Prin intermediul unui val de procese fără precedent, giganții petrolieri americani încep să dea socoteală pentru dezastrele provocate de combustibilii fosili.
După ce timp de un secol au avut o putere economică și politică extraordinară, giganții petrolieri americani sunt trași la răspundere pentru că au generat cea mai mare amenințare la adresa omenirii, scrie The Guardian.
Un val de procese fără precedent, intentat de orașe și state din SUA, își propune să responsabilizeze industria petrolului și a gazelor pentru daunele aduse mediului de combustibilii fosili. Dar și pentru că au încercat să mușamalizeze realitatea.
Orașele de coastă care se luptă să țină sub control creșterea nivelului mării, statele din vestul SUA care văd cum ploile torențiale le distrug culturile și casele și comunitățile de pescari care nu mai au din ce trăi din cauza apelor încălzite, cer giganților petrolier să plătească daune.
De asemenea, solicită luarea unor măsuri urgente pentru a reduce daunele ulterioare provocate de arderea combustibililor fosili.
Mai mult, zecile de procese sunt susținute de acuzațiile că industria a agravat criza mediului printr-o campanie de minciuni și înșelăciune, timp de zeci de ani, pentru a închide gura propriilor oameni de știință
Ecologistul Bill McKibben a numit comportamentul industriei combustibililor fosili drept „cea mai consecventă mușamalizare din istoria SUA”.
Pentru prima dată, procesele de acum trasează o cale spre răspunderea publică, despre care activiștii climatici spun că poate rivaliza cu prăbușirea industriei tutunului, după ce s-a văzut că a ascuns pericolele fumatului.
„Lucrurile trebuie să se înrăutățească pentru companiile petroliere”, a declarat Daniel Farber, profesor de drept la Universitatea din California. „Chiar dacă au șanse destul de mari de a câștiga litigiile pe alocuri, dezvăluirea unei acțiuni nocive, aceea că știau că produsele lor sunt rele și mințeau publicul, va slăbi capacitatea industriei”, a adăugat el.
Giganții BigOil au colaborat pentru a îngropa descoperirile privind impactul asupra climei
„În 1979, un studiu Exxon spunea că arderea combustibililor fosili „va provoca efecte dramatice asupra mediului” în deceniile următoare. „Problema potențială este mare și urgentă”, a concluzionat documentul. Dar, în loc să țină seama de dovezile cercetărilor pe care îi finanțau, marile companii petroliere au colaborat pentru a îngropa descoperirile lor și a submina consensul științific privind amenințarea climatică.
Compania Exxon a finanțat peste 40 de grupuri pentru a nega rapoartele științifice
Procesele intentate în America ar putea dura ani. Orașele din California au inițiat primele procese în 2017 și au fost legate de disputele privind jurisdicția. Companiile petroliere au încercat să mute procesele de la instanțele de stat la cele federale, unde consideră că legea le va fi mai favorabilă. Dar activiștii climatici văd noi șanse, cu mult înainte ca verdictele să fie pronunțate. Ei se așteaptă ca procesele să confirme dezvăluirile înfricoșătoare ale secretelor pe care le-au ascuns giganții BigOil.
Doar compania Exxon a finanțat peste 40 de grupuri pentru a nega rapoartele științifice privind clima, inclusiv Institutul George C. Marshall, despre care se spune că a orchestrat o „petiție falsă” de negare a schimbărilor climatice globale provocate de om. Ulterior, petiția a fost denunțată de Academia Națională de Științe ca „o încercare deliberată de a induce în eroare oamenii de știință”.
Precedentul BigTobacco a arătat că se poate
Un șir de victorii recente ale activiștilor climatici indică deja o schimbare a puterii industriei BigOil. În luna mai, un tribunal olandez a ordonat companiei Shell să-și reducă emisiile globale de carbon cu 45% până la sfârșitul deceniului.
În aceeași zi, la Houston, un mic fond de investiții a dat o lovitură majoră Exxon Mobil Corp, în condițiile în care acționarii au ales cel puțin doi dintre directorii nominalizați de fond în consiliul de administrație al gigantului petrolier. Iar investitorii de la Chevron au votat pentru reducerea emisiilor din produsele petroliere pe care le vinde compania.
Eubanks, care îi consiliază pe cei care dau în judecată industria petrolieră, crede că un moment crucial în acțiunea împotriva industriei tutunului a venit odată cu descoperirea memoriilor interne ale companiilor, într-un caz de stat din Minnesota.
Documentele vorbeau despre recrutarea tinerilor ca „fumători înlocuitori” pentru cei care au murit din cauza țigărilor. Expunerea comunicărilor interne ale companiilor de tutun a schimbat percepția publicului, deschizând ușa către legislația de interzicere a fumatului în spații publice.