Tambalaul browserelor a inceput demult, in anul 1997, cand Microsoft a fost acuzata ca isi raspandeste prin practici anticoncurentiale Internet Explorer-ul, prin includerea acestuia in kit-ul de instalare al lui Windows 95 si obligativitatea punerii lui pe orice computer nou ce vine cu Windows preinstalat. Netscape, compania concurenta, a fost nevoita sa ofere produsul sau Netscape Communicator gratis, pentru ca Explorer era tot gratis. A urmat o adevarata cursa contra cronometru pentru castigarea de noi utilizatori, piata impartindu-se oarecum repede.
Totusi, Explorer nu a reusit niciodata sa aiba o majoritate linistitoare. In vara anului trecut, Microsoft a intrat in proces cu Departamentul de Justitie al SUA pentru practici monopoliste, referitoare mai ales la modalitatea de raspandire a lui Internet Explorer. Cum e si firesc, se naste intrebarea: ce atata tam-tam pentru doua produse (Netscape si Explorer) care oricum sunt distribuite gratis? Cu siguranta, bani nu se castiga de pe urma acestor doua programe. Unii comentatori din Occident spuneau, anul trecut, ca in batalia browserelor este in joc chiar viitorul tehnologiei informatiei. Chiar daca ei exagerau, miza ramane oricum uriasa. Si anume, monopolizarea Internetului.
In luna noiembrie, America On-Line (AOL) a anuntat ca va cumpara compania Netscape, pentru 4,2 miliarde de dolari. Stirea a bulversat lumea Internetului. AOL si Microsoft aveau o intelegere valabila pana in 2001 (cu posibilitatea AOL de a o intrerupe la 1 ianuarie 1999), in urma careia AOL (cel mai mare furnizor de servicii Internet din lume) urma sa ofere clientilor browserul Internet Explorer (IE). Cei 14 milioane utilizatori AOL contribuisera mult la cota pe piata a lui IE. In momentul anuntarii fuziunii, datele problemei se schimbau radical pentru Microsoft, care din aproape castigator se vedea impins inapoi catre linia de start. Mai mult, dupa anuntarea stirii-bomba, AOL a spus ca s-a ajuns la o intelegere cu Sun pentru optimizarea tehnologiei Java pentru Netscape. Cu alte cuvinte, AOL-Netscape-Sun, o alianta mai mult decat evidenta, orientata impotriva lui Microsoft. Gigantul software a reclamat la Departamentul de Justitie aceasta „coalitie”, cerand incetarea proceselor antitrust, dar oficialii americani nici n-au vrut sa auda de asa ceva, procesul continuand. Acum, Microsoft a lansat pe piata noua versiune de Explorer, incercand sa acopere golul lasat de ruperea relatiei cu AOL. In acelasi timp, Netscape se mandreste cu Communicator (versiune 4.5) si cu proiectul Mozilla, inceput acum un an. Mozilla a insemnat publicarea pe Internet a surselor programului Netscape, ele fiind astfel disponibile marii mase a programatorilor.
Renuntand la protejarea surselor programului (el devenind open-source), Netscape a mizat pe o mult mai buna si mai rapida dezvoltare viitoare a browserului. Si nu a gresit, mobilizarea dezvoltatorilor din lumea intreaga contribuind decisiv la ridicarea calitatii programului. Poate si acest lucru a contat atunci cand AOL a intrerupt contractul cu Microsoft. Internet Explorer 5.0 vine cu facilitati noi fata de versiunea 4, dar deja existente in Netscape Navigator 4.5. Instalarea se poate face, in premiera pentru Explorer, direct de pe Internet, procesul necesitand o conexiune destul de puternica. Nu mult diferit ca design de versiunea precedenta, Explorer 5 are insa posibilitati noi de adaptare la nevoile utilizatorului individual. Astfel, la orice cuvant scris in zona unde se introduce adresa de web si care nu reprezinta un site, Explorer afiseaza rezultatele cautarii acestui cuvant pe Internet. Cautarea se face cu ajutorul serviciilor de acest gen existente pe Internet, utilizatorul putand alege unul dintre ele (Yahoo, Altavista).
Explorer incarca mai
repede paginile web
Tot asa, daca se tasteaza o litera, Explorer va afisa intr-o lista site-urile prin care s-a navigat si care incep cu respectiva litera, utilizatorul fiind scutit de tastari suplimentare. Cu Explorer 5 se poate asculta chiar si radio prin Internet, in timp ce se navigheaza prin site-uri. Conform unui test facut de PC Computing, Internet Explorer a incarcat mai rapid paginile de web decat rivalul Netscape Communicator.
Ziff-Davis Net a acordat cinci stele din cinci browserului facut de Microsoft, pe cand Netscape a primit doar trei. Marea problema a Netscape-ului (conform ZDNet) ar fi maniera obsesiva in care utilizatorul este redirectionat catre site-ul companiei (https://home.netscape. com), considerata la un anume punct chiar deranjanta. In ciuda acestor pareri pro si contra, raman descoperite problemele esentiale ce stau la baza „razboiului browserelor”. Va reusi Microsoft sa creeze un standard prin Explorer 5? Coalitia Sun-AOL-Netscape poate sa ofere solutii mai bune? In joc este, in primul rand, soarta comertului electronic.
Urmeaza Intranet-urile si toate aplicatiile ce ruleaza intr-o fereastra de browser. In eventualitatea unei alegeri ferme, interfata si celelalte optiuni (cautare, ergonomie in utilizare) trec pe planul doi, mult mai importante fiind capacitatile fiecarui browser de a lucra cu aplicatii web (comert electronic, sisteme de plata on-line, aplicatii Java). Cum fiecare companie are standardele ei, neplacerile pot fi greu evitate, iar eventualitatea de a astepta invingatorul acestui razboi e fantezie pura. Cel mai cuminte si mai intelept, pentru moment, e sa se apeleze la ambele browsere.     

Cerinte hardware minime pentru
MS Internet Explorer 5

q Procesor: Intel 486 DX/66 MHz
q 16 Mb RAM (pentru Windows 95/98)
q 32 Mb RAM (pentru Windows NT)
q Spatiu ocupat dupa instalare: 100 Mb
q Mouse si modem
q CD-ROM
In functie de configuratie, ar putea fi necesar si un update de Windows.
Instalarea se poate face de la adresa:
https://www.microsoft.com/windows/ie/default.htm

Cerinte hardware minime pentru Netscape Communicator 4.5
Procesor: Intel 486
16 Mb RAM (pentru Windows 95/98/NT)
Spatiu ocupat dupa instalare: 14 Mb
Modem
CD-ROM
Pentru upgradarea unei versiuni deja existente se poate folosi optiunea „Smart Update”.
Instalarea se poate face de la adresa:
https://home.netscape.com/download/
Sursele programului Netscape sunt distribuite gratis la adresa:
https://www.mozilla.org

Radu Lazar