Peste 111 milioane de lei (circa 26 de milioane de euro) au fost alocate pentru patru proiecte ai căror beneficiari sunt două firme deținute de același proprietar: Genera Avante Spania, divizie a grupului Inveravante.
Primul beneficiar, Geobay Global, a încheiat contracte cu Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) pentru finanțarea a două centrale electrice pe bază de biomasă, în județul Brașov și în Caraș-Severin. Valoarea totală a celor două contracte este de 56,25 milioane de lei, cofinanțarea beneficiarului fiind de 31% din valoarea contractului. Cea de-a doua companie, Genera Avante, are în derulare alte două contracte, în valoare totală de 54,82 milioane de lei, procentul de cofinanțare fiind același ca și în cazul Geobay. Este vorba tot de construcția a două centrale electrice pe bază de biomasă, de această dată în județele Harghita și Neamț.
Biroul de presă al grupului spaniol a precizat pentru Capital că investițiile din România sunt în curs de derulare și că au ca termen de finalizare anul 2013. Cel mai avansat proiect este cel din județul Neamț, care a obținut autorizațiile necesare.
Informații despre banul public se pot obține numai „cu acordul părților“
Tot în vederea construirii în județul Neamț a două centrale pentru producerea energiei electrice pe bază de biomasă a primit finanțare și General Energetic. Firma este deținută de mai multe companii din Italia, având printre acționari și persoane fizice cu cetățenie italiană. Societatea cofinanțează cu 31% proiectele și a obținut finanțare nerambursabilă de peste 46,56 milioane de lei. Laura Târcă, director economic la General Energetic, ne-a spus că „proiectul a fost implementat, dar conducerea firmei nu dorește să facă publice alte informații și nu este de acord cu publicarea acestui articol“. Biroul de presă al AFM ne-a confirmat că în contractul de finanțare nerambursabilă este stipulat că „AFM și beneficiarul se angajează să păstreze confidenţialitatea documentelor şi informaţiilor legate de derularea prezentului contract, informaţiile putând fi furnizate numai autorităţilor competente, în condiţiile legii, sau unor terţe părţi numai cu acordul părţilor prezentului contract“.
Reamintim faptul că acești bani sunt alocaţi din Fondul de Mediu. Sursele de venit sunt publice şi constau în taxe şi contribuţii datorate bugetului. Pe de altă parte, pentru aceleași proiecte, beneficiarii Fondului de Mediu puteau obține finanțare nerambursabilă din fonduri UE. Numai că, în acest caz, ar fi fost obligați, prin contract, să facă publice date generale ale proiectelor finanțate din banii contribuabililor europeni.
Cine mai produce astăzi energie: un fost fotbalist și un fost director la Finanțe
Alți trei solicitanți au primit finan­țare nerambursabilă pentru construirea unor centrale eoliene. Astfel, SC Real Excont, al cărui unic acționar este Rodica Mîndroiu, fost director în Ministerul Finanțelor, a sem­nat un contract cu AFM în valoare de 41,86 mi­li­oane de lei pentru construirea a două centrale eoliene în județul Constanța. „Pro­iectele sunt în curs de implemen­tare, fiecare urmând să genereze câte 10 MWh. Termenul de finalizare, conform contrac­tului, este 2013“, ne-a spus Mîn­dro­iu.
Și Intercom Design, firma deținută de fostul fotbalist Gică Popescu, va utiliza circa 40 de milioane de lei din Fondul de Mediu pentru a construi două parcuri eoliene în județul Tulcea. Tot în județul Tulcea, dar și în Constanța, se vor construi două parcuri eoliene de către compania Romwind. Din Fondul pentru Me­diu se vor aloca 39,17 milioane de lei, cofinanțarea firmei reprezentând 44% din valoarea contractului cu AFM. Romwind este deținută de Marian Turbatu.
Legea nr. 544, paravan pentru primar
Cu alte 27 de milioane se va finanța construirea în Neamț a unei centrale termoelectrice pe  bază de biomasă. Beneficiar este Silvex, firmă deținută de Giorgiana Ștefan și Gabriel Ștefan, copiii primarului  din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, alias Pinalti. Contactat telefonic primarul ne-a spus: „Nu cunosc. Transmiteți-mi o adresă oficială pe legea accesului la informațiile publice și am să vă răspund“.
Mihai Tufan și Mihai Atanasescu sunt acționarii companiei Elsid, care va beneficia de peste 23,29 milioane de lei de la Fondul de Mediu. Societatea a ob­ți­nut finanțarea pentru o amenajare hi­­droenergetică la Cornu, în județul Pra­hova. Cei doi oameni de afaceri au o avere estimată la 80 de milioane de euro, ocupând locul 79 în Top Capital. Presa a legat de numele acestora pe cel al lui Adrian Năstase.
Peste 23 de milioane vor pleca de la AFM în județul Vaslui pentru construirea unui alt parc eolian de către Electrica Serv, deținută de Gina Capota. În urmă cu patru ani, aceasta a fost trimisă în judecată pentru fals și uz de fals în vederea obținerii unor contrac­te finanțate din fonduri UE.
Ultimul beneficiar intrat în topul celor mai importante (valo­ric) ze­­ce proiecte este Se­sam Prest, firmă al cărui prin­cipal acționar este Gheorghe Boeru, om de afaceri care a fost ­im­pli­cat în diverse contrac­te cu autoritățile locale din ­Con­stan­ța și din Capitală. Sesam Prest a obținut o finanțare nerambursabilă de 20 de milioane de lei pen­tru un parc eolian în județul Tulcea.

372 mil.
de lei au totalizat primele zece proiecte, din punct de vedere valoric, finanțate în anul 2010 prin Fondul pentru Mediu

1 mld.
de lei s-a încasat anul trecut la Fondul pentru Mediu, potrivit președintelui Administrației Fondului pentru Mediu, Gheorghe Popescu