Un weekend de pescuit în Deltă, la nivel mediu, fie la răpitori ori la crap, ne poate „răpi“ din buzunar patru-cinci sute de lei. Un echipament nu foarte pretenţios mai costă şi el vreo 300 de lei.

„Cu cinci sute de lei, ai putea cumpăra multe kilograme de peşte de la piaţă, fără prea mult efort“, ar cârcoti un profan în ale pescuitului. În zilele noastre, pescuitul înseamnă însă mult mai mult decât kilogramele de carne cu solzi pe care le poţi îndesa într-o sacoşă mai mare. Adevăraţii pescari sportivi nici nu mai păstrează prada mică, mulţumindu-se cu o captură mult mai importantă – petrecerea timpului liber de calitate, în mijlocul naturii.

„De Deltă te îndrăgosteşti mai rău ca de o femeie frumoasă. În plus, ai garanţia unei linişti apăsătoare“, declară categoric pescarul Silviu Marin. Silviu, care lucrează într-un renumit magazin de profil, ne spune că alegerea echipamentului de pescuit se face, în primul rând, în funcţie de peştele urmărit.
Pescarii de Deltă se împart în două categorii: cei răbdători, care preferă peştele „paşnic“ precum crapul, şi cei mai aventuroşi, care „vânează“ răpitori. Pentru cumpărături, pescarul începător are la dispoziţie magazinele clasice şi chiar internetul. Cele mai mari magazine de profil sunt Gipo, acestea putând fi accesate şi online până la sfârşitul anului.

Răpitorii se prind dimineaţa

Alt magazin virtual cu ofertă bogată în echipamente este Fisela. „Costul unei zile de pescuit diferă în funcţie de tehnică. Pentru crap, un echipament performant complet poate ajunge până la 10.000 de euro – cel puţin patru lansete, patru mulinete, un suport de lansete (rodpod), cort, pat, scaun, accesorii. În plus, pescarul are nevoie de nadă. Aici, valoarea este direct proporţională cu durata partidei de pescuit“, spune Ionuţ Andrei, managing director Fisela. „O partidă de pescuit la crap de 24 de ore, fără a include echipamentul, variază între 50 şi 500 de lei, suma cuprinzând costul momelii şi plata locaţiei“, adaugă Andrei.

În ceea ce priveşte pescuitul la răpitor, pentru a îl putea practica trebuie cel puţin o lansetă, o mulinetă şi câteva momeli artificiale. Un cost mediu pentru un echipament de calitate variază în jurul a 300 de lei. „Pescuitul staţionar, cel cu o simpla vargă, poate fi cel mai ieftin pentru viitorul pescar“, spune Ionuţ Andrei. O vargă de calitate medie, un fir subţire specific, o plută şi un cârlig, însoţite de un kilogram de nadă specializată se pot achiziţiona cu circa 60 de lei.

„Trebuie să prinzi primele ore ale dimineţii“, spune Silviu Marin. Dacă răpitorii se pescuiesc dimineaţa şi seara, în şedinţe relativ scurte, la crap, o partidă bună durează minimum două-trei zile. Din Bucureşti până în Deltă faci circa patru ore cu maşina, astfel că se recomandă plecarea din seara de dinaintea pescuitului. Până la Tulcea sau Murighiol (33 km de Tulcea) se poate ajunge cu maşina. După ce lăsăm maşina în grija unei parcări, drumul spre marea captură se continuă pe apă: cu transportul public (costă 30 de lei, drumul e lung, iar plecarea la oră fixă), catamaranul sau cu bărcile bişniţarilor (plecare imediată pentru 150 de lei/h sau 300 de lei pentru un drum, patru persoane). Acestea din urmă te lasă în orice localitate din Deltă, unde te poţi caza. Pescarul trebuie să plătească permisul de pescuit (între 15 şi 20 de lei/zi) ce poate fi achiziţionat şi de la benzinării. Un permis pentru un an costă 90 de lei.

Pe braţele Dunării există multe pensiuni cu costuri de cazare între 80 şi 100 de lei pe noapte. Găzduire se poate găsi însă şi la localnici, contra unor sume ceva mai mici, de 50-60 de lei. Cel mai ieftin rămâne însă campingul. Grupurile pretenţioase pot alege cazare pe un ponton plutitor – cu aer condiţionat, trei mese pe zi şi cablu TV – , contra unei sume de 250 de lei pe zi de persoană. Se pot închiria bărci cu 150 de lei/zi, însă pentru orice ambarcaţiune cu motor trebuie să ai carnet. Mult mai important este însă să ştii drumul, atlfel îţi putrezesc oasele în Deltă. Un ghid costă 100 de lei pe zi. Trebuie să ştii când să pleci după peşte, deoarece crapul, de exemplu, se poate pescui doar de primăvara până toamna târziu. Degeaba te duci iarna sau în perioadele de prohibiţie. Peştii mici trebuie eliberaţi în apă, dar pentru un trofeu nu există limită de kilograme. Aviz pescarilor lăudăroşi! 

60-5574-33_ionutionescu_gipo_mb.jpgMiză pe calitate
«Recomandăm echipamentele de calitate înaltă, tuturor pescarilor, indiferent de nivel. Mulţi încep pescuitul cu echipamente neadecvate, care nu le satisfac ceriţele. Am lansat o marcă proprie care oferă calitate la un preţ scăzut.»
Ionuţ Ionescu, Marketing Manager Gipo

Echipamentul de pescuit se poate găsi şi pe internet

MULINETĂ de calitate medie Tica Cetus 217 lei (Gipo)
La mulinetă trebuie să fim atenţi la materiale (oţel sau ceramică), mecanism, rulmenţi, cât fir încape pe tambur. Unele mulinete sunt dotate cu baitrunner, un sistem ce asigură certitudinea capturii. Costurile încep de la 36 de lei (de tip general). Dacă o mulinetă de calitate pentru crap costă de la 500 de lei în sus, una medie pentru răpitori este 300 de lei, iar cele de top pot depăşi 2.300 de lei.

LANSETĂ Tornado Carp 139,7 lei
Lansetele premium ajung şi la 1.000 de euro. Cele mai bune lansete de spining sunt cele uşoare, din carbon, din două bucăţi. Pentru ştiucă şi şalău, trebuie o lansetă cu o acţiune (masa care poate fi aruncată de lansetă) de minimum 40-60 de grame, de 2,1 – 2,4 metri lungime. Pentru crap e recomandată o lansetă robustă, cu acţiune de 80-150 de grame şi lungime de 2,4 – 2,7 metri (pentru un începător la pescuit din barcă) şi de 3,6 – 3,9 metri (pescuit de pe mal). Lanseta se alege în funcţie de material şi de marcă (Shimano, Penn, Sert, Daiwa etc.).

NALUCĂ, MOMEALĂ ŞI CÂRLIGE O linguriţă costă între 4,7 şi 13 lei (la Gipo), un vobler între 11 şi 36 lei, iar un twister între 2,8 şi 11,6 lei. Voblerul imită un peşte mai mic. Pentru ştiucă se poate alege atât linguriţa, cât şi voblerul. Cârligul de camuflaj pentru crap costă 16 lei. Nada boiles este formată din biluţe cu diverşi feromoni, arome care acţionează în funcţie de tipul de apă şi tipul de peşte. Profesioniştii îşi prepară singuri nada. O barcă de nădit cu telecomandă costă peste 900 de lei.

CIZMELE clasice costă între 24 şi 83 de lei. O pereche de cizme lungi, din cauciuc natura, cu talpă matriţată costă 95,99 lei. Un costum cu neopren costă 257 de lei (Gipo).