O subsidiară a gigantului farmaceutic Johnson & Johnson a minimalizat şi a ascuns riscurile asociate medicamentului antipsihotic Risperdal, aceasta este concluzia la care au ajuns marţi judecătorii din Arkansas, într-un proces de miliarde de dolari împotriva Janssen Pharmaceuticals Inc..
Biroul procurorului general din Arkansas, Dustin McDaniel, vrea să ceară amendarea companiei cu cel puţin 1,2 mld. dolari pentru cele 250.000 de reţete de Risperdal plătite prin programul de stat Medicaid în ultimii trei ani şi jumătate.
Risperdal, introdus pe piaţă în 1994, este un medicament antipsihotic de „generaţia a doua“ care a adus Johnson & Johnson miliarde de dolari în vânzări înainte ca versiunile generice să devină valabile. Medicamentul este folosit pentru tratarea schizofreniei, a tulburărilor bipolare (o boală maniaco-depresivă) şi a iritabilităţii la pacienţii cu autism. Risperdal şi alte medicamente antipsihotice similare au fost asociate cu riscul crescut de atac cerebral şi moartea la pacienţii vârstnici cu demenţă, în plus poate conduce la crize, creşterea în greutate şi la diabet.
Celor 12 juraţi, care au participat la zece zile de mărturii, nu li s-a spus despre interesele financiare, pe lângă faptul că Janssen ar fi putut pierde venituri de 200 mil. dolari dacă ar fi eliberat avertismente alarmante cu privire la efectele secundare ale medicamentului.
Janssen şi Johnson & Johnson au pe rolul instanţelor americane zeci de dosare similare. „Astăzi, juraţii din Arkansas au confirmat faptul că Johnson & Johnson şi Janssen Pharmaceuticals şi-au minţit pacienţii şi doctorii deoarece ţineau mai mult la profit decât la oameni“, a spus McDaniel după anunţarea verdictului.
Jansen îşi menţine în continuare punctul de vedere cu privire la faptul că nu a încălcat legislaţia, arătând că pachetul cu care se distribuie medicamentul a fost aprobat de Food and Drug Administration (FDA). Compania poate contesta decizia instanţei la Curtea Supremă din Arkansas, dar nu a anunţat încă dacă va face acest lucru.
Compania americană a mai fost implicată anul trecut într-un scandal care a implicat şi medici români. Johnson & Johnson a obţinut un profit de 3,5 milioane de dolari în perioada 2000-2007 din produsele vândute de medicii români mituiţi cu bani şi excursii pentru a prescrie medicamentele produse de companie.
Compania farmaceutică a acceptat să plătească o amendă de 70 de milioane de dolari autorităţilor americane pentru a pune capăt acuzaţiilor de mituire a unor medici europeni, inclusiv din România, pentru a alege produsele companiei pentru pacienţii lor.