Cei patru principali giganţi IT din Statele Unite, Facebook, Google, Apple şi Amazon urmează să fie audiaţi miercuri, 29 iulie, în Congresul SUA. Care sunt suspiciunile aleşilor americani şi care este „apărarea” reprezentanţilor marilor companii de tehnologie?
Facebook este o „companie americană de prestigiu”, care nu ar fi reuşit fără „legi care încurajează competiţia şi inovaţia”, va declara miercuri fondatorul companiei Mark Zuckerberg în cadrul unei audieri a celor patru giganţi ai tehnologiei în Congresul SUA cu privire la posibile practici anticoncurenţiale, relatează AFP.
Ca şi Sundar Pichai (Alphabet, compania mamă a Google), Tim Cook (Apple) şi Jeff Bezos (Amazon), directorul va trebui să-şi apere platforma, acuzată că a devenit prea dominantă.
În extrase din discursul său consultate de AFP marţi, el îşi prezintă argumentele, amintind că, în opinia sa, guvernele şi autorităţile de reglementare ar trebui „să aibă un rol mai activ” pentru „actualizarea regulilor internetului” în termeni de moderaţie a conţinuturilor.
Probleme pentru Facebook şi cu Comisia Europeană
Facebook nu are probleme doar acasă, ci şi în Europa. Uniunea Europeană anchetează potenţiale practici care ar viza împiedicarea oricărei concurenţe din partea unor companii precum Facebook sau Apple. Comisia Europeană şi-a intensificat ofensiva împotriva platformelor digitale dominante, într-un context de impas în negocierile internaţionale privind taxarea lor.
Facebook contestă unele dintre cererile Comisiei Europene, spunând că nu sunt pertinente şi ţin de viaţa privată a angajaţilor săi, a transmis luni grupul american, care face obiectul unei investigaţii la Bruxelles privind presupuse practici anticoncurenţiale, relatează AFP.
Gigantul reţelelor de socializare dă asigurări că este în colaborare cu autorităţile, însă „natura excepţional de vastă a solicitărilor Comisiei înseamnă că noi ar trebui să le furnizăm documente în principal fără legătură cu ancheta lor”, a declarat Tim Lamb, avocat însărcinat cu concurenţa în cadrul Facebook, potrivit Agerpres.
El menţionează în special cereri pentru ”informaţii personale extrem de sensibile, cum ar fi informaţii medicale sau financiare, şi informaţii private despre familiile angajaţilor”.
„Considerăm că astfel de solicitări trebuie examinate de instanţe europene”, concluzionează el.