Autorităţile europene consideră că giganţii IT precum Google, Facebook sau Amazon, evită plata taxelor în Europa şi s-au propus noi măsuri de combatere a evaziunii fiscale avându-se în vedere un răspuns coordonat la nivelul UE, prin alinierea legislațiilor fiscale naționale. Se încearcă astfel contracararea în mod real și eficient a practicilor fiscale agresive ale companiilor mari. „În fiecare an, se pierd miliarde de euro din cauza evaziunii fiscale – bani care ar putea fi folosiți pentru serviciile publice precum școlile sau spitalele sau pentru a stimula crearea de locuri de muncă și creșterea economică. Rezultatul este că europenii și întreprinderile care joacă corect ajung să plătească impozite mai mari. Este o situație inacceptabilă și acționăm acum pentru remedierea ei“, a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă.
„Investigăm toată industria online“
În ţara noastră, diferenţa dintre veniturile raportate de Google Bucharest SRL şi estimarea privind încasările companiei de la clienţii care îşi fac publicitate prin platforma Google, a fost sesizată şi de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Dragoş Doroş, şeful ANAF a declarat recent că se încearcă identificarea veniturilor realizate de mai multe companii IT, dar care nu se reflectă în declaraţii de impozite la noi, pentru a putea fi taxate corespunzător. „Investigăm toată industria online şi toţi banii care se fac pe online şi nu se reflectă în declaraţii de impozite. Dacă veniturile realizate se localizează pe teritoriul României, dar ele – prin plăți electronice sau alte mecanisme – nu sunt vizibile sau declarate, noi să le impozităm în România“, a explicat Dragoș Doroș.
Marile corporaţii americane se folosesc de subsidiarele din Irlanda pentru operaţiunile pe care le desfăşoară în ţările europene pentru a-şi reduce nivelul taxelor plătite. Legislaţia internaţională, respectiv convenţiile privind evitarea dublei impuneri nu permit ţărilor europene să taxeze companii precum Facebook sau Google pentru venituri estimate câtă vreme firma nu realizează o serie de operaţiuni pe plan local, ci le livrează din Irlanda.
În unele state europene multinaționalele pot negocia procente preferențiale de taxare și nu sunt nevoite să se supună reglementărilor oficiale. Purtătorii de cuvânt ai multinaţionalelor americane spun că respectă legislaţia şi plătesc majoritatea taxelor în Statele Unite. Adam Cohen, şeful Google pe politicii economice pentru Europa, Orientul Mijlociu, Europa sau Africa a declarat că Google a plătit taxe care s-au ridicat la 19% din venit în SUA. Compania a acceptat totuşi să plătească 172 de milioane de euro în Marea Britanie, bani datoraţi din taxe în ultimii 10 ani.
Apple, deşi spune că este el mai mare plătitor de taxe din lume, cu 13,2 miliarde achitaţi anul trecut, a acceptat la rândul său să plătească o amendă de 318 milioane de euro în urma unor investigații demarate în 2013 privind evaziunea fiscală în Italia. Investigația, condusă de procurorul Francesco Greco din Milano, a descoperit o diferență uriașă între veniturile Aple din Italia, de peste un miliard de euro în perioada 2008-2013, și taxele plătite, de 30 milioane de euro. Investigația a arătat că Apple Italia era înregistrată ca fiind „consultant“ pentru Apple Irlanda, ceea ce a permis transferarea profiturilor. Alte companii anchetate în prezent de Comisia Europeană sunt Amazon şi Facebook.
1 trilion euro pierd anual statele membre UE prin evitarea legală a plății taxelor de marile corporaţii