Maestre, nu vei fi uitat! România nu va mai avea un cântăreț ca el: Am cântat țăranilor și intelectualilor

lumanare, doliu

SURSA FOTO: Unsplash.com

Românii celebrează la început de aprilie un mare cântăreț de muzică ușoară. Regretatul artist a făcut istorie pe scena muzicii românești. Fanii își amintesc cu durere moartea lui Gică Petrescu, în aceste zile.

2 aprilie 2024, 109 ani de la nașterea lui Gică Petrescu

Gică Petrescu, celebrul cântăreț român, s-a născut în București, la data de 2 aprilie 1915. Educația sa muzicală a început încă din copilărie. El a primit lecții de pian de la propria mamă.

În plus, a urmat cursuri de vioară cu profesorul Glattauer, conform informațiilor din biografia sa, „Viața și melodiile lui Gică Petrescu”, redactată de George Sbârcea și publicată de Editura Viitorul Românesc în anul 1993.

Fiind încântați de devotamentul lui pentru muzică, părinții au decis să-i angajeze un profesor de chitară. Gică Petrescu își declara deschis preferința pentru acest instrument, cu care se acompania, așa cum mărturisea chiar el în biografia menționată.

În timpul școlii, Gică Petrescu s-a implicat activ într-un formație școlară, contribuind atât cu talentul său la chitară, cât și cu vocea sa. La doar 15 ani, a avut norocul să fie remarcat de către compozitorul Ion Vasilescu, care l-a adus în atenția postului de radio.

În deceniul al treilea al secolului trecut, Gică Petrescu și-a consolidat cariera profesională, susținând concerte la Cazinoul din Sinaia alături de orchestra condusă de Dinu Șerbănescu. Ulterior, a devenit o prezență obișnuită la postul de radio, unde a colaborat cu reputatul muzician Iulian Ghindă și orchestra acestuia.

Gică Petrescu a cântat alături de cei mai importanți artiști români ai vremii

Din anul 1936, Gică Petrescu a început să înregistreze din ce în ce mai frecvent la casa de discuri „Odeon”. După numeroase turnee de concerte, a primit angajamente la teatre precum „Alhambra”, „Gioconda” și „Boema” (din 1940), precum și la „Savoy”, sub conducerea lui Ion Vasilescu, și la „Constantin Tănase” (din 1944).

În această perioadă, a avut colaborări cu unii dintre cei mai renumiți compozitori, printre care Ion Vasilescu, Elly Roman, Mișu Constantinescu, Petre Romea și G. Patrichi.

Începând din anul 1960, Gică Petrescu a devenit un prezență obișnuită în emisiunile de televiziune. În anii ce au urmat, a susținut două turnee deosebit de importante.

Unul de două luni la Paris, alături de Stela Popescu și Mircea Crișan. Celălalt în Israel, în compania actorului Florin Piersic și a cântăreței Doina Badea. Hiturile sale celebre precum „Căsuța noastră”, „Uite-așa aș vrea să mor” sau „Du-mă acasă, măi, tramvai” au fost înregistrate la Electrecord în perioada 1966-1971.

Un artist care a cântat și pentru muncitori, și pentru intelectuali

„Și pentru Ceaușescu am cântat, că mă chemau, îi plăcea cum cânt. Am cântat pentru toți, pentru ăia mari, pentru ăia mici, pentru muncitori, pentru țărani, pentru intelectuali…

Am cântat și la CEC, când se dădeau premiile alea mari. Mă chemau și acolo. (…) Probleme cu Securitatea? (…) Păi eram celebru, cântam de zeci de ani, mi se spunea «Sinatra de România», așa-mi ziceau ăștia…

Tata era fiu de burghez, trebuiau să fie cu ochii pe mine. Însă, ți-am zis, politică nu am făcut niciodată. Dacă iei cântecele mele, toate cântecele mele, n-o să auzi niciodată ceva cântat despre comuniști sau despre ăștia, Stalin, Ceaușescu”, mărturisea Gică Petrescu într-un interviu.

Gică Petrescu, talentatul artist al muzicii românești, a părăsit această lume la data de 18 iunie 2006, lăsând în urmă o moștenire muzicală impresionantă. El a fost înmormântat în Cimitirul Bellu, rămânând mereu în amintirea și inimile celor care au apreciat și iubit muzica sa.