Cehia este una dintre cele mai cochete ţări din inima Europei, o destinaţie ideală pentru vacanţele în care vrei să explorezi istoria, dar şi o loc minunat pentru o escapadă romantică. Deşi majoritatea turiştilor nu se aventurează prea departe de Praga, Cehia are multe de oferit în fiecare colţişor al ei, fiind una dintre ţările care au scăpat „ieftin” după cel de-Al Doilea Război Mondial, fără prea multe pagube, iar oraşele ei medievale şi-au păstrat farmecul intact.
Cehia este un stat membru al Uniunii Europene din 2004 şi este o ţară de sine stătătoare din 1993, când Cehoslovacia s-a spart în două. Moneda de schimb este coroana cehească în Cehia şi 1 euro valorează în jur de 25 de coroane ceheşti, o cotaţie care îţi va crea ceva probleme dacă nu te pricepi prea bine la calcule.
Adevărata problemă va fi însă să găseşti un curs bun. În Praga, încearcă să eviţi să schimbi bani la exchange-urile din centru, din apropierea principalelor obiective turistice pentru că valuta este cotată foarte slab sau ţi se pot percepe comisioane.
Mai multe cursuri la casele de schimb valutar
Pe lângă asta, casele de schimb obişnuiesc să afişeze mai multe cursuri, în funcţie de suma pe care o schimbi, cu cât schimbi mai mulţi bani, cu atât cursul este mai mare, dar ai grijă să nu te inducă în eroare când schimbi bani mai puţini, pentru că cel mai mare curs este scris cu litere de-o şchioapă, dar pentru o sumă mică vei primi mult mai puţini bani.
Deşi este o destinaţie pe care tot mai mulţi români o iau în considerare pentru vacanţe, este destul de greu de ajuns aici. CFR are cursă directă spre Praga, dar biletul este destul de scump, în jur de 200 de euro de persoană. Zboruri directe nu operează decât Czech Airlines, din Bucureşti în Praga, dar fiind curse de linie, tarifele nu sunt chiar pentru toate buzunarele, aproximativ 330 de euro un bilet dus-întors. Ai în schimb posibilitatea să combini zborurile companiilor low-cost care au conexiuni cu Praga din ale oraşe.
Vignetă pentru accesul pe autostrăzi
Cel mai la îndemână mijloc de transport pentru Cehia râmâne maşina personală. Trebuie să ieşi prin Ungaria şi, de acolo poţi alege să traversezi Austria, unde ai avantajul autostrăzilor rapide, sau Slovacia, unde traseul este mult mai frumos. În toate cele trei ţări, accesul pe autostrăzi se face pe baza de vignete, pe care le poţi achiziţiona de la punctele de frontiră sau de la benzinăriile cele mai apropiate de graniţă.
În Cehia vei avea nevoie de o vignetă specială (Dálniční známka), care trebuie achiziţionată doar dacă circuli pe autostrăzi şi drumuri express. Vigneta costă 220 de coroane pentru o săptămână (8,7 euro), 330 pentru o lună şi 1.000 pentru un an.
Se blochează roţile
Spre deosebire de majoritatea statelor din UE, în Cehia este permisă utilizarea detectoarelor de radar, dar ţine cont că în ţările de transit acestea sunt interzise, aşa că mai bine îl laşi acasă. Antiradarele în schimb sunt interzise.
Ministerul Afacerilor Externe îţi recomandă să respecţi limitele de viteză legale, pentru că altfel rişti o amendă de până la 500 de euro şi suspendarea permisului de conducere. Ai grijă să parchezi în locurile special amenajate şi cu dovada achitării taxei la vedere, pentru că autorităţile obişnuiesc să blocheze roţile, mai ales în zonele centrale ale oraşelor.
Toate informaţiile în limba cehă
Limba oficială de aici este ceha, o limbă de origine slavă destul de exotică pentru români, iar faptul că are şi o pronunţie diferă o face o limbă foarte greu de învăţat sau de înţeles. O problemă de care te vei lovi, chiar şi în Praga, vor fi semnele, indicatoare şi informaţiile pe care nu le vei găsi, în afara zonelor turistice, decât în limba cehă, aşa că succes la recitatea numele străzii pe care te afli sau, mai rău, pe care o cauţi.
Totuşi, nu trebuie să-ţi faci prea multe griji, pentru că cehii, chiar dacă uneori par agasaţi de numărul şi de problemele turiştilor, nu refuză niciodată să-ţi dea o mână de ajutor. Mulţi vorbesc engleza, sau măcar o înţeleg, în special tinerii. Germana şi rusa sunt alte limbi populare în Cehia, dar mai mult în rândul celor mai în vârstă.
Dacă ceri indicaţii pe stradă, chiar dacă localnicii nu vor putea să-ţi explice în engleză cum să ajungi undeva, îţi vor desena cu pixul pe hartă traseul sau vor recurge la limbajul semnelor. Pentru orice eventualitate însă, ar fi indicat însă să încerci să reţii câteva expresii uzuale în cehă, înainte să ajungi. Este de apreciat ca de câte ori intri sau ieşi dintr-un magazin sau dintr-un local să saluţi: „Dobrý den” („Bună ziua”) şi „Na shledanou” („La revedere”).
Respectă şi cunoaşte trecutul ţării
Cehii nu sunt deloc încântaţi de confuzia unora că încă mai există Cehoslovacia, sau că ţara lor ar face parte din Rusia sau din Uniunea Sovietică, ambele date complet eronate. Cehia a făcut într-adevăr parte din blocul sovietic, iar până în 1918 a fost teritoriu austro-ungar.
Regimul comunist de după cel de-al Doilea Război Mondial este o amintire urâtă pentru mulţi dintre cehi, motiv pentru care încă este un subiect sensibil care i-ar putea deranja pe unii. Cehii sunt unul dintre popoarele renumite pentru numărul mare de atei, respectă-le concepţiile, pentru că şi ei respectă religiile şi aşa îţi vor respecta şi ei credinţa.
Doar berea mai este ieftină
Cehia a fost multă vreme considerată o ţară ieftină, însă lucrurile stau altfel acum, după o lungă perioadă cu o economie înfloritoare şi cu neîncetatele valuri de turişti. Acum preţurile aproape s-au aliniat celor din Occident, în special în Praga. Cazare la preţuri bune găseşti mai degrabă pe la periferie şi în afara sezonului. Fiind un oraş foarte vizitat, în Praga ar fi bine să-ţi cauţi cazare din timp ca să nu ai surprize sau, de ce nu, ca să găseşti un preţ mai bun.
În schimb, bere cehilor este foarte ieftină, din moment ce ei o beau ca pe apă. Au nenumărate mărci de bere locală, fiind şi ţara de provenienţă a tipului de bere pilsner. Sunt cei mai mari băutori de bere din lume, cu o medie anuală a consumului de 160 de litri pe cap de locuitor, ceea ce înseamnă că nu e o idee bună să bei cot la cot cu un ceh, decât dacă ai mult antrenament.
Praga, bijuteria Cehiei
Țara nu are nicio ieşire la mare şi este împărţită în două mari regiuni: frumoasa Boemia, aflată în partea de vest şi cuprinzând şi Praga, şi tradiţionala Moravia, în est, dar mai cuprinde şi o parte din Silezia.
Supranumit şi „Oraşul de Aur”, Praga este bijuteria Cehiei, dar şi unul dintre cele mai frumoase oraşe din lume, unde se împletesc armonios stilurile gotic, baroc, renascentist, cu cel al artei moderne, transformând această metropolă într-un adevărat muzeu în aer liber.
Ca să apuci să vezi tot ce ai de văzut aici, trebuie să-ţi organizezi un plan foarte bine pus la punct, pentru care te poţi folosi de hărţi ce includ majoritatea obiectivelor importante, pe care le găseşti în orice hotel şi la centrele de informare.
Cardul cu intrări gratis şi reduceri
De mare folos îţi va mai fi reţeaua de transport în comun foarte dezvoltată, în special tramvaiele care acoperă întregul oraş. Un bilet costă 20 de coroane şi rămâne valabil timp de 75 de minute pe orice mijloc de transport, dar există variante mai rentabile dacă ai de când să mergi mult, ca de exemplu bilet valabil una sau mai multe zile. Cel de o zi costă 70 de coroane.
De asemenea, caută la centrele de informare turistică „Prague Card”, care costă 34 de euro şi îţi oferă intrare gratuită la peste 50 de obiective din oraş, reduceri, tarife speciale la taxi şi alte beneficii.
Nu rata în Praga o plimbare pe faimosul Pod Carol peste râul Vltava, care despică oraşul, un tur al centrului vechi (staré město), schimbul gărzilor la Castelul Praga, Piaţa Wenceslas, spectacolul oferit de Ceasul Astronomic la fiecare oră fixă, Metronomul, un drum cu funicularul pe dealul Petrini, pentru o privelişte de excepţie şi o plimbare cu vaporaşul pe râu. La 20 de kilometri de Praga se află Castelul Karlštejn, unul dintre cele mai frumoase din Cehia.
Răsfăţ spa la Karlovy Vary
Trebuie neapărat să ajungi în staţiunea de spa Karlovy Vary (la 126 km de Praga), renumită pentru izvoarele sale termale, fie pentru puţin răsfăţ, fie doar pentru o plimbare prin oraş. Teplice este cunoscut tot pentru băile termale, dar eclipsat de Karlovy Vary. Kutná Hora, un vechi oraş medieval, este o altă destinaţie din Cehia populară în rândul turiştilor pentru că aici se află celebra mină de argint.
Dacă ajungi la Plzeň, înseamnă că ai ajuns acasă la cunoscuta bere Pilsner Urquell şi poţi vizita fabrica sau poţi doar să savurezi o bere în oraşul care a dat numele tuturor berilor pilsner din lume. Pentru sezonul rece, o destinaţie ideală este oraşul Liberec, înconjurat de Munţii Jizera şi creasta Ještěd-Kozákov, un loc cunoscut de iubitorii sporturilor de iarnă, pentru că este oraşul-gazdă al multor competiţii de acest gen.
În Moravia, cele mai populare oraşe de vizitat sunt Brno, unde se organizează Grand Prix Brno, un event Moto GP, şi unde poţi face un tur al circuitului, şi Olomouc un frumos oraş universitar cu un superb centru vechi, înscris de asemenea în Patrimoniul UNESCO.
Caută localurile printre străduţe
După atâta vizitat, o să vrei să guşti şi din bunătăţile gătite de cehi. Pentru asta, îţi recomandăm să eviţi localurile situate în buricul oraşului, mai ales în Praga. Dacă iei străduţele la picior, vei descoperi o mulţime de locuri poţi mănânca bine, la preţuri mai accesibile.
Ca să ştiisă alegi ce este mai bun în meniu, am apelat la specialistul Emanuel Ciocu, editor al site-ului cevabun.ro, pentru o descriere cât mai completă a bucătăriei ceheşti.
Cehia se află nu doar în centrul Europei, ci şi în epicentrul ei culinar, locul în care bucătăriile estului şi ale vestului se întâlnesc, punctul de unde pleacă şi vin influenţe culinare din toate ţările înconjurătoare.
Grupată în trei mari bucătării regionale (Moravia, Boemia şi Silezia), cultura culinară cehă este dominată de utilizarea cărnii, în special cea de porc (vepřové), pui (kuře) şi vită (hovězí). Raţa, gâsca, iepurele şi vânatul ocupă un rol secundar în bucătăria cehă, în timp ce peştele este puţin utilizat, cu excepţia crapului care se găteşte tradiţional de Crăciun. Când citiţi un meniu în Cehia este posibil să întâlniţi felurile de mâncare sub denumirea lor populară, abreviată.
Cultul verzei
Varza este foarte apreciată în Cehia unde însoţeşte felurile din carne de porc sau vită, cârnaţi sau pui. O farfurie de vepřová pečeně s knedlíky a se zelím cunoscută popular ca vepřo-knedlo-zelo (friptură de porc cu varză şi găluşte) este definitorie pentru cultura culinară cehă. O altă mâncare populară este svíčková na smetaně sau svíčková, o friptură de vită servită cu un sos gros din legume şi smântână şi, evident, cu găluşte. Cehii apreciază foarte mult acest tip de mâncare numit generic Svičková sau Rajská, combinaţii de carne cu sos şi smântână.
Dacă vizitezi Cehia nu vei putea ignora prezenţa cârnaţilor, în special cei de porc, preparaţi la cuptor, fierţi sau fripţi la grătar şi serviţi cu salată de varză murată. În Praga, tonetele care vând cârnaţi sunt locuri populare pentru turişti şi localnici deopotrivă.
Supe şi găluşte
Cu adevărat specifice, până la obsesie, în cultura culinară cehă, sunt găluştele (Knedlíky). Diferite de găluştele pe care le cunoaştem noi, houskove knedliky (găluşte de pâine) sunt făcute din făină sub forma unor rulori şi servite tăiate felii şi prezente în aproape orice mâncare tradiţională.
Supa (polévka) face parte din meniul zilei al oricărui restaurant, oferită la un preţ bun. Supa de cartofi (bramborová polévka sau bramboračka), supa de pui cu tăieţei (kuřecí polévka s nudlemi), supa de vită cu găluşte din ficat (hovězí polévka s játrovými knedlíčky), supa de varză (zelná polévka or zelňačka), supa de usturoi (česneková polévka sau česnečka) şi cea de lapte acru cu mărar (koprová polévka or koprovka) sunt cele mai întâlnite. Ca în toată Europa Centrală, supa gulaş (polévka guláš) este foarte iubită.
Deserturi grele, ca mâncarea
Alături de găluşte şi varză – consumată obsesiv în Cehia, proaspătă, gătită sau murată – garniturile mai sunt constituite din orez, paste, legume fierte sau coapte la cuptor, dar mai ales cartofi. Cartoful (brambory) este foarte apreciat de către cehi. Căutaţi-i pe meniuri sub numele de vařené brambory (cartofi fierţi), opékané brambory (cartofi la cuptor), bramborová kaše (piure de cartofi), bramborové hranolky (cartofi prăjiţi), bramborový salát (salată de cartofi) şi, evident, bramborové knedlíky (găluşte de cartofi).
Deoarece sunt gătite cu mult unt (máslo), smântână (smetana) şi frişcă (šlehačka), deserturile cehe (moučníky) au tendinţa de a fi uneori aproape la fel de grele ca şi mâncarea. Puteţi alege dintr-o varietate de clătite (palačinky), prăjituri cu miere (medovník), ştrudel cu mere (jablečný závin) sau, pentru că tot sunteţi în Cehia, găluşte cu afine (borůvkové knedlíky). Dacă vă doriţi un desert mai uşor puteţi profita de influenţa italiană şi să încercaţi o îngheţată (zmrzlinový pohár).
Berea, băutura naţională
Mai mult decât însăşi mâncarea, cehii sunt mândri de băuturile lor. Berea (pivo) este băutura naţională a Cehiei, berea cehă fiind de fapt un etalon pentru băutorii acestui produs despre care majoritatea spune că e cea mai bună din lume.
Tinerii englezi fac adevărate pelerinaje în Cehia pentru a savura direct la sursă formidabila bere cehească. O să-i recunoaşteţi după gălăgia pe care o fac pe străzile Pragăi. Cele mai cunoscute branduri de bere sunt České Budějovice (cunoscută azi sub numele de Budweiser Budvar, alta decât cea americană), Pilsner Urquell, Staropramen, Krušovice, Bernard, Radegast, Velkopopovický kozel şi Gambrinus. Multe berării oferă propria bere obţinută artizanal şi servită direct din cazanele în care a fost făcută.
Produsă în localitatea staţiune Karlovy Vary, Becherovka este un aperitiv digestiv foarte apreciat, dulce amărui, un distilat aromat cu ierburi. Beton este în cehă exact ceea ce înseamnă şi în română şi, în plus, e denumirea argotică a mixului de Becherovka cu apă tonică.
DEZBATERE:
Ai fost în Cehia ca turist? Spune-ne părerea ta despre această ţară!
DETALII:
Citeşte şi GHID DE VACANȚĂ CAPITAL.RO: Tot ce trebuie să ştii ca turist în Slovenia.
Citeşte şi GHID DE VACANȚĂ CAPITAL.RO: Tot ce trebuie să ştii ca turist în Malta.
Citeşte şi GHID DE VACANȚĂ CAPITAL.RO: Tot ce trebuie să ştii ca turist în Polonia.