Ghidul pentru programul de păduri urbane a fost lansat în consultare publică. Are un buget de 30 de milioane de euro

Sursă: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Ghidul solicitantului pentru programul privind înfiinţarea de păduri urbane a fost lansat în consultare publică. Potrivit informațiilor oferite de secretarul de stat în Ministerul Mediului Ionuţ Banciu, programul are un buget total de 30 de milioane de euro.

Așadar, secretarul de stat în Ministerul Mediului Ionuţ Banciu a spus vineri, într-o conferință de presă, că potenţialii beneficiari, respectiv primăriile și școlile, vor putea să înfiinţeze mini păduri urbane cu finanţare integrală prin PNRR.

Ionuţ Banciu îşi doreşte ca şi Braşovul să absoarbă fonduri prin acest program

De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Mediului a explicat că îşi doreşte ca şi Braşovul să absoarbă fonduri prin acest program.

În acest context, Ionuţ Banciu a remarcat că primarul Allen Coliban nu este „prea deschis” și a lansat un semnal de alarmă privind situaţia în care se află municipiul din cauza depozitelor neînchise de deşeuri.

Potrivit secretarului, există două depozite care nu au fost închise nici până în acest moment, iar semnalul Comisiei Europene „este foarte clar”. Mai precis, România va trebui să plătească bani.

Ionuţ Banciu a criticat nereuşitele de pe plan local

Mai mult, acesta a subliniat și că „nu este corect” ca cetăţenii din România să plătească pentru nereuşitele de pe plan local.

„M-aş bucura ca şi la Braşov aceste sume să fie absorbite. Am avut deja o discuţie cu viceprimarul nostru (n.red. PNL), Sebastian Rusu, săptămâna aceasta, la Bucureşti şi am discutat mai demult şi cu primarul Allen Coliban (USR), care, din păcate, nu a fost prea deschis la aceste propuneri.

Cred că şi Braşovul merită în parcuri, în zonele verzi mai mulţi arbori şi mai multă biodiversitate, pentru că, deşi suntem un oraş verde, înconjurat de natură, avem încă probleme cu poluarea aerului, cu managementul deşeurilor – avem două depozite care nu au fost închise nici până în acest moment şi semnalul Comisiei Europene este foarte clar, România va trebui să plătească bani, iar noi, la minister, ne-am asigurat ca aceia care nu şi-au făcut treaba să susţină acest efort financiar, pentru că nu este corect ca cetăţenii din toată ţara să plătească pentru nereuşitele pe plan local”, a completat Ionuţ Banciu.

Conceptul de mini păduri urbane a fost lansat la Braşov în urmă cu doi, când, într-un nou cartier rezidenţial de la periferia oraşului, au fost plantaţi câteva mii de puieţi pe o suprafaţă totală de 850 de metri pătraţi.