GHID DE VACANŢĂ CAPITAL:RO: Tot ce trebuie să ştii ca turist în Germania

Cunoscută ca fiind ţara perfecţiunii întrucât aici totul funcţionează după reguli, Germania fascinează, chiar dacă la prima vedere poate părea rece. Stilul german de a fi se regăseşte în orice detaliu. Poate de aceea Germania este una din ţările cu cea mai puternică personalitate din Europa şi din lume. Germanii pot părea, la un moment dat, reci, motiv pentru care, capital.ro vă oferă un ghid de călătorie, tocmai pentru a nu vă simţi „străini”. Europa datore

Cunoscută ca fiind ţara perfecţiunii întrucât aici totul funcţionează după reguli, Germania fascinează, chiar dacă la prima vedere poate părea rece. Stilul german de a fi se regăseşte în orice detaliu. Poate de aceea Germania este una din ţările cu cea mai puternică personalitate din Europa şi din lume. Germanii pot părea, la un moment dat, reci, motiv pentru care, capital.ro vă oferă un ghid de călătorie, tocmai pentru a nu vă simţi „străini”.

Europa datorează mult acestei ţări occidentale, sub toate aspectele. Germania este ţara de unde izvorăşte Dunărea, care a dat automobilul şi care, la ora actuală oferă, în continuare, cele mai bune mărci de automobile din lume. În final, Germania este ţara în care se află cele mai bune autostrăzi din Europa şi nu numai.

Vom rămâne, pentru început, în zona transporturilor pentru că sunt câteva lucruri interesante de notat referitor la această ţară.

Autostrăzile, pe cât sunt de perfecte, pe atât sunt de gratuite. Nu există taxă de intrare pe autobahn-urile germane, aşa cum nu există limită de viteză. Este bine de ştiut însă, că, mai nou, există porţiuni de şosele unde există restricţii, iar în oraşe limita este de 50 sau chiar 30 km/h.

Germania văzută din tren

O experienţă interesantă este călătoria cu trenul. InterCityExpress (ICE) este un concept creat de Deutsche Bahn şi reprezintă un model de tren care merge cu o viteză de cel puţin 160 km/h. Pentru a ilustra cam ce înseamnă să mergi cu aceste trenuri, putem da următorul exemplu: între Bucureşti şi Arad sunt aproximativ 600 km, pe care un Rapid îi străbate în circa 10 ore şi jumătate. În Germania, între Munchen (Sud) şi Hanovra (Nord) sunt tot cam 600 km, pe care un ICE îi face în doar 4 ore.

Este, poate, inutil să spunem că trenurile germane au un confort de neegalat şi că, dacă pe un orar scrie că trenul soseşte în staţie la 12:07, atunci trenul acela nu va sosi nici la 12:30, nici la 13:00, ci chiar la 12:07. ICE este echipat cu aparate de radio instalate la fiecare scaun de pasager, există prize pentru laptopuri şi o conexiune wireless la internet care oferă acces doar la site-ul bahn.de, unde se pot consulta orarele diferitelor trenuri şi unde se pot face rezervări. În tren există panouri de afişaj electronic în care primiţi informaţii despre viteza cu care circulă, care este următoarea oprire şi timpul rămas până la aceasta.

Este adevărat că aceste călătorii cu ICE sunt destul de scumpe, în funcţie de distanţa ajungând şi la câteva zeci de euro. Puteţi cumpăra însă un tichet de tip InterRail Global Pass, cu care ajungeţi mult mai ieftin şi care este valabil în aproape toată Uniunea Europeană.

Dacă totuşi preferaţi maşina, aveţi grijă că utilizarea detectoarelor de radar şi a aparatelor antiradar constituie contravenţie. Tot de reţinut este că germanii sunt foarte „nemţi” când vine vorba de parcări, aşa că nu parcaţi maşina pe unde apucaţi pentru că riscaţi să primiţi amendă.

În Germania vă puteţi descurca foarte uşor în limba engleză, iar cei care lucrează cu publicul străin nu au probleme de limbă. Ascultaţi însă cu atenţie ce vi se spune pentru că germanii sunt tentaţi să vorbească o engleză cu puternice accente germane, cu atât mai mult cu cât originile celor două limbi sunt aceleaşi.

Ce este de văzut?

Chiar dacă are ieşire la mare, Germania nu este o destinaţie de vară pentru că Marea Nordului nu oferă, probabil, exotismul plajelor de la Mediterana sau Egee. Astfel că, Germania este mai degrabă o destinaţie de toamnă sau chiar de iarnă.  O experienţă intereantă ar fi să mergeţi în Munchen în timpuş festivalului Oktoberfest, care începe la sfârşitul lunii septembrie şi care este mai mult decât un simplu festival al berii.

În primul rând se pot vizita oraşele mari: Berlin, Munchen, Hamburg, Koln sau Frankfurt. Aici sunt nenumărate atracţii turistice culturale şi arhitectonice, catedrale şi monumente. Dacă nu doriţi să vă pierdeţi în mulţimile marilor metropole, puteţi vizita Pădurea Neagră, locul de unde izvorăşte Dunărea şi unde merg foarte mulţi turişti. Tot aici, mai exact în Deutsche Uhrenstrasse, se află ce mai mare ceas cu cuc din lume şi o mulţime de muzee şi magazine destinate acestui tip de ceasuri.

De asemenea, există micile oraşe, care nu sunt foarte aglomerate şi unde există destul de multă linişte redată de parcuri şi de străduţe: Hanovra, Dresda, Heidelberg sau Potsdam. Dresda, de exemplu, chiar dacă este relativ destul de mic faţă de oraşe precum Leipzig, este un oraş de-a dreptul extraordinar, reconstruit bucată cu bucată după ce a fost distrus, în întregime, într-o singură noapte în 1945.

La ce trebuie avut mare grijă 

În general nu există probleme speciale, înă este bine ca în Germania să aveţi grijă la două aspecte. Sunt întâlnite destul prin mijloacele de transport în comun bande de neonazişti care nu se feresc să atace străini. Sunt foarte uşor de recunoscut, motiv pentru care este recomandată evitarea lor.

Un alt aspect la care turiştii străni trebuie să fie atenţi este aluzia la simbolurile naziste. Legislaţia germană interzice cu desăvârşire orice manifest sau aluzie la vreun simbol sau gest care ar aminti de nazism.

Ce mâncăm în Germania

Bucătăria germană nu este atât de sofisticată cum este cea franceză, de exemplu, sau cea grecească. Carnea, în general, în special cea de porc, face parte din meniul cotidian a germanului de rând. În ceea ce priveşte băutura, este arhicunoscut faptul că în Germania, consumul de bere este printre cele mai ridicate din lume. În ultima perioadă se remarcă un interes crescut pentru vin, însă berea rămâne băutura preferată a nemţilor.

De obicei, în restaurante, bacşişul de 10% este oprit „din oficiu” pe nota de plată, motiv pentru care nu mai este necesar să lăsaţi mai mult decât scrie pe notă. Bacşiş se lasă, în general, şoferilor sau celor care vă ajută cu bagajele la hotel. Totuşi, în cazul în care pe nota de plată nu apare şi bacşişul, e bine să lăsaţi 10% din valoarea notei.

De reţinut că restaurantele nu acceptă carduri, astfel că trebuie să vă asiguraţi că aveţi suficienţi bani în portofel înainte să vă aşezaţi la masă.

Dacă nu vă daţi înlături de la mâncarea de tip „fast food”, în cazul în care doriţi să mâncaţi ieftin, puteţi alege restaurantele turceşti, prezente peste tot în Germania, dat fiind faptul că aici există cea mai mare comunitate de turci din Europa.

Turcii, ca şi la ei în ţară de altfel, sunt foarte primitori, atenţi cu clienţii şi au întotdeauna grijă să ofere ceva „din partea casei”, fie că este vorba de un ceai sau un mic desert. Într-un local turcesc, simplist dar curat, o masă pentru două persoane nu depăşeşte 15 euro, cu tot cu băutură.

Chiar dacă la prima vedere par suspecţi, turcii din Germania sunt ultimul lucru de care ar trebui să vă fie teamă, ei neavând alt interes decât acela de a scoate un ban şi să vă facă să vp simţiţi mulţumiţi, în speranţa că veţi reveni. Este bine de ştiut că turcii au cunoştinţe minime de limba engleză şi de cele mai multe ori actul conversaţional se reduce la o serie de cuvinte simple şi la multe semne şi gesturi ale braţelor.

În cazul în care vizitaţi Germania în lunile septembrie şi octombrie, trebuie să aveţi în vedere că, în oraşe precum Hanovra sau Hamburg (partea de Nord), vremea este destul de capricioasă, motiv pentru care trebuie să vă asiguraţi împotriva frigului.