Când foloseşti cardul de credit?
Cardul de credit este ideal pentru cumpărături, eventual pentru achiziţii de valori mai mari, care pot fi achitate cu rate fără dobândă. Totodată, reprezintă o modalitate facilă prin care îţi poţi face rezervările online sau cumpărăturile pe Intemet. Atentie, însă! Nu vei plăti dobândă pentru banii datoraţi. Doar dacă, până la sfârşitul perioadei de graţie evidenţiate în extrasuld e cont lunar, banii utilizaţi sunt returnaţi în totalitate. Dobânda 0% se aplică numai dacă ai reuţit să rambursezi toată datoria în perioada de graţie. Altfel, plăteşti dobândă şi pentru cumpărături în rate. Este, practic, un card de plată prin care banca îţi pune la dispoziţie o sumă de bani de câte ori plăteşti cu el. Nu trebuie să înapoiezi aceşti bani pe loc, poţi amâna plata datoriei pentru mai târziu, dar vei plăti dobândă pentru banii datoraţi. Folosit cu responsablitate, cardul de credit îţi oferă şi avantajul de a primi banii înapoi reprezentând un procent din valoarea tranzacţilor efectuate.
Ce este Descoperitul de cont /Overdraftul?
Descoperitul de cont sau overdraftul este o linie de credit pe care banca ţi-o acordă pe un card de debit. E ca şi când ai merge în oras sau într-o vacanţă cu un prieten şă stii că, atunci când bani tăi se termină, poţi apela la banii lui. Adică ai acces la un împrumut care se reînnoieşte permanent în limita unul plafon stabilit de bancă. Trebuie să ţii cont că, pentru banii împrumutaţi astfel, vei plăti dobândă. Descoperitul de cont trebuie utilizat cu grijă. Evită să cheltuieşti sume prea mari, pentru că vei ajunge să plăteşti dobânzi relativ mari şi îţi va fi greu să returnezi sumele utilizate.
Care este creditul potrivit pentru tine?
Dacă vrei să cumperi ceva rapid sau ai nevoie de o sumă de bani pe loc, fără complicaţii, atunci cardul de credit sau descoperitul de cont pot reprezenta o bună alegere. Dar, atenţie mare! Acestea sunt cele mai scumpe produse de creditare bancară. Ai nevole de o sumă mai mare? Dacă ai nevoie de o sumă mai mare pentru achiziţionarea unei maşini, compară mai întâi ofertele pe Internet, apoi sfătuieşte-te cu un consilier bancar sau cu un reprezentant al unei asociaţii de protecţie a consumatorilor, pentru a identifica creditul potrivit şi pentru înţelege condiţiile pe terrnen mediu şi lung.
Când soliciţi un credit?
Ai cu adevărat nevoie de un credit? Ţi-ar plăcea, probabil, să-ţi renovezi apartamentul sau să-ţi schimbi maşina,însă, înainte de a solicita un credit, pune totul în balanţă şi cântăreşte bine. Sfătuieşte-te cu un consilier bancar sau cu un reprezentant al unei asociaţii de protecţie a consumatorilor, calculează realist şi gândeşte-te dacă poţl să susţii, pe termen mediu şi lung, plata lunară a ratelor unui credit. Orice obligaţie de plată care astăzi ţi se pare uşor de asumat, mâine ar putea deveni o adevărată povară, dacă situaţia ta financiară actuală se schimbă în rău
Bine de ştiut
Cardurile de credit de la BCR îţi oferă o perioadă de graţie de până la 55 de zile în care dobânda este 0% pentru:
Tranzaţii la orice comerciant
Tranzacţii pe internet
Plăţi de facturi la ATM-urile BCR
Reîncărcarea cartelelor telefonice Orange/ Vodafone/ Telekom la ATM-urile BCR
Reîncărcarea cardurilor activ RATB la ATM-urile BCR cu condiţia achitării integrale a sumelor cheltuite plus dobânzi şi comisioane.
Când soliciţi creditele pentru cumpărare/construire/renovare casă?
Apelezi la acest tip de credit atunci când vrei să-ţi cumperi/construieşti o casă sau să o renovezi ori să o modernizezi pe cea existentă. În cazul achiziţiei unei case, trebuie să te gândeşti foarte bine şi să consulţi un reprezentant al băncii. Şi asta, înainte să iei o astfel de decizie care îţi va schimba situaţia financiară pentru mult timp de acum înainte.
Cu toţii ne dorim să construim un cămin pentru familia noastră, un loc sigur, cald şi primitor în care să ne creştem copiii, în linişte şi armonie, un loc în care să ne regăsim după tumultul unei zile obositoare şi pe care să-l rememorăm cu drag ori de câte ori ne este greu: „Acasă“.
Acasă este mai mult decât un loc, este o stare de spririt care înseamnă apartenenţa şi siguranţa. Tocmai de aceea, înainte de a lua decizia de a construi sau cumpăra o casă trebuie să analizezi atent care sunt posibilităţile reale, financiare şi de orice alta natură de a încheia o tranzacţie pe termen lung. Înainte de a te hotărâ dacă mergi mai departe este necesar să îţi pui câteva întrebări:
Ce sentimente am când mă gândesc la un angajament pe un termen de 25-30 de ani?
Cum mă văd peste 10 – 20 de ani din punct de vedere profesional, voi putea susţine un angajament pe 25 -30 de ani?
Îmi doresc real să mă implic într-o relatie contractuală pe termen lung?
Îţi poţi permite un credit?
Calculează câţi bani primeşti în fiecare lună şi câţi cheltuieşti plătind obligaţiile lunare (alte credlte, CAR, chirii, pensii alimentare etc). Nu uita nici de cheltuielile lunare de întreţinere (alimente, utilităţi etc.). Suma care rămăne după ce scazi toate cheltuielile îţi poate oferi o idee despre ce rate mai poţi suporta de acum încolo. Apoi, gândeşte-te ce se întâmplă dacă situaţia ta financiară se schimbă? Cu alte cuvinte, fii prudent.
Bine de ştiut
Trebuie să te gândeşti dacă acest credit îţi este folositor sau este doar un impuls.
Creditele fără garanţii sunt mai scumpe.
Creditele cu garanţii reprezintă un angajament pe termen lung şi e necesar să evaluezi bine înainte cum vei putea plăti în cazul în care veniturile tale vor scădea sau dobânda va creşte. Este recomandat să iei o sumă de credit pentru care plata ratei lunare nu presupune un efort de economisire din partea ta.
Cinci sfaturi pentru un credit fără probleme
1) Împrumută doar cât îţi permiţi! Nu împrumuta mai mult decât este absolut necesar!
2) Calculează-ţi atent bugetul şi asigură-te că poţi plăti ratele fără probleme. Ca să-ţi fie mai uşor, foloseşte simulatorul de rate de pe www.bcr.ro sau alte comparatoare de credit de pe internet!
3) Calculează-ţi costul total al creditului luând în considerare comisioanele şi dobânzile!
4) Compară mai multe oferte înainte să iei decizia finală!
5) Ai grijă să îţi plăteşti la timp ratele sau să pui la loc banii cheltuiţi de pe card pentru a nu plăti dobânzi, comisioane sau penalităţi suplimentare.
Când soliciţi creditul de nevoi personale?
Pentru proiectele tale clar definite şi analizate, creditul de nevoi personale îţi poate oferi resursele financiare necesare punerii acestora în practică. Poţi obţine banii rapid, fără multe acte. Nu trebuie să justifici ce vrei să faci cu banii şi nici nu ţi se cere avans. Te sfătuim să îţi iei un astfel de credit, doar dacă ai neapărat nevoie de produsul sau serviciul pe care doreşti să îl achiziţionezi.