sunt limbi oficiale ale Belgiei, fiecare regiune are limba ei oficiale, excepţie făcând regiunea Bruxelles-ului, care este bilingvă. Aşa că dacă te ghidezi după un oraş ar fi bine să-i înveţi toate variantele. Regula se aplică şi la oameni, nu te aştepta ca în Flandra să vorbească prea mulţi franceza, mai repede îţi răspund în engleză.
Prioritate de dreapta
Indicatoarele sunt puţine, au culori diferite şi în unele părţi sunt poziţionate aiurea, însă drumurile sunt într-o stare foarte bună, iar accesul pe autostrăzi nu se plăteşte. Ca şofer trebuie neapărat să ştii că în Belgia maşinile care vin din dreapta au prioritate chiar şi atunci când acestea intră pe sensul principal de mers de pe o stradă secundară, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.
Ca în majoritatea ţărilor din Europa, deţinerea şi folosirea detectoarelor de radar sau aparaturii anti-radar este interzisă, iar dacă nu le laşi acasă rişti o amendă de până la 2.000 de euro, cu suspendarea permisului şi confiscarea aparatului.
Sistem feroviar impecabil, ieftin şi rapid
Însă dacă vrei să faci un tur al ţării, dar şi pentru legături externe, cel mai simplu şi mod este trenul, pentru că Belgia are un sistem feroviar foarte bine pus la punct, cu ajutorul cărui ajungi repede şi ieftin în orice colţ al ţării. Spre exemplu, o călătorie din Bruxelles în Bruges costă în jur de 12 euro, iar până în Antwerp 6,60 euro.
Mai ai varianta Rail Pass, prin care ai 10 călătorii între oricare 2 staţii de tren din Belgia la preţul de 73 de euro. Pe site-ul b-rail.be poţi găsi toate informaţiile legate de călătoriile cu trenul în Belgia, iar aici îţi poţi face itinerariul.
Acasă la Uniunea Europeană
Bruxelles-ul, sediul Uniunii Europene şi poate cea mai populară destinaţie pentru turiştii Belgiei, este un oraş foarte internaţional, unde, pe lângă cele două limbi oficiale, şi engleza este foarte răspândită, mai ales în rândul tinerilor, drept pentru care probleme de comunicare nu prea vei avea.
Este o destinaţie atât pentru excursiile culturale, cu multe obiective de văzut, cât şi pentru pelerinii distracţiei, având o viaţă de noapte foarte animată.
Gratuităţi şi reduceri cu Brussels Card
Ca turist, o idee bună este să-ţi procuri un Brussels Card, care îţi oferă transport gratuit pe toate mijloacele de transport în comun, combinat cu intrări gratuite la peste 30 de muzee, reduceri la unele obiective turistice, băuturi din partea casei în localuri şi alte facilităţi. Preţul lui este de 20 de euro pentru 24 de ore, 28 de euro pentru 48 de ore şi 33 de euro pentru 72 de ore, iar dacă îl cumperi online economiseşti un euro.
Belgienii, deşi este greu să-i generalizezi, fiind împărţiţi în atâtea comunităţi, sunt nişte oameni foarte primitori cu turiştii şi, mai important, sunt obişnuiţi cu străinii, ţinând cont de toate evenimentele internaţionale care au loc în capitală, când, apropo, este aproape imposibil să găseşti cazare în Bruxelles, sau cel puţin la preţuri decente.
Nonşalantul Manneken Pis
Nu rata în Bruxelles frumosul centru al oraşului (Grand Place/Grote Markt) cu străduţele sale înguste, invadate de turişti şi luminate de bliţuri. La câteva minute de piaţa centrală vei da peste Manneken Pis, unde turiştii se strîng buluc, nerăbdători să se pozeze cu simbolul „spiritului ireverenţios” al capitalei belgiene, reprezentat de un băieţel făcând pipi, statuetă care a luat forma a nenumărate suveniruri pe care ţi le poţi lua din Bruxelles.
Tot în zonă este strada cu fructe de mare apetisant etalate în faţa restaurantelor. Dacă vrei să serveşti o porţie, compară oferta şi fii atent la preţurile care sunt puse la derută, la suta de grame, deşi porţiile standard sunt mult mai mari. Nu uita de elegantul Palat Regal şi de catedrala St. Michael.
Europa în miniatură
În partea de nord a oraşului ai de văzut spectaculoasa construcţie Atomium pe care o poţi admira de afară şi dinăuntru, plătind intrarea (9 euro), parcul Mini-Europa (12,9 euro), unde găseşti o mulţime de monumente din întreaga Europă în miniatură. Pentru shopping trebuie să dai o tură pe Rue Neuve.
Dacă vrei să-i calci pe urme lui Napoleon, în locul unde a fost învins definitiv, aprope de Bruxelles este Waterloo, localitatea unde a avut loc celebra Bătălie cu acelaşi nume.
Oraşul lui Rubens
Antwerp este una dintre destinaţiile cele mai populare în Belgia. Este un oraş al modei, al cluburilor, al iubitorilor de artă şi al negustorilor de diamante. Ai de văzut aici piaţa centrală, casa pictorului Rubens, portul, unul dintre cele mai mari din lume (12 euro).
Precum Amsterdam sau Hamburg, Antwerp are un Red Light District, dar dacă eşti curios să-l vezi, ar fi indicat să-l parcurgi mai degrabă ziua.
Bijuteriile Flandrei
Bruges, parte a patrimoniului mondial UNESCO, este unul dintre cele mai frumoase locuri din Belgia, un oraş medieval cu nenumărate canale pe care te poţi plimba cu vaporaşele, costă câţiva euro.
Şi aici ai la dispoziţie Bruges Card, care îţi oferă nenumărate reduceri şi gratuităţi. Fă-ţi timp pentru o excursie de o zi la staţiunea Oostende, aflată la ţărmul Mării Nordului, însă nu te echipa de baie pentru că nu degeaba se numeşte Marea Nordului.
Ghent este o altă bijuterie a Flandrei, un oraş medieval unde ai de văzut castele flamande şi catedrale gotice. Nu rata aici Catedrala Sf. Bavo şi superbul centru istoric, dar şi o tură cu vaporaşul pe canalele oraşului.
Dintre oraşele Flandrei mai merită incluse în itinerariul tău Leuven, un vechi oraş universitar, Mechelen şi Ypres.
Belgia francofonă
În Valonia, regiunea franceză a Belgiei, mai puţin populară în rândul turiştilor, nu se aplică aceeaşi regulă cu care te-ai obişniut în Flanda şi în Bruxelles. Aici, densitatea populaţiei vorbitoare de limbi străine scade treptat.
Cum te îndrepţi spre Valonia, opreşte-te în Dinant, oraş situat pe malul fluviului Meuse, unde s-a născut Adolf Sax, părintele saxofonului. Aici te aşteaptă o privelişte superbă a spectaculoasei cetăţi situată pe o stâncă.
Spa, oraşul care a spus răsfăţului pe nume
Liège şi Tournai sunt alte două destinaţii populare în Valonia, iar dacă ajungi în Belgia în februarie, nu rata Carnavalul din Binche, din localitatea cu acelaşi nume, când, pentru 3 zile oraşul se întoarce în secolul al XVI-lea.
Aproape de graniţa cu Germania vei găsi oraşul Spa, situat la poalele munţilor Ardeni, cunoscut de împătimiţii Formulei 1 pentru circuitul pe care se desfăşoară Marele Premiul al Belgiei. Pe lângă asta, acesta este şi oraşul de provenienţă a termenului „spa”, în sensul de staţiune balneară sau de zonă cu izvoare minerale.
Originea „gurmanzilor”
Graţie poziţionării ei, la graniţa dintre latinitate şi „germanitate”, aşteaptă-te ca în Belgia să mănânci cu un rafinament francez la porţii germane. Petru o descriere mai detaliată a bucătăriei belgiene, am apelat la specialistul Emanuel Ciocu, editorul site-ului cevabun.ro, ca să ştii ce să comanzi din meniurile belgiene.
Belgia este ţara care a creat termenul gourmand sau gourmet (persoană care apreciază mâncarea). Fructe de mare excepţionale, fripturi bogate, beri deosebite şi deserturi încântătoare, aceasta este Belgia.
Punctul de întâlnire al bunătăţilor latine şi germane
În ciuda devizei naţionale – Unirea face puterea – Belgia este bine delimitată atât social cât şi culinar, graniţa dintre Europa germană şi cea latină fiind trasată chiar în interiorul regatului belgian. Vei „gusta”, aşadar, puternicele influenţe germano-olandeze în nordul flamand şi caracteristicile latine în sudul valon. Cu toate acestea, în locurile turistice găsiţi cam toate mâncărurile definitorii pentru cultura culinară belgiană, descrise bilingv (în flamandă şi franceză).
Paradisul creveţilor
Pentru început, când vizitaţi Belgia ar trebui să ştiţi că aici s-au născut cartofi prăjiţi, cunoscuţi în toată lumea ca french fries, prăjiţi în mod tradiţional în grăsime animală, nu în ulei. Mosselen-friet (fr. moules-frites), midii prăjite şi servite cu cartofi prăjiţi sunt un fel definitoriu în toată ţara.
Fructele de mare, în general, şi creveţii în mod special sunt deosebite în Belgia şi se găsesc la preţuri decente peste tot. Ca regulă generală, creveţii sunt cu atât mai gustoşi cu cât apa în care trăiesc este mai rece, lucru valabil şi pentru peşti, iar Belgia se bucură de ţărmul la Mării Nordului. Un peşte foarte iubit în Belgia este ţiparul. Gustă neapărat Paling in ‘t groen (fr. anguilles au vert), ţipar într-un sos din ierburi mixte.
Fripturi în bere
Ar fi păcat însă să călătoreşti în Belgia fără să guşti şi din bunătăţile „uscatului”, din mâncărurile şi fripturile atât de deosebite ale Belgiei. Asemănătoare ca idee francezul boef bourguignon, Vlaamse stoofkarbonaden este o tocăniţă consistentă din carne de vită în care însă vinul folosit la gătit a fost înlocuit cu bere.
De altfel belgienilor le place să gătească cu bere. Una dintre cele mai speciale mâncăruri ale Belgiei este Konijn in geuze (fr. lapin à la gueuze), este o friptură de iepure în geuze (un sortiment de bere acrişoară specifică zonei Bruxelles-ului).
Feluri specifice locului
Specialităţile regionale se află la loc de cinste în Belgia, unde fiecare regiune se laudă cu feluri specifice. Waterzooi este o tocăniţă din carne de pasăre, vită, peşte cu legume, smântână şi ou, specifică Ghent-ului.
Liège-ul se laudă cu Salade Liégeoise, o salată consistentă cu fasole verde, bacon, ceapă şi oţet şi, desigur, cu gaufrele care şi-au primit numele chiar de aici.
În munţii Ardeni, specialităţile locale se concentrează în jurul mezelurilor tradiţionale, pateuri şi cârnaţi din vânat, în special din carne de porc mistreţ. Influenţa germană se regăseşte în specialităţile belgiene de cârnaţi, Braadworst, Pensen şi Boudins, serviţi cu cartofi şi sos de mere.
Bucătăria belgiană tradiţională nu este neapărat un paradis al vegetarienilor. Cu toate acestea, andiva este foarte populară aici, chiar dacă cel mai iubit fel include şuncă – Gegratineerd witloof (fr. chicons au gratin), andive învelite în şuncă şi gratinate la cuptor. Stoemp, o specialitate întâlnită şi în Olanda, este un piure rustic, din cartofi în amestec cu diverse legume şi verdeţuri.
Țara ciocolatei şi a berii
Belgia se poate lăuda că a dat lumii celebra gaufre de Liège, servită cu sosuri de fructe, ciocolată sau caramel peste tot, dar şi rafinatele ciocolate realizate după reţete secrete. În Belgia ciocolata nu este un „alt desert”, specialităţile din ciocolată fiind desertul prin excelenţă, adevărate capodopere de rafinament.
Dar poate mai mult decât cu ciocolata, belgienii se laudă cu berile lor. Aproximativ 130 de producători realizează cele 8700 de branduri care se comercializează în Belgia, majoritatea în producţie mică, dar de o excelentă calitate.
Mii de beri, cu Leffe în frunte
Berile de abaţie (fr. Abdijbier sau Bières d’Abbaye), realizate în mănăstiri încă din Evul Mediu, blonde, dar mai ales brune şi negre, cu gust specific şi nu de puţine ori cu conţinut ridicat de alcool (peste 6%) sunt adevărate specialităţi care au pus Belgia pe harta fundamentală a berii mondiale. Cel mai cunoscut brand este în prezent Leffe.
Berile făcute în mănăstirile călugărilor trapişti sunt la rândul lor o specialitate distinctă, pentru care branduri ca Achel sau Chimay stau mărturie. Există multe şi controversate încercări de catalogare a berilor belgiene, de a le grupa în categorii după metoda de producţie, gust, culoare, concentraţie alcoolică, regiune, însă toată lumea este de acord că în Belgia berea are un caracter unic.
Fie că sunt albe, brune, blonde sau roşii, berile belgiene sunt o experienţă completă şi complexă, iar pentru a vă pune în încurcătură, Delirium Cafe din Bruxelles vinde aproximativ 2.500 de branduri de bere. Aveţi de unde alege!
DEZBATERE:
Ai fost în Belgia ca turist? Spune-ne părerea ta despre această ţară!
DETALII:
Citeşte şi GHID DE VACANȚĂ CAPITAL.RO: Tot ce trebuie să ştii ca turist în Polonia.
Citeşte şi GHID DE VACANȚĂ CAPITAL.RO: Tot ce trebuie să ştii ca turist în Cehia.
Citeşte şi GHID DE VACANȚĂ CAPITAL.RO: Tot ce trebuie să ştii ca turist în Ungaria.