În mai puţin de două săptămâni peste 200 de mii de români, medici, pieţari, actori, jurnalişti, producători, avocaţi, notari, mediatori, arendatori sau proprietari de imobile închiriate vor trebui să depună declaraţia 600 prin care spune Fiscului că va avea venituri din aceste activităţi în anul 2018, care vor fi mai mari de 22.800 de lei. Dar plata se face raportat la cât ai iîncasat în 2017, chiar dacă cele din 2018 vor fi mai mici.
În cazul profesiilor liberale, respectiv în cazul notarilor, medicilor, jurnaliştilor, actorilor, (cei plătiţi pe contract de proprietate intelectuală), scriitorilor, aceştia vor plăti şi contribuţii de Sănătate (10% din venit, dar dacă venitul depăşeşte 1.900 de lei pe lună, atunci plăteşte 190 de lei pe lună, indiferent cu cât depăşeşte plafonul minim) dar şi de pensii (25% dintr-o sumă aleasă, dar nu mai mică de 1.900 de lei). Chiar dacă persoanele respective au statutul de salariat la o companie, respectiv au carte de muncă şi cotizează deja la pensii şi sănătate, dacă au venituri din activităţi independente şi chirii care depăşesc plafonul de 1.900 de lei pe lună, atunci depun declaraţia şi au obligaţia de plată în plus faţă de ce cotizează cu salariul. Pentru chirii, dividende, arendă nu se plătesc contribuţiile la pensii, se plăteşte doar contribuţia de Sănătate. Doar activităţile independende intră în incidenţa veniturilor pentru care se datorează contribuţii de pensii. Oficialii ANAF au explicat că, pentru profesiile liberale există o excepţie. Mai exact, dacă ai incasat venituri anul trecut de 5.000 de lei, iar în 2018 acele venituri au incetat, nu le mai încasezi, ei nu vor plăti contribuţii raportat la cât au încasat în 2017 şi vor putea trece în declaraţie cîă nu mia încasează acele venituri.
Cei care au luat bani din contracte pe drepturi de autor, precum jurnaliştii,actorii, scritorii, etc, ei, chiar dacă în 2018 nu mia încasează niciun bani din acel contract/contracte, vor plăti contribuţii de sănătate şi pensii raportat la cât au câştigat în 2017, sau la salariul minim. cert este că sunt obligaţi să aleagă o sumă la care să plătească contribuţii, chiar dacă nu mai încasează aceşti bani în 2018.
Este la fel şi în cazul în care se datorează contribuţii de sănătate pentru chirii, arendă, investiţii, dobânzi etc. Dacă în acest an nu mai există deloc aceste venituri, nu contează, vei plăti CASS raportat la încasările din 2017.
Indiferent de cât câştigi, şi din câte surse, (înafară de salariu cu carte de muncă) poţi alege suma la care să plăteşti contribuţiile de pensii, care nu poate fi mai mică de salariul minim. De exemplu, dacă câştigi 3.000 de lei net pe lună dintr-un contract pe drepturi de autor, poţi alege să plăteşti contribuţii de pensii 475 de lei, raportat la salariul minim burt şi nu la 3.000 de lei. Foarte important de reţinut că atunci când stabileşti dacă ai de depus această declaraţie, te uiti la salariul net pe care îl încasezi. Respectiv dacă iei în mână peste 1.900 de lei, din activităţi independente trebuie să plăteşti contribuţii de pensii şi de sănătate. Cheltuiala minimă va fi de 665 de lei pe lună. Chiar dacă câştigi mai mult decât suma la care alegi să plăteşti contribuţii, nu vei plăti mai mult la regularizare.
Important de menţionat, în cazul contractelor pe drepturi de autor, este că reţinerea la sursă nu mai e valabilă. Respectiv obligaţia de plată a contribuţiior revine exclusiv beneficiarului.
Potrivit ANAF, în cazul veniturilor din contracte pe drepturi de autor, calculul se face în felul următor: „Aveţi obligaţia depunerii declaraţiei 600, dacă venitul net lunar realizat în anul 2017, din drepturi de proprietate intelectuală, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielii deductibile de 40%, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, este cel puțin egal cu 1900 lei, aveţi obligaţia de plată a CAS. În ceea ce priveşte plata CASS trebuie să aveţi în vedere venitul net realizat din drepturi de proprietate intelectuală în anul 2017. Dacă acesta depăşeşte plafonul de 22.800 lei atunci aveţi obligaţia plăţii CASS”, a publicat ANAF pe pagina de Facebook.
În cazul dividendelor, se datorează doar contribuţii de Sănătate, şi pentru cele realizate în 2016 şi încasate în 2017, mai spune ANAF.