Noul Eee PC de la Asus, lansat de curând în România la eMAG, este un portabil care atrage atenţia prin dimensiunile reduse şi prin caracteristicile tehnice deosebite.

Notebook-ul are un ecran de 7 inci, cântăreşte doar 920 de grame, are dimensiunea unei agende şi o autonomie de lucru de trei ore şi jumătate. Preţul de 1.199 lei şi portabilitatea ridicată l-au făcut foarte atractiv pentru utilizatorii din România.

În primele cinci zile de precomenzi s-au achiziţionat 200 de unităţi, iar estimările de vânzare până la sfârşitul acestui an depăşesc 1.000 de unităţi. Acronimul Eee PC defineşte modul în care producătorul consideră că va fi folosit acest portabil de către utilizatori: Easy to learn, Easy to work, Easy to play.

Notebook-ul permite utilizatorului prin intermediul sistemului de operare instalat să realizeze uşor conexiuni la Internet, inclusiv wireless, să redea conţinut multimedia, să acceseze aplicaţii educaţionale şi jocuri preinstalate. Publicul ţintă este format din două segmente principale.

Primul este cel al persoanelor care încă nu au un calculator şi doresc să achiziţioneze unul simplu de folosit şi transportat.

Cel de-al doilea este format din utilizatorii care au calculator, inclusiv laptop, dar care doresc portabilitate maximă la un preţ redus. Eee PC are un procesor Intel care rulează la 900 MHz, o memorie DDR2 de 512MB, un hard disk „solid state“ de 4 GB şi dispune de cameră web, microfon şi boxe încorporate.
Comunicarea este asigurată de adaptorul wireless 802.11g, de placa de reţea, de cititorul de carduri, de porturile USB sau interfaţa VGA integrată.

Ca sistem de operare, notebook-ul are preintalată o distribuţie Linux personalizată de Asus, capabilă să iniţializeze în 10 secunde.

În plus, portabilul vine şi cu peste 40 de aplicaţii. Eee PC-ul nu are Windows XP instalat, dar cei care doresc să folosească acest sistem de operare îl pot comanda separat.