Giganții petrolieri din Statele Unite ale Americii (SUA), Exxon Mobil și Chevron, au anunțat că se retrag din marile proiecte internaționale și că își vor îndrepta atenția către proiecte mai aproape de casă.
Giganții petrolieri din SUA se retrag din proiectele internaționale! Nu sunt singurele care bat în retragere
Marile companii petroliere americane Exxon Mobil (XOM) și Chevron (CVX) se concentrează pe proiecte mai aproape de casă în 2023, după ce au luat în considerare numeroși factori, inclusiv impactul impozitului excepțional al UE asupra planurilor de investiții viitoare.
Exxon nu și-a ascuns dezaprobarea față de noua taxă pe profit pentru grupurile petroliere, susținând că Bruxelles-ul și-a depășit autoritatea legală prin impunerea acestei taxe și a inițiat o acțiune în justiție împotriva Uniunii Europene pentru a încerca să o oprească.
Exxon a investit 3 miliarde de dolari în ultimul deceniu în proiecte de rafinării în Europa, dar titanul petrolului și gazelor a declarat că o politică bine gândită este acum esențială pentru a aborda problemele actuale.
De asemenea, Chevron a avertizat recent că impozitarea producției de petrol ar reduce oferta de energie prin descurajarea investițiilor.
În schimb, unde se vor duce banii?
Exxon a precizat, într-un comunicat de presă, că potențialul său de câștiguri din upstream ar trebui să se dubleze până în 2027 față de 2019, ca urmare a investițiilor în proiecte cu randament ridicat și costuri de aprovizionare reduse.
„Mai mult de 70% din investițiile de capital vor fi desfășurate în dezvoltări strategice în Bazinul Permian din SUA, Guyana, Brazilia și în proiecte de GNL din întreaga lume. Până în 2027, se așteaptă ca producția din amonte să crească cu 500.000 de barili echivalent petrol pe zi, ajungând la 4,2 milioane de barili echivalent petrol pe zi, mai mult de 50% din total urmând să provină din aceste zone cheie de creștere”, a declarat compania.
Exxon a declarat că planurile de creștere se concentrează pe proiecte cu randament ridicat, care se anticipează că vor dubla volumele de produse chimice de performanță, combustibili cu emisii reduse și lubrifianți de mare valoare.
„Creșterea fluxului de numerar și a câștigurilor permite reducerea în continuare a datoriei nete și creșterea distribuțiilor către acționari”, a spus aceasta.
Chevron, între timp, a declarat, de asemenea, în anunțul său privind cheltuielile de capital pentru 2023 din decembrie, că își va concentra investițiile în Bazinul Permian.
Grupul a declarat că va investi, de asemenea, în proiectele din Golful Mexic și în construcția sa petrochimică de pe Coasta Golfului din SUA.
„Menținem disciplina de capital în timp ce investim pentru a crește atât aprovizionarea cu energie tradițională, cât și cu energie nouă”, a declarat Mike Wirth, președinte și director general al Chevron. „Bugetele noastre de capex pentru 2023 sunt în concordanță cu planurile noastre pe termen lung de a oferi în siguranță randamente mai mari și emisii mai reduse de carbon”, a adăugat el.
Exxon și Chevron nu sunt singurele companii din domeniu care bat în retragere
Chevron și Exxon nu sunt singurele companii importante din domeniul petrolului și gazelor naturale care își reconsideră investițiile internaționale în această parte a oceanului.
De asemenea, compania energetică franceză TotalEnergies (TTEF) a anunțat recent că își va reduce investițiile în proiecte de petrol și gaze din Marea Britanie cu 25% în 2023, din cauza deciziei guvernului britanic de a majora și impozitul pe profiturile din energie (EPL). Ministrul britanic de finanțe, Jeremy Hunt, a anunțat modificările aduse taxei la 17 noiembrie.
Pe lângă creșterea de la 25% la 35% a impozitului pe profitul companiilor de petrol și gaze, Hunt a mai spus că producătorii de energie electrică vor trebui să plătească o nouă taxă temporară de 45%.
Shell (RDSa) își revizuiește, de asemenea, planurile în lumina taxei pe profit. Compania a declarat recent pentru Capital.com, într-un interviu exclusiv acordat pe 25 noiembrie, că nu va înceta brusc să mai investească în Marea Britanie, ci va revizui acum fiecare dintre proiectele sale de investiții în consecință.
„Shell va investi 20-25 de miliarde de lire sterline în următorii zece ani și nu se pune problema că dintr-o dată nu vom mai investi nimic din această sumă, dar vom lua decizii de investiții de la caz la caz, proiect cu proiect”, a declarat reprezentantul companiei, potrivit Capital.com.