in topul preferintelor internationale se situeaza Canada. Declarata de sapte ori consecutiv drept tara cu cel mai ridicat nivel de trai, patria frunzei de artar exercita o atractie irezistibila. Pentru ca trebuie sa faca fata la o rata foarte mare de imigrare, canadienii si-au pus la punct un sistem de reglementari specifice foarte strict. Anul acesta, i luna februarie, Ministerul Imigrarii si Cetateniei a luat i calcul schimbarea legii imigrarii. Astfel, e posibila o relaxare i evaluarea unui dosar de emigrare din punct de vedere al meseriei de baza si al specializarii solicitantului. Se va tine seama de posibilitatea noului venit de a se orienta spre o alta meserie, odata stabilit peste ocean. Se va pune accentul mai mult pe scolarizare/nivelul de educatie si cunoasterea limbilor oficiale (engleza si franceza). Persoanele care lucreaza i Canada i baza unei vize temporare sau cele care beneficiaza de o viza de studii vor putea solicita, la expirarea termenului, dreptul de stabilire pe teritoriul canadian fara a se itoarce i tara de origine. O perioada totala de doi ani de prezenta efectiva i Canada dintr-o durata de cinci ani va fi suficienta pentru solicitarea vizei de rezidenta. De obtinerea vizei de emigrare sub categoria „copil minor, i cazul plecarii unei familii, vor beneficia tinerii i virsta de pina la 22 de ani, nu doar 19, cum era prevazut anterior.
in 1998, cea mai mare cota de imigrare pe teritoriul S.U.A. a fost iregistrata la cazurile de unificare familiala (aproximativ 70%). Imigrarea din motive economice (initiere de afaceri, posibilitati de angajare) a atins 12%. Refugiatii si azilantii politici itrunesc 8%. Numarul persoanelor care pleaca i vizita, la studii sau la munca a crescut simtitor i ultimul timp. ingrijoratoare este cresterea numarului de persoane care traiesc ilegal pe teritoriul american.
Australia are o idelungata traditie ca tara de emigrare. si-a pus la punct o legislatie specifica pentru a putea face fata cresterii numarului cererilor de rezidenta. in 1996, aproape un sfert din populatia australiana era constituita din imigranti. Politica de imigrare si pozitia geografica au usurat eforturile autoritatilor australiene de controlare a imigrarii neregulate, adica a fenomenului de raminere i tara a persoanelor carora le-a expirat viza, mai ales cea turistica.
Spre sfirsitul anilor 90, Noua Zeelanda a dat curs unui numar mai mic de cereri de imigrare decit iainte. Ca urmare a scaderii sanselor de obtinere a vizei, a scazut semnificativ si numarul persoanelor doritoare de a se stabili i aceasta tara. in prezent, Noua Zeelanda accepta imigranti sub mai multe categorii: meseriasi (50%), reitregirea familiei (45%), cazuri umanitare (1%), investitori (1%).
L?arile UE au nevoie de imigranti
Europa va fi nevoita, i curind, sa-si deschida portile imigrantilor. Presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, estima, la iceputul lunii trecute, ca tarile UE au nevoie de cel putin 1,6 milioane de imigranti care sa suplineasca deficitul fortei de munca. in urmatorii 20 de ani, populatia tarilor membre va creste cu 14 milioane, dar numarul persoanelor apte de munca va iregistra o scadere de cel putin 2 milioane.
Problema ar putea fi rezolvata prin introducerea unui sistem similar celui american de „carte verde. incurajarea imigrarii ar solutiona si alte doua chestiuni: cresterea numarului cererilor de azil (aproximativ 350.000 anual) si intrarea ilegala i tarile membre a peste 500.000 de persoane. in plus, ar putea compensa si fenomenul de brain-drain icurajat i prezent de S.U.A.
Politica „imigratie zero ascunde, i realitate, posibilitatea unor imigranti ilegali de a ramine i tarile europene pentru ca sunt necesari. Guvernele tarilor UE recurg adesea la amnistii prin care cei „fara hirtii sunt icurajati sa-si oficializeze sederea.
Meserii cautate in Australia
· manageri si administratori
· biologi · arhitecti si constructori · ingineri · contabili si experti financiari · specialisti IT
· specialisti resurse umane
· medici · asistenti sociali · jurnalisti · comercianti · bucatari si patiseri.
Meserii cerute de Canada
· specialisti IT, electronica · ingineri (i special din domeniul forestier, petrolier)
· medici, mai ales din ramurile tehnice (radiologi, ecografisti, medici de laborator)
· logopezi · contabili, experti finante · specialisti resurse umane · jurnalisti din presa scrisa sau audiovizual · brutari · bucatari-sefi · meserii conexe pompelor funebre (imbalsamatori, cosmeticieni mortuari).
FacilitaL?i de emigrare
Indiferent la ce ambasada isi depun dosarul, persoanele care fac dovada unor cunostinte temeinice i domeniul electronicii, tehnologiei informatiei sau cele care solicita viza i scopul demararii unei afaceri beneficiaza de programe prioritare. Cererea lor va fi evaluata itr-un timp mai scurt decit celelalte dosare, iar sansele unui raspuns favorabil sunt semnificativ mai mari.
Exista numeroase firme care au ca obiect de activitate intermedierea itre doritorii de plecare si ambasadele tarilor vizate. Cine poate plati onorariul cerut de aceste firme are anumite avantaje. in primul rind, agentia se intereseaza de stadiul i care se afla dosarul. in cazul unui refuz, solicita justificare. in plus, o astfel de firma poate depune dosarul de emigrare al clientului la oricare ambasada a tarii i care persoana vrea sa plece. Cetatenii romini nu pot depune cereri de emigrare decit la ambasadele din Rominia. in prezent, Ambasada din Bucuresti a Canadei are un ritm de procesare a dosarelor foarte lent, i comparatie cu institutiile similare din Varsovia, Viena, Paris sau Roma. Firma de intermediere poate duce dosarul unde doreste clientul.
in tarile de emigrare s-au dezvoltat si firme care ofera servicii suplimentare. Acestea acopera o gama larga de faciliatati, de la simpla asteptare la aeroport a imigrantului si itocmirea formalitatilor de intrare i tara si pina la faciliatrea gasirii unui loc de munca. Pentru investitori, astfel de firme asigura demararea afacerii i timpul dintre acordarea vizei si ajungerea i tara a imigrantului. Astfel, i momentul „aterizarii, noul venit isi gaseste firma i stare de functionare.