Giganții din sectorul digital ar putea fi impozitați de UE
Uniunea Europeană își propune să diminueze tensiunile comerciale generate de măsurile anunțate de președintele Statelor Unite privind tarifele vamale.
După ce liderul de la Casa Albă a introdus taxe pentru oțel, aluminiu, autovehicule și, în cele din urmă, pentru cea mai mare parte a produselor importate din spațiul comunitar, Bruxelles-ul a depus eforturi constante pentru a ajunge la un acord echitabil și benefic pentru ambele părți cu administrația americană.
Totuși, Ursula von der Leyen a afirmat că este pregătită să își înăsprească poziția și să intensifice avertismentele privind măsuri de retorsiune, vizând în special sectorul serviciilor din Statele Unite, în cazul în care discuțiile nu vor duce la un rezultat favorabil. Declarația a fost făcută într-un interviu acordat joi publicației Financial Times.
„Există o gamă largă de contramăsuri. De exemplu, am putea impune o taxă pe veniturile din publicitate în serviciile digitale”, a spus aceasta.
Ea a făcut referire la utilizarea „instrumentului anti-coerciție”, un mecanism descris ca o „bazooka”, conceput pentru a acționa ca mijloc de descurajare și care ar urma să fie activat doar în cazul eșuării tuturor opțiunilor diplomatice. Acest instrument ar permite, printre altele, suspendarea accesului la piețele publice din Uniunea Europeană sau blocarea anumitor investiții străine.
SUA, nemulțumite de „barierele netarifare” care obstrucționează exporturile către Europa
Pe de altă parte, administrația americană și-a exprimat nemulțumirea față de ceea ce consideră a fi bariere netarifare care obstrucționează în mod nedrept exporturile Statelor Unite către Europa. Washingtonul a vizat în special taxa pe valoarea adăugată (TVA) și reglementările stricte ale Uniunii Europene în materie de tehnologie, care afectează concurența în domeniul digital și moderarea conținutului online.
Pentru Ursula von der Leyen, însă, reglementările în domeniul tehnologic sunt „de neatins”. Președintele Comisiei Europene respinge, totodată, orice posibilitate de negociere în ceea ce privește taxa pe valoarea adăugată, subliniind că aceasta se aplică în mod egal atât produselor autohtone, cât și celor importate.
Joi, pe 10 aprilie, Ursula von der Leyen a anunțat că Uniunea Europeană va suspenda introducerea unor taxe vamale suplimentare planificate pentru anumite produse americane „pentru a da o șansă negocierilor”, în contextul în care președintele Donald Trump a renunțat cu o zi înainte la impunerea noilor tarife comerciale masive.