Gigantul care va domina totul! E lider la nivel mondial. Nu-l poate întrece nimeni

Sursa: Dreamstime

Capacitatea instalată de energie eoliană a Chinei, conectată la rețea, a atins 300,15 milioane de kilowați, dublu față de anul 2016, devenind, timp de 12 ani consecutiv, lider la nivel mondial. Totul face parte din eforturile Chinei de a trece la energia verde, potrivit Administrației Naționale a Energiei (NEA).

Capacitatea instalată de energie eoliană conectată la rețea este de 1,4 ori mai mare decât cea din Uniunea Europeană până la sfârșitul anului 2020 și de 2,6 ori mai mare decât aceea din SUA, potrivit unei analize publicate de site-ul China.org. 

Energia eoliană reprezintă în prezent 13% din instalația totală de energie a Chinei. Capacitatea de generare a energiei eoliene reprezintă 7,5% din consumul total de energie. Cele două cifre au crescut cu 0,3 puncte procentual, respectiv cu 1,3 puncte procentual, comparativ cu anul 2020, subliniază Administrația Națională a Energiei.

China reprezintă mai mult de două treimi din producția mondială de turbine eoliene

China, care reprezintă mai mult de două treimi din producția mondială de turbine eoliene, și-a consolidat continuu, în ultimii ani, poziția de cel mai mare producător de turbine eoliene din lume.

China țintește atingerea maximului emisiilor de dioxid de carbon până în 2030 și atingerea neutralității carbonului până în 2060 și de aceea a început să promoveze energia curată, pe fondul tranziției sale către o economie cu emisii scăzute de carbon.

Energia eoliană a devenit un jucător important în noul mix energetic al țării

China și-a corelat angajamentele de atenuare a schimbărilor climatice cu o foaie de parcurs detaliată și acțiuni concrete, amploarea măsurilor Chinei privind schimbările climatice fiind fără precedent, susține Luo Zuoxian, șeful departamentului de informații și cercetare la Institutul de Cercetare pentru Economie și Dezvoltare Sinopec.

”Energia eoliană a devenit un jucător important în noul mix energetic al țării și este de așteptat să se extindă în continuare în perioada următoare”, a declarat Luo Zuoxian. Odată cu extinderea energiei eoliene din China, atât onshore, cât și offshore, costul acesteia va scădea treptat, a adăugat expertul.

China are capacitatea de cercetare și dezvoltare de a construi și de a opera turbine eoliene de mari megawați, iar cota de piață a energiei eoliene cu o capacitate unitară de 3 MW a crescut semnificativ și au fost lansate și turbine eoliene de 7 MW, afirmă Guo Tao, adjunctul departamentului de energie nouă și regenerabilă din cadrul NEA.

De 2,6 ori mai mare decât capacitatea eoliană instalată a SUA

Potrivit NEA, capacitatea instalată de energie eolienă conectată la rețea este de 1,4 ori mai mare decât capacitatea totală instalată a energiei eoliene din Uniunea Europeană până la sfârșitul anului 2020 și de 2,6 ori mai mare decât cea a Statelor Unite.

Capacitatea de inovare tehnologică a industriei energiei eoliene chineze a fost, de asemenea, capabilă să producă turbine eoliene cu o putere mai mare. În același timp, China poate face cercetare, dezvoltare și producție independentă a componentelor -cheie, cu un sistem industrial eolian competitiv pe scena globală, precizează NEA.

Capacitatea hidroenergetică instalată a fost de 385 milioane kW, până la sfârșitul lunii octombrie 2021, iar capacitatea de energie eoliană a crescut cu 30,4% față de anul precedent, ajungând la 299 milioane kW. În paralel, capacitatea de energie solară a Chinei a crescut cu 23,7%, până la 282 milioane kW.