Britanicul care încearcă să recupereze un hard disk cu Bitcoin în valoare de 600 de milioane de lire sterline pierde în instanță
James Howells, un britanic cunoscut pentru încercările sale de a recupera un hard disk care ar conține aproximativ 600 de milioane de lire sterline în Bitcoin (circa 750 milioane de dolari), a suferit o înfrângere în fața autorităților.
Un judecător a respins cererea sa de a forța Guvernul să-i ofere acces la groapa de gunoi unde crede că se află dispozitivul sau să-l despăgubească.
În urmă cu 12 ani, Howells a devenit faimos în Marea Britanie după un interviu în care a povestit despre încercările sale de a recupera un hard disk cu 8.000 de Bitcoini, pe care l-a aruncat din greșeală în 2013.
Criptomonedele, dobândite prin minare în 2009, au fost stocate pe dispozitivul respectiv. La momentul interviului, prețul unui Bitcoin era de 613 lire sterline, însă valoarea acestuia a crescut semnificativ, depășind acum 77.000 de lire sterline.
Consiliul orașului Newport consideră că șansele reclamantului sunt minime
În ciuda faptului că groapa de gunoi în care se află hard diskul conține peste 1,4 milioane de tone de deșeuri, Howells susține că a reușit să restrângă zona în care ar putea fi ascuns dispozitivul la doar 1.000 de tone, transmite BBC.
Cu toate acestea, consiliul orașului Newport a solicitat respingerea cererii sale de acces la groapa de gunoi sau de despăgubire, iar judecătorul a decis să sprijine autoritățile, spunând că nu există un motiv valid pentru a acorda o compensație de 495 de milioane de lire sterline și că șansele de succes ale reclamantului sunt minime.
Howells a exprimat dezamăgirea față de decizia instanței și a subliniat că a încercat timp de 12 ani să colaboreze cu autoritățile pentru a recupera hard diskul.
Acesta a format o echipă de experți pentru a identifica locația exactă a dispozitivului, dar până acum nu a reușit să obțină permisiunea autorităților pentru a începe căutările.
Cea mai cunoscută criptomonedă a fost lansată în urmă cu 16 ani
Pe 3 ianuarie, în urmă cu 16 ani, Bitcoin, prima și cea mai mare criptomonedă, a fost lansată oficial după ce a fost exploatat Genesis Block.
Deși Satoshi Nakamoto a lansat cartea albă Bitcoin pe 31 octombrie 2008, mulți cred că data lansării sale, 3 ianuarie 2009, reflectă, de fapt, ziua de naștere a criptomonedei.
Funcționează pe o tehnologie numită blockchain, care nu este controlată de nicio autoritate centrală, cum ar fi băncile.
Mulți oameni o folosesc fie pentru că nu mai au încredere în banii tradiționali, fie pentru a specula (adică să cumpere ieftin și să vândă scump) pe piețele financiare.
Totuși, unii folosesc această monedă virtuală și pentru activități ilegale, cum ar fi vânzarea de droguri sau fraudele online. Vezi aici toate detaliile.