Orhideele sunt considerate unele dintre cele mai delicate flori. Se deosebesc de restul florilor prin faptul că majoritatea sunt epifite (plante care își procură hrana independent, folosind ca suport de creștere alte vegetale, de obicei copaci).
De aceea, creșterea și îngrijirea orhideelor este oarecum diferită față de a a altor flori. Nu este deloc greu să creșteți o orhidee înfloritoare și suficient de sănătoasă pentru a reînflori în fiecare an, atâta timp cât știți elementele esențiale pentru îngrijirea orhideelor.
Acest site explică tot ce trebuie să știți dacă aveți în casă o astfel de floare.
Majoritatea orhideelor sunt plante perene robuste, care adaugă strălucire casei datorită florilor superbe, exotice. Tipuri de orhidee precum Phalaenopsis se găsesc în majoritatea florăriilor. Aceasta este o orhidee ușor de întreținut pentru începători. Dacă luați orhideea de la o seră sau o florărie, întrebați care sunt nevoile sale specifice.
Phalaenopsis este o plantă epifită, care are nevoie de un mediu bine drenat
Iată tot ce trebuie să știți dacă vreți să mențineți cât mai mult această floare minunată.
Phalaenopsis este o plantă epifită, care are nevoie de un mediu bine drenat. Rădăcinile i se dezvoltă astfel încât să o susțină, dar contribuie și la fotosinteză. În același timp, absorb și apa și substanțele hrănitoare din substrat.
Acesta trebuie să conțină coajă de pin și se recomandă ca ghiveciul să fie transparent, astfel încât lumina să ajungă la rădăcini. Pământul trebuie să fie afânat și să nu rețină prea multă apă. De asemenea, puteți face propriul amestec de pământ pentru orhidee, combinând mușchi, scoarță mărunțită, frunze uscate mărunțite, nisip și pietriș.
Chiar și orhideele care cresc în pământ necesită puțin pământ și se dezvoltă în scoarță mărunțită, ciuperci, mușchi și pietriș.
Oferiți-i cea mai bună lumină
Aproape toate orhideele au nevoie de lumină indirectă, în cantități diferite. Unele necesită mai puțină lumină și mai multă umbră. Altele preferă lumină discretă, eventual printr-o jaluzea, iar unele au nevoie de lumină puternică pentru a se dezvolta și a înflori.
Cel mai important lucru de reținut este că lumina ar trebui să fie indirectă. În cazul luminii naturale, înseamnă că lumina soarelui nu trebuie să ajungă direct la plantă.
Întunericul complet, pe timp de noapte, precum și o scădere a temperaturii, încurajează înflorirea. Ideal ar fi să puneți floarea lângă o fereastră orientată spre sud-est, într-o cameră în care noaptea nu se folosește deloc lumină.
Mențineți cât mai bine temperatura și umiditatea
Cele mai bune temperaturi sunt cele puțin mai ridicate decât temperaturile medii ale casei în timpul zilei. Este important să evitați fluctuațiile mari de temperatură și puteți face ajustări care încurajează orhideea să se adapteze. În primul rând, evitați plasarea lor lângă surse de încălzire (calorifere, sobe și șeminee).
Asigurați-vă că oferiți plantei tipul și cantitatea potrivită de lumină. Atât lumina artificială, cât și cea naturală pot crește temperatura. Amplasarea lângă o fereastră poate crește și reduce ușor climatul de zi și de noapte. Nivelurile de umiditate sunt esențiale pentru sănătatea orhideelor și încurajarea înfloririi.
Cum puteți să păstrați mai bine umiditatea
Multe orhidee sunt plante tropicale care cresc în mod natural în medii cu umiditate. Iată ce puteți face pentru a menține umiditatea:
– Puneți ghiveciul pe o tavă cu pietricele cu apă. Fundul ghiveciului trebuie să rămână deasupra nivelului apei. Schimbați și sterilizați periodic tava și pietricelele
– Așezați una sau mai multe ferigi în jurul orhideei. Frunzele de ferigă eliberează apă, care ajută la creșterea umiditatății.
– Folosiți o sticlă cu pulverizator pentru a adăuga umiditate aerului din jurul orhideei. Evitați ca stropii de apă să ajungă asupra plantei. Este bine să faceți acest lucru dimineața, pentru a permite picăturilor de apă care se pot acumula să se usuce înainte de căderea nopții.