Pentru unii libertatea financiară înseamnă să câștige mai mulți bani – fie că vorbim de salariu sau de profitul unei afaceri. Pentru alții, să crească suma pe care o economisesc lunar.
Dar, în contextul actual, marcat de o inflație care se încăpățânează să nu scadă, nu este simplu să realizezi economii. Cheltuielile devin tot mai mari, de la zi de zi, și multora dintre noi ne este greu să ținem șirul lor. Există însă soluții moderne, la un click distanță, care ne pot scăpa de această problemă veche de când lumea. De exemplu, aplicația BT Pay, dezvoltată și oferită de Banca Transilvania, vă ajută să vă monitorizați în timp real cheltuielile, grupându-le pe categorii. BT Pay este un portofel digital inteligent care vă poate spune în orice moment pe ce vi se duc banii de pe carduri. Avantajul imediat este că, dintr-o singură privire, puteți să identificați rapid „centrele de cost” și să vedeți cum le puteți ține mai bine sub control. Mai mult însă, cu BT Pay puteți să stabiliți și suma pe care vreți să o „puneți deoparte”, adică să faceți economiile pe care vi le doriți.
Și aici, din nou, Banca Transilvania vă poate veni în ajutor pentru că vă oferă mai multe soluții de economisire, gândite astfel încât să acopere cât mai multe nevoi. Aveți la dispoziție, de exemplu, contul de economii, cu dobândă progresivă care intră lunar direct și de unde puteți retrage și depune bani oricând doriți. Dacă nu vreți să cedați ispitei de a scoate prea mulți bani, puteți folosi depozitul la termen, pe perioadă determinată sau nedeterminată și la care beneficiați de dobânzi duble față de începutul anului.
Independența înseamnă mai mult
Pentru majoritatea românilor care doresc să atingă libertatea financiară nu este însă îndeajuns doar să își crească veniturile și să facă economii. Jim Rohn, un cunoscut antreprenor american, spunea de altfel că: „Pentru a deveni independent financiar trebuie să transformi o parte din venitul tău în capital”.
Poate că multora recomandarea le sună complicat, dar și aici Banca Transilvania vă oferă o soluție simplă și flexibilă – fondurile de investiții. Nu trebuie să stați să studiați modul în care funcționează bursa, cum evoluează cotațiile acțiunilor de-a lungul timpului, să analizați zilnic randamentul plasamentelor financiare și alte asemenea „corvezi” pentru cei nefamiliarizați cu piața de capital – o pot face specialiștii BT în locul vostru. Iar recomandările lor sunt excelente: BT Asset Management este unul dintre cei mai mari administratori de fonduri din România și are peste 100.000 de clienti. Și în acest caz oferta este diversificată și flexibilă astfel încât să răspundă apetitului de risc și nevoilor fiecărui mic investitor – puteți alege dintre 15 fonduri deschise de investiții, în lei, euro sau dolari americani, care investesc în acțiuni din România, Uniunea Europeană sau state terțe în varii domenii. Puteți astfel opta să investiți nu doar în unul, ci în mai multe fonduri, pentru a vă menține într-un echilibru dinamic pe plus, indiferent de cum fluctuează piața.
Siguranță financiară pe termen lung
Libertatea financiară mai înseamnă însă, printre multe alte lucruri, și siguranță pe termen lung. Cu toții visăm să ne bucurăm de viață fără constrângeri monetare, să ne îndeplinim visele și să ne asigurăm un viitor financiar liniștit. Un vis frumos care poate fi transformat în realitate cu ajutorul BT Pensii, care oferă soluții complete pentru planificarea financiară pe termen lung, în special în ceea ce privește perioada de pensionare.
Fondurile de pensii facultative reprezintă o modalitate excelentă de a vă asigura un venit suplimentar în perioada de pensionare. Iar peste 40 000 de români au ales să își planifice viitorul financiar prin contribuția la fondul Pensia Mea. Serviciul oferit de BT Pensii este gândit astfel încât să fie cât mai accesibil posibil – contribuția minimă este de 60 de lei, dar poate fi crescută până la maximum 15% din venitul brut lunar. Mai mult însă, contribuțiile sunt deductibile fiscal în limita a 400 de euro pe an (aproximativ 160 de lei pe lună). Dacă contribuie și angajatorul la fonul de pensii facultative și aceste contribuții pot fi deduse, tot în limita a 400 euro pe an.
Beneficiile livrate de fondul Pensia Mea sunt solide și importante pentru orice român care ia în calcul momentul pensionării.
În primul rând, nu mai depindeți exclusiv de sistemul public, respectiv de Pilonul I și Pilonul II de pensii. Banii din fondul Pensia Mea sunt bani acumulați pe numele contributorului și doar acesta pot decide ce face cu ei după ce împlinește 60 de ani.
Faptul că beneficiați de un fond suplimentar de bani pentru perioada pensiei vă oferă siguranța financiară de care aveți nevoie. Mai ales că limitarea impusă de pragul de 60 de ani vă ferește de tentațiile folosirii banilor pentru cheltuielile ocazionale.
Nu în ultimul rând, banii dvs. produc bani – rata de rentabilitate a fondului pus la dispoziție de BT Pensii este bună, prin urmare ieșiți în avantaj pe termen lung.
Puteți verifica în orice moment, câți bani ați acumulat în conturile voastre și anual primiți o înștiințare prin intermediul căreia vă sunt detaliate toate contribuțiile din ultimele 12 luni și valoarea activului personal la sfârșitul anului.
Aveți nevoie de flexibilitate
Libertatea financiară este un obiectiv pe termen lung, care poate fi însă atins cu soluții practice. Pentru aceasta, este esențial să aveți o strategie bine pusă la punct. Consultanții financiari ai Băncii Transilvania vă pot oferi sfaturile și recomandările necesare pentru a dezvolta un plan personalizat de economisire și investiții, adaptat nevoilor și obiectivelor voastre. Viața este însă plină de schimbări, iar serviciile Băncii Transilvania sunt gândite să fie flexibile, astfel ca planurile voastre financiare să țină pasul cu circumstanțele care se schimbă.