Exxon Mobil, gigantul petrolier din SUA, a transmis luni, 17 octombrie, într-un comunicat, că a părăsit complet Rusia, asta după ce liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, i-a expropriat toate proprietățile. Decizia vine după șapte luni de discuții privind un transfer ordonat al participației sale de 30% într-un proiect petrolier major.
Gigantul Exxon a ieșit din Rusia cu mâna goală. Vladimir Putin i-a expropriat toate proprietățile
Compania americană nu a precizat dacă a primit vreo compensație pentru activele pe care le evaluase la peste 4 miliarde de dolari. Mai mult, un purtător de cuvânt al Exxon a refuzat să comenteze dacă firma va continua să conteste confiscarea prin intermediul unui proces de arbitraj internațional, cu toate că această posibilitate a fost semnalată în luna august.
Totuși, plecarea companiei ilustrează confruntarea dintre Occident și Rusia pe tema energiei. BP, TotalEnergies, Equinor și Shell au transferat proprietăți către parteneri ruși sau au abandonat operațiunile complet, transmite Reuters.
Contractul, reziliat unilateral de guvernul rus
Compania a declarat că a „ieșit în siguranță” din Rusia după ce guvernul rus a „reziliat unilateral” interesele sale în proiectul de petrol și gaze Sahalin-1, cel mai mare proiect al său din această țară, la începutul lunii octombrie.
Exxon a încercat să renunțe la exploatarea Sahalin-1 încă de la 1 martie, când a anunțat că va renunța la toate activele sale de peste 4 miliarde de dolari, lăsând deschisă posibilitatea de a vinde Sahalin-1. Compania a declarat că va „coordona îndeaproape” transferul operațiunii cu partenerii săi, compania rusă Rosneft, compania indiană ONGC Videsh și compania japoneză SODECO, pentru a se asigura că acesta se va face într-un mod sigur.
Participații de 4 miliarde de dolari în Rusia
În aprilie, Exxon a dezvăluit o depreciere de 3,4 miliarde de dolari pentru ieșirea din Rusia, iar luna aceasta a semnalat o depreciere de 600 de milioane de dolari în trimestrul al treilea pentru active neidentificate. Exxon își evaluase participațiile din Rusia la peste 4 miliarde de dolari.
Practic, în data de 7 octombrie, liderul de la Kremlin a confiscat acțiunile Exxon în societatea mixtă de producție petrolieră și le-a transferat către o companie controlată de guvern. În august, Vladimir Putin semnase un prim decret despre care Exxon a spus că a făcut dificilă o ieșire sigură și ecologică din Sahalin-1. Producătorul american a reacționat la decretul din august prin emiterea unei „note de divergență”, un pas legal înainte de arbitraj.
Exxon și-a redus prezența în Rusia din 2014, în urma sancțiunilor impuse Moscovei după ce aceasta a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina.
Compania indiană Oil and Natural Gas Corp intenționează să preia o participație în noua entitate rusă care va gestiona proiectul Sahalin-1, în timp ce încearcă să păstreze o cotă de 20% din activ, au declarat trei surse familiare cu această chestiune. De asemenea, Japonia va decide ce va face în legătură cu proiectul de petrol și gaze Sahalin-1, în consultare cu partenerii săi, pe măsură ce analizează detaliile unui decret al Moscovei, a declarat săptămâna trecută ministrul Industriei, Yasutoshi Nishimura.
Conform decretului lui Putin, partenerii străini ai Sahalin-1 vor avea la dispoziție o lună după crearea noii companii rusești pentru a cere guvernului rus acțiuni în noua entitate.