Washington Post a semnalat că FBI-ul şi Agenţia Naţională de Securitate (NSA) din SUA au acces, prin porţi de intrare ascunse, la serverele principalelor grupuri informatice americane pentru a monitoriza activităţile utilizatorilor, un program secret numit PRISM, potrivit sursei citate.
‘Nu am auzit niciodată vorbindu-se de PRISM’, a afirmat Steve Dowling, purtător de cuvânt al grupului Apple. ‘Nu furnizăm niciun acces direct la serverele noastre unor agenţii guvernamentale, iar orice agenţie de acest tip care caută date cu privire la un client trebuie să obţină un mandat judiciar’, a adăugat acesta.
NSA şi FBI au acces la serverele a nouă giganţi americani ai internetului, printre care se numără Microsoft, Yahoo!, Google şi Facebook, pentru a monitoriza activităţile unor străini, au dezvăluit The Washington Post şi The Guardian în ediţiile lor de joi, potrivit AFP.
Cotidianul american The Washington Post a fost contactat de un fost angajat al unui serviciu de informaţii, care i-a furnizat diverse documente, printre care şi o prezentare în PowerPoint ce arată parteneriatul dintre NSA şi societăţile internet.
Contactată de AFP, reţeaua de socializare Facebook a dezminţit aceste acuzaţii, joi. ‘Nu furnizăm niciunei organizaţii guvernamentale un acces direct la serverele Facebook’, a afirmat Joe Sullivan, responsabil cu securitatea grupului. Când autorităţile adresează cereri pentru a căuta informaţii, ‘nu furnizăm informaţii decât în cadrul stabilit de lege’, a adăugat acesta.
Google le-a răspuns într-un comunicat celor două ziare că nu există nicio ‘poartă de intrare ascunsă’ pentru serviciile federale.
Dacă guvernul desfăşoară un astfel de program pentru a culege date ale unor utilizatori, ‘noi nu participăm’, a afirmat, la rândul său, gigantul din Seattle, Microsoft.
Vizat şi el, grupul Yahoo! a negat că i-ar oferi guvernului un acces direct la utilizatorii săi.AGERPRES