Ghidul solicitantului a fost aprobat

Ghidul solicitantului va apărea în România, după ce Guvernul l-a aprobat joi, 11 ianuarie.

Acest ghid este benefic celor care solicită ajutor de stat pentru industria materialelor de construcții. Bugetul este de aproape 3 miliarde de lei.

Mai precis, ghidul abordează schema de ajutor de stat pentru dezvoltarea producției interne în acest domeniu.

„Este vorba despre aprobarea hotărârii de Guvern privind Ghidul solicitantului, unde avem criteriile de departajare pentru schema de ajutor de stat Construct Plus. Într-adevăr bugetul este de 150 milioane euro anul acesta. Este o schemă multianuală pe următorii patru ani”, spune ministrul.

Criteriile de departajare

Radu Oprea, cel care conduce Ministerul Economiei, spune că acest ghid prevede criteriile de departajare.

Printre aceste criterii de departajare se numără:

  • zonele mai puțin dezvoltate
  • localitățile cu populație mică
  • tipul de investiție
  • dezechilibrul în balanța comercială
  • valoarea capitalului social
  • valoarea investiției

„Punctajul are şase criterii. Vă spuneam mai devreme despre faptul că punctăm localităţile mai puţin numeroase, pentru că ele sunt de obicei şi mai puţin dezvoltate, punctăm tipul de investiţie, punctăm dezechilibrul în balanţa comercială, un punctaj suplimentar dacă balanţa comercială este negativă.

Punctăm şi valoarea capitalului social şi valoare investiţiei, astfel încât să avem investiţii nodale, investiţii care pot genera locuri de muncă atât directe, cât şi indirecte, pe orizontală, şi o valoare a exportului foarte mare. În acelaşi timp, o reducere substanţială a importurilor pe care le facem astăzi”, a precizat Oprea.

radu oprea, ministrul economiei
SURSA FOTO: Facebook, Stefan Radu Oprea

Principalele obiective ale programului

Reducerea deficitului comercial este doar una dintre principalele obiective ale programului. Pe listă se mai află:

  • crearea de noi locuri de muncă
  • reducerea decalajelor în ceea ce privește județele mai puțin dezvoltate

Ștefan Radu Oprea a explicat că Executivul este interesat de creșterea producției de materiale de construcții, conform declarației făcute la finalul ședinței de joi.

„Acest program are ca ţinte reducerea deficitului comercial, pentru că explicam la început, atunci când am aprobat ordonanţa de urgenţă, că avem în zona materialelor de construcţii un deficit comercial de aproximativ 8 miliarde euro şi că trebuie să producem în România mai multe materiale de construcţii. De asemenea, dorim dezvoltarea judeţelor care sunt mai puţin dezvoltate.

Investiţiile în industria agroalimentară, investiţiile în materialele de construcţii sunt printre puţinele industrii care pot ajunge foarte uşor în aceste judeţe mai puţin dezvoltate, de aceea avem un punctaj care să stimuleze investiţiile în aceste zone. Şi sigur ne interesează creşterea producţiei de materiale de construcţii”, a explicat Ştefan Radu Oprea, la finalul şedinţei de joi a Executivului.

Bugetul pe 2024 al programului

Nu în ultimul rând, ministrul Radu Oprea a arătat că bugetul din acest an pentru program este de 150 de milioane de euro.

Ministrul Economiei a indicat că la sfârșitul lunii mai intenționează să semneze acordurile de finanțare, astfel încât investițiile să poată începe în acest an.

„La finalul lunii mai vrem să semnăm acordurile de finanțare astfel încât investițiile să poată demara în acest an”, a precizat ministrul Economiei.

Amintim că acest program va continua și în anii următori.

România vrea să profite de fondurile europene

Ministrul Economiei și-a exprimat dorința ca România să  beneficieze de toate fondurile europene și de toți banii din bugetul de stat alocate proiectelor de investiții.

„Vrem să profităm de toate fondurile europene, de toţi banii din bugetul de stat care merg în proiectele de investiţii”, a continuat ministrul Economiei.

Social-democratul a evidențiat importanța susținerii producției de materiale de construcție în România în contextul proiectelor strategice, precum:

  • autostrăzi
  • școli
  • dotări ale unităților administrativ-teritoriale
  • spitale
  • construcții rezidențiale

El a subliniat necesitatea achiziționării de produse românești pentru a sprijini industria locală.

„Dacă vorbim despre cele strategice, despre autostrăzi, dar şi dacă vorbim despre tot ceea ce înseamnă construcţie de la şcoli, dotări ale unităţilor administrativ-teritoriale, până la spitale şi de ce nu, construcţii din zona privată, construcţii de locuinţe. Toate acestea trebuie să fie susţinute de materiale de construcţie produse în România, pentru că trebuie să învăţăm să cumpărăm româneşte”, a concluzionat social-democratul.