Acum, că tot putem circula mai liberi şi mai relaxaţi în Europa, poate avem timp să privim şi vitrinele. Atenţie însă, nu peste tot cumpărăturile sunt la fel de ieftine! Să-ţi faci cumpărăturile în străinătate, iată un lucru pe care mulţi dintre noi îl consideră un moft. Nu e nici pe departe aşa. În funcţie de locurile pe unde ne poartă paşii, roţile sau avioanele, putem veni acasă cu câteva lucruri pe care le-am fi achiziţionat acasă mult mai scump, poate ch
Acum, că tot putem circula mai liberi şi mai relaxaţi în Europa, poate avem timp să privim şi vitrinele. Atenţie însă, nu peste tot cumpărăturile sunt la fel de ieftine!
Să-ţi faci cumpărăturile în străinătate, iată un lucru pe care mulţi dintre noi îl consideră un moft. Nu e nici pe departe aşa. În funcţie de locurile pe unde ne poartă paşii, roţile sau avioanele, putem veni acasă cu câteva lucruri pe care le-am fi achiziţionat acasă mult mai scump, poate chiar dublu. Nu toate ţările UE au însă aceleaşi preţuri la aceeaşi categorie de produse, aşa că planificaţi-vă achiziţiile în funcţie de destinaţie. Sau, invers.
Germania va rămâne raiul electronicelor, electrocasnicelor mici (pentru că nu vă văd venind cu frigiderul în portbagaj) sau a produselor IT&C, asta, pe de o parte, datorită TVA, care se plică diferenţiat în această ţară – la multe dintre aceste produse fiind 10-12% –, iar pe de altă parte, graţie consumului extrem de ridicat al produselor electronice, electrocasnice şi IT&C în rândul germanilor. Un MP3 player Creative sau iPod Nano, de 5GB, se găseşte la 200-300 de euro, în timp ce la noi costă aproape dublu. La fel, laptopurile sunt cu 200, 300 sau chiar 400 de euro mai ieftine. De exemplu, un Fujitsu Siemens Amilo cu procesor Intel Core Duo, hard-disk de 120 GB, placă video de până la 128MB şi memorie de 1GB costă la noi peste 1.300 de euro, în timp ce în magazinul Saturn din Hanovra e doar 1.200 de euro şi are o placă video de două ori mai performantă. Tot Germania rămâne o destinaţie potrivită pentru achiziţionarea de articole de sport, aparatură medicală, autoturisme – împreună cu Belgia şi Luxemburg – sau motociclete second-hand, acestea fiind cu circa 20 – 30% mai ieftine decât la noi. Pentru achiziţia unei motociclete, Italia este la fel de atractivă, dar nu pentru haine scumpe sau pantofi la modă, unde nici Franţa sau Anglia nu sunt cele mai ieftine, ci Austria, Olanda sau Spania. De altfel, Spania este renumită pentru preţurile foarte bune la toate articolele din piele, în sezonul reducerilor o pereche de pantofi sau de cizme în întregime din piele putând fi achiziţionată cu 20 sau 30 de euro, chiar şi de la magazine de renume.
La duty-free dar fără discont
În ceea ce priveşte articolele cosmetice, băuturile sau dulciurile, duty-free-urile din aeroporturi rămân un loc potrivit pentru cumpărături, dar nu veţi mai beneficia de reducerea acordată celor care călătoresc în afara spaţiului UE. Printre cele mai ieftine aeroporturi sunt cele din München, Amsterdam, Madrid sau Viena.
Atenţie la neatenţie, când călătoriţi în Anglia. Preţurile de acolo vă pot părea similare cu cele din UE, dar sunt exprimate în lire sterline, deci sunt cu 65% mai mari decât dacă ar fi în euro. Marea Britanie rămâne însă cea mai mare piaţă europeană de muzică şi film. Prin urmare, cei pasionaţi de ultimele noutăţi în materie le vor găsi aici pentru două până la cinci lire pentru un CD, sau în jurul a zece lire pentru un DVD. Cu alte cuvinte, pentru un album al trupei preferate veţi plăti echivalentul a câteva zeci de lei, nu peste 100 sau chiar 200 de lei.
În general, reţeta pentru cumpărături ieftine în UE e relativ simplă. Fie vă duceţi în ţara în care produsul vizat este realizat, fie ochiţi pieţele cu consum ridicat al acelei categorii de produse, prin urmare, cu preţuri mai mici. Şi nu vă lăsaţi păcăliţi de reducerea taxelor vamale în România pentru electronice sau produse IT, de acestea vor beneficia doar LCD-TV-urile, plasmele, sistemele Home Cinema, bateriile, accesoriile sau husele, dar nu şi laptopurile, monitoarele, aparatele foto-video, imprimantele, telefoanele mobile sau componentele PC, deja scutite.
Shopping ieftin
ELECTRONICE SI IT Destinaţiile cele mai potrivite sunt Germania, care are un sistem diferenţiat de TVA, Austria sau ţările nordice.
ÎMBRĂCĂMINTE ŞI ÎNCĂLŢĂMINTE Mai ales articolele „de firmă“ din această categorie vă vor lăsa cu mai mulţi euro în buzunar dacă la cumpăraţi din Austria, Olanda, Portugalia sau Spania.
AUTO-MOTO Germania, alături de Belgia şi Luxemburg este cea mai ieftină piaţă auto second hand, în timp ce la motociclele, Italia „se bate“ pe această piaţă cu Germania.
COSMETICE Deşi aţi fi tentaţi să spuneţi Italia sau Franţa, cele mai ieftine articole de înfrumuseţare le veţi găsi tot în duty-free-urile aeroporturilor din Austria, Spania, Olanda sau Germania.
BĂUTURI La acest capitol, e în funcţie de specific. Spania, Portugalia, Italia sau Franţa – la vin, la bere – Cehia, Germania, Belgia sau Anglia, iar la spirtoase – Anglia sau Irlanda.