Compania americană Intel, cea mai mare firmă de semiconductoare din lume și cea care a inventat seria de procesoare x86, anunţat recent că va investi peste 30 de miliarde de euro în Germania. Decizia face parte dintr-un plan de extindere a operaţiunilor din Europa.
Acordul vizează două facilităţi moderne de producţie a semiconductorilor care vor fi construite la Magdeburg, estul Germaniei. Potrivit informațiilor publicate de Reuters, statul german va acorda subvenţii în valoare de 10 miliarde de euro.
Directorul general de la Intel a mulţumit Guvernului german
În acest context, directorul general de la Intel, Pat Gelsinger, a mulţumit Guvernului german şi autorităţilor din landul Saxonia-Anhalt, pentru „că a îndeplinit viziunea unei industrii a semiconductorilor vibrante, sustenabile şi moderne în Germania şi UE”.
Sub conducerea lui Gelsinger, Intel a investit miliarde de dolari pentru a construi noi uzine pe trei continente şi a restabili poziţia de lider a grupului pe segmentul cipurilor şi a concura mai bine cu rivali precum AMD, Nvidia şi Samsung.
Acest acord ar fi a treia mare investiţie anunţată de Intel în ultimele zile
Potrivit sursei menționate, acordul convenit cu autorităţile germane ar fi a treia mare investiţie anunţată de Intel în ultimele zile, după uzina de 4,6 miliarde de dolari din Polonia şi cea de 25 de miliarde de dolari din Israel.
Reuters notează că atât SUA cât şi Europa încearcă să atragă mari jucători industriali via un mix de subvenţii publice şi legislaţie favorabilă iar autorităţile de la Berlin sunt îngrijorate că Germania îşi pierde atractivitatea ca loc pentru investiţii.
Guvernul de la Berlin va aloca subvenţii de miliarde de euro pentru a atrage companii din domeniul tehnologiei
Astfel, Guvernul de la Berlin va aloca subvenţii de miliarde de euro pentru a atrage companii din domeniul tehnologiei să vină să investească în Germania, pe fondul semnalelor de alarmă cu privire la fragilitatea lanţurilor de aprovizionare şi al dependenţei crescute de Taiwan şi Coreea de Sud pentru cipuri.
Autoritățile de la Berlin negociază în momentul de față şi cu gigantul taiwanez al cipurilor TSMC precum şi cu producătorul suedez de baterii pentru vehicule electrice Northvolt pentru construirea unor facilităţi de producţie în Germania, după ce a convins deja constructorul american de automobile electrice Tesla să construiască în Germania prima sa uzină din Europa.
Amintim că Intel a anunţat anul trecut o strategie de expansiune în Europa, cu o valoare de 33 de miliarde de euro.