Parteneriat între cei mai puternici jucători din domeniul sănătății mondiale

Trei dintre cei mai importanți finanțatori din domeniul sănătății la nivel mondial și-au unit forțele pentru prima dată într-un parteneriat de 300 de milioane de dolari, care are ca scop abordarea impactului legat de schimbările climatice, malnutriția, bolile infecțioase și rezistența antimicrobiană.

Fundația Novo Nordisk, Wellcome și Fundația Bill și Melinda Gates au anunțat luni, în Danemarca, parteneriatul de cercetare, axat în special pe găsirea de soluții accesibile pentru persoanele din țările cu venituri mici și medii.
Fiecare dintre ele vor realiza investiții de 100 de milioane de dolari în această inițiativă care se va întinde pe trei ani.

Un obiectiv cheie este „eliminarea barierelor dintre domeniile de cercetare adesea izolate”, a declarat Mads Krogsgaard Thomsen, directorul executiv al Fundației Novo Nordisk, potrivit Reuters.

De exemplu, COVID-19 a arătat că obezitatea poate fi un factor de risc pentru gravitatea unor boli infecțioase, în timp ce fenomenele meteorologice extreme legate de schimbările climatice pot cauza insecuritate alimentară, lăsând copiii subnutriți și mai vulnerabili la boli mortale precum rujeola și holera.

Partenerii au declarat că progresele în domeniul științei nutriției și al înțelegerii microbiomului intestinal au deschis ușa pentru a înțelege mai bine „impactul pe care supranutriția și subnutriția îl au asupra tuturor aspectelor legate de sănătate și dezvoltare”.

Acces echitabil la progresele medicale

Fundația Novo Nordisk deține o participație majoritară în cadrul producătorului de medicamente Novo Nordisk, al cărui medicament de succes pentru scăderea în greutate Wegovy a adus miliarde de dolari fundației de la lansarea sa în 2021.

Partenerii au declarat că inițiativa este importantă în domeniul sănătății, având în vedere atenția scăzută acordată sănătății la nivel mondial după pandemie. Directorul executiv al Wellcome, John-Arne Røttingen, a declarat, de asemenea, că este vorba despre abordarea „eșecurilor pieței” și semnalarea unui angajament global pentru accesul echitabil la progresele medicale.

Finanțarea va include, de asemenea, sprijin pentru cercetătorii din țările cu venituri mici și mijlocii, iar partenerii au declarat că sunt în căutare de parteneri privați, filantropici și publici.

„Cele mai eficiente soluții la provocările presante apar adesea chiar din comunitățile pe care le afectează”, a declarat Catherine Kyobutungi, director executiv al African Population and Health Research Center, o importantă instituție de cercetare științifică.