Bruxelles incepe cu Grande Place. Pierdut in labirintul de strazi inguste care inconjoara piata veche de sute de ani, turistul are parte de o surpriza. La capatul Rue Chartreux, il asteapta Zinike. Statuia de lemn a cainelui vagabond este dovada graitoare ca orasului ii plac hoinarii. Grande Place exista din secolul al XII-lea si devine repede centrul economic al regiunii. Negustorii s-au extins si pe strazile inconjuratoare, dovada denumirile lor de astazi – Rue au Beurre (str. Untului), Rue des Bouchers (str. Macelarilor) sau Marche aux Poulets (Piata Puilor). Majoritatea cladirilor ce pot fi vazute in prezent au fost refacute dupa 1695, cand regele Frantei, Ludovic al XIV-lea, ataca orasul. Ironic, singura cladire ramasa intacta este Hotel de Ville, adica tinta principala a regelui.
In Grande Place se pot pierde zile intregi. In diminetile de vara, vanzatorii intind un adevarat covor de flori, iar noaptea, din ora in ora, vechea primarie se aprinde intr-un spectacol de lumini punctat de muzica. Tot ce are arhitectura gotica mai bun a fost pus in aceasta cladire ce poate fi vizitata in timpul zilei. Centrul orasului este plin de surprize. Printre terase si restaurante, ochiul va avea timp sa se minuneze in fata celei mai mici case din Bruxelles. Dupa o oprire la Haagen-Dazs, locul cu cea mai buna inghetata din oras, urmeaza Rue Magdaleine, cu capela micuta din caramida arsa. In directia opusa se afla Piata Bursei si deja orasul se anima. Aici incep magazinele si barurile care parca nu mai contenesc.
Manneken Pis este belgianul cel mai bine imbracat
Bruxelles este renumit pentru cladirile sale in stil art nouveau si art-deco, iar istoria orasului pare strans unita de cafenelele sale. Localnicii spun ca un bar se distinge prin expresia ,,Suprarealistii au baut aici,,. Matisse, de exemplu, a frecventat localul numit astazi Greenwich. Aflat in apropiere de Piata Bursei, acesta este astazi un bar in care se joaca sah. Chiar alaturi se gaseste cafeneaua Cobra, botezata astfel dupa stilul art-deco nascut in regiunea Copenhaga-Bruxelles-Antwerp. La distanta de numai o straduta se afla Falstaff, cea mai renumita cafenea construita in stilul art-nouveau. Din exterior, vitraliile sale si structura impozanta sunt deabia intuite, iar surpriza, la intrare, este cu atat mai mare. Grande Place si imprejurimile sale necesita un popas indelung, care nu ar fi complet fara magazinele din Galeriile Saint Hubert, ale caror arcade dateaza din secolul al XIX-lea, si fara o abatere pe Rue de Letuve. Pe langa ciocolateriile celebre, pe langa statuile umane si mimii care zambesc turistilor, strada aceasta este casa lui Manneken Pis. Conform legendei, baietelul care urineaza voios intr-o fantana ar fi salvat orasul de la incendiu, facand exact ce stie el mai bine. Pentru ca Manneken Pis este renumit, surpriza turistilor este cu atat mai mare vazand cat de mic este el in realitate. Localnicii se amuza imbracandu-l in fiecare an intr-una din cele 650 de toalete realizate special pentru el. Dintr-o singura miscare, Manneken Pis poate fi Mos Craciun sau Elvis.
La zece minute departare de Grande Place se afla Muzeul de Arta Moderna, care gazduieste, printre altele, una dintre cele trei variante ale Caderii lui Icar, semnata de Peter Bruegel cel Batran. O a doua varianta poate fi vazuta la Muzeul David et Alice Van Buuren, o cladire din 1930, dedicata stilului art-deco.
Pentru neobositi, obligatorie este si o vizita la Catedrala sfintilor protectori ai orasului, Michel si Gudule, aproape de Gara Centrala. Constructia ei a inceput in 1226, dar abia dupa 300 de ani a fost finalizata. Aspectul sau combina stilul renascentist, cu cel romanic si cu cel gotic, dar interiorul sau este, astazi, destul de simplu. Aceasta, deoarece catedrala a fost jefuita, intai de protestanti, in secolul al XVII-lea, apoi de armata franceza.
De la istorie si cafenele, Bruxelles trece incet catre zonele rezervate Uniunii Europene. In drumul spre Schuman, cartierul reprezentativ pentru UE, turistul are ce vedea. Piata regala se afla intre Schuman si Grande Place. Este uimitor de alba, ca si Palatul Regal, folosit astazi numai la ocazii extraordinare. Tot aici vom gasi Muzeul Instrumentelor Muzicale, unul dintre cele mai renumite din Europa, situat intr-o cladire unica in tot orasul, un amestec de sticla si fier forjat. Vizitatorii vor avea surpriza sa afle ca instrumentele expuse canta in clipa in care se apropie cineva de ele.
Piata Regala este vecina cu Parcul Bruxelles, la capatul caruia incepe partea moderna a orasului. Schuman este locul unde se afla Berlaymont, cladirea cu trei laturi care a fost pe vremuri sediul central al Uniunii Europene. In urma cu zece ani, s-a descoperit ca printre materialele de constructii se strecurase si azbestul (material cancerigen), astfel ca Berlaymont a intrat in renovare. Au trecut de atunci zece ani, iar scepticii spun ca ar fi fost mai ieftin si mai rapid daca s-ar fi construit din nou. Turistii trebuie sa stie ca in aceasta zona totul este un pic mai scump. Grande Place ramane locul cel mai bun pentru a incerca tot ce are Bruxelles mai gustos – berea, inghetata, ciocolata.
E bine de stiut
Berea, o experienta care nu trebuie ratata
Berea belgiana are toate culorile, toate gusturile si toate formele de prezentare. Cele mai recomandate sunt berea alba, berea Chimay Bleu si berea rosie, obtinuta din fructe, cum ar fi capsunele sau zmeura. In functie de cantitate, marca, dar si de local (din nou, terasele din Grande Place sunt cele mai avantajoase) berea belgiana costa intre 1,75 si 15 euro.
Unde se mananca bine si ieftin
Restaurantele din imprejurimile Grande Place satisfac orice preferinte, iar preturile sunt cele mai mici din oras. Orientativ, o pizza costa intre 10 si 20 de euro, un platou cu fructe de mare intre 18-25 de euro. Recomandare: localul El Greco, unde pitta gyros (un fel de shaorma) costa trei euro. 100 de grame de ciocolata belgiana costa intre 10 si 15 euro, iar cea mai buna inghetata este 3,50 euro.
Ce trebuie sa nu ratati
· LArchiduc: unul dintre cele mai bune baruri din Piata Bursei, este un local pe care turistii nu il repereaza usor, poate pentru ca nu este un bar turistic. Totusi, aici gasiti cea mai buna atmosfera din oras, cea mai buna muzica si preturi foarte mici. De incercat cocktailul Half&Half, un amestec intre sampanie si vin alb, costa trei euro.
· Aerofilul: aceasta este denumirea balonului captiv – cel mai mare balon din lume. Balonul are o cabina circulara in care incap maximum 30 de persoane, este legat de pamant printr-un cablu, dar se poate inalta pana la 150 de metri. De aici se poate vedea orasul intreg. Se afla in apropiere de Gara de Nord si pretul calatoriei este intre opt si zece euro.
Cazarea este mai ieftina in doi
Tarifele de cazare depind de zona in care se afla hotelul. Sun Hotel, in apropiere de Gara de Nord, are un tarif de 50 de euro de persoana pe noapte. Hotel de la Bourse, langa Grande Place, 40 de euro pe noapte de persoana, iar Hotel Cheldon, in zona Schuman, 185 de euro de persoana pe noapte. Majoritatea hotelurilor insa fac reduceri substantiale pentru doua persoane. In plus, in timpul verii, hotelurile au reduceri pe timp de week-end. Hotel Ibis, de exemplu, aflat chiar langa aeroport, percepe un tarif de 119 euro pentru doua persoane in timpul saptamanii, si 69 de euro pe noapte in week-end.