GIGANŢII BANCARI, prinşi într-un nou scandal. Poate cel mai mare din istoria bancară

Un nou nor negru se profilează deasupra sistemului bancar global pe măsură ce oficialităţile examinează comportamentul băncilor pe piaţa de schimb valutar, ameninţând să dea o nouă lovitură veniturilor şi reputaţiei băncilor implicate.

Autorităţile de reglementare din SUA, Europa şi Asia sunt în fazele incipiente ale unei investigaţii ce urmăreşte posibilitatea ca traderii băncilor de top să fi manipulat cursurile de referinţă ale pieţelor de schimb valutar cu scopul de a înregistra profit în detrimentul clienţilor lor.

Goldman Sachs, Citigroup, JP Morgan, Deutsche Bank, Barclays, Royal Bank of Scotland, UBS şi HSBC sunt în centrul atenţiei investigatorilor.

Avocaţii financiari spun că ancheta ar putea avea consecinţe abrupte şi nesigure, deoarece impactul unui abuz pe piaţa valutară va reverbera dincolo de centrul lumii financiare Wall Street.

Investigaţia nu putea veni într-un moment mai prost pentru o industrie care deja poartă o serie de lupte juridice pentru abuzurile asupra executării ipotecilor, inducerea în eroare a investitorilor prin vânzarea de ipoteci cu probleme şi pentru asigurările de protecţie a plăţilor. Şi apoi mai este scandalul manipulării ratelor Libor.

O investigaţie la nivel mondial asupra manipulării ratei interbancare din Londra şi a altor cursuri de referinţă a adus până acum amenzi în valoare totală de 3,6 mld. dolari. Sancţiunile pentru unii dintre cei mai mari jucători încă sunt aşteptate să apară. Traderii s-au confruntat şi ei cu acuzaţii penale.

Pe măsură ce amploarea daunelor cauzate de manipularea Libor este dezvăluită, avocaţii spun că ancheta privind manipularea cursurilor de schimb valutar ar putea urma un parcurs similar şi să rivalizeze ca impact cu scandalul Libor.

Londra este în centrul unei pieţe valutare slab reglementate, cea mai mare din sistemul financiar mondial, cu un rulaj mediu zilnic de 5.300 mld. dolari. Dovedirea abuzului asupra acestei pieţe va avea un efect de propagare semnificativ, expunând firmele implicate la o serie de acţiuni în justiţie.

Acţiunile civile legate de manipularea Libor de către marile bănci sunt deja în curs de desfăşurare. Unul dintre aceste cazuri este condus de David Kovel, partener al casei de avocatură Kirby McInerney.

„Expunerea băncilor pe cazul Libor este în continuare foarte incertă. Acestea sunt pieţe masive, ambele. Cursurile de referinţă [valutar şi Libor ] au un efect de stimulare a tuturor celorlalte pieţe“, spune Kovel.

Profesorul de drept al Wake Forest University, Andrew Verstein, este de aceeaşi părere. El spune că sistemul valutar global este de o „magnitudine stupefiantă“, iar acţiunile civile vor urma oricărei abateri găsite de anchetatori.

„Orice afacere mare din lume are o relaţie cu o anumită bancă ce se ocupă de schimbul valutar pentru ei. Dacă ai operaţiuni la nivel internaţional – ca turist sau ca persoană juridică – schimbul valutar este o parte din viaţa ta“, spune Verstein.

Până acum, nicio instituţie nu a fost acuzată de manipularea cursurilor de referinţă. Barclays a refuzat să confirme ştirile despre şase din traderii săi care au fost suspendaţi la începutul acestei luni în legătură cu această anchetă.

Fluxul constant de acţiuni în justiţie şi investigaţii continuă să submineze încrederea în sectorul bancar la mai mult de cinci ani de la începutul crizei financiare.

<script src=’https://i.cdn.turner.com/money/.element/script/6.0/players/embed.js?videoid=/video/news/2013/11/19/n-jpmorgan-chase-settlement-13-billion-new-york-attorney-general-presser.cnnmoney’></script>

SURSA: CNN Money