Gennady Gatilov, ambasadorul Rusiei la ONU, a declarat pentru Reuters că Moscova și-ar putea retrage sprijinul pentru reînnoirea acordului cu privire la exportul de cereale, în cazul în care ONU nu-i aprobă cererile.

„Dacă vedem că nu se întâmplă nimic, atunci scuze, va trebui să abordăm altfel exportul de cereale și îngrășăminte rusești”, a spus Gatilov.

Ce își dorește Rusia?

Rusia cere ca ONU să „permită exporturile de cereale și îngrășăminte rusești”. Cu toate acestea, SUA și Europa nu au vizat exporturile de cereale și îngrășăminte rusești prin sancțiunile impuse din cauza invaziei Moscovei în Ucraina.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și echipa sa lucrează la o extindere a Inițiativei pentru Cereale la Marea Neagră, un acord de patru luni între Ucraina, Rusia, Turcia și ONU.

Acordul a fost semnat la 22 iulie la Istanbul pentru a atenua o criză alimentară globală cauzată de blocada impusă de Rusia porturilor ucrainene. De atunci, peste 300 de nave au părăsit porturile ucrainene de la Marea Neagră cu 6,9 milioane de tone de cereale cu destinația Asia, Africa, Orientul Mijlociu și Europa.

În ultimele luni, oficialii ucraineni au devenit din ce în ce mai îngrijorați cu privire la cât timp ar putea dura acordul, deoarece Ucraina a continuat să crească cu succes exporturile de cereale prin porturile sale din regiunea Odesa – reconstruind o linie de salvare economică pentru Kiev și aprovizionarea cu alimente critice pentru populațiile înfometate din întreaga lume.

Temerile au fost confirmate

„Rusia face exact ceea ce am avertizat: reînnoiește jocurile foamei și amenință inițiativa privind cerealele din Marea Neagră.Vreau ca fiecare familie africană, asiatică și din Orientul Mijlociu să știe: Ucraina nu înaintează nicio cerere suplimentară, vrem ca coridorul să continue să funcționeze.”, a transmis pe Twitter ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, ca răspuns la avertismentul lui Gatilov. ”

La rânsul său, președintele rus Vladimir Putin a criticat acordul, susținând în mod fals că marea majoritate a cerealelor exportate se îndreaptă către țările bogate din Europa, mai degrabă decât către țările vulnerabile.

O altă mare companie străină se retrage din Rusia

Compania franceză de produse alimentare Danone a anunțat vineri, 14 octombrie, că va renunța la afacerea sa cu produse lactate din Rusia, într-o tranzacție care ar putea duce la o depreciere de până la 1 miliard de euro, relatează Reuters.

„Aceasta este cea mai bună opțiune pentru a asigura continuitatea afacerii locale pe termen lung”, a declarat Danone într-un comunicat, adăugând că unitatea din Rusia a reprezentat aproximativ 5% din vânzările grupului în primele nouă luni ale anului.

La scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina, în februarie, Danone declarase că toate opțiunile privind afacerile sale locale sunt în discuție.

Danone nu a dezvăluit cui va transfera așa-numita unitate Essential Dairy and Plant-based (EDP). Aceasta a precizat că tranzacția este supusă aprobărilor autorităților de reglementare.

Ieșirea planificată a Danone din Rusia este al doilea anunț de acest fel făcut săptămâna aceasta de o mare companie occidentală, după ce Nissan și-a vândut activele statului pentru o rublă, înregistrând o pierdere de aproximativ 687 milioane de dolari.