Investitorul activist miliardar Dan Loeb a cerut miercuri companiei Shell să se scindeze pentru a-și consolida performanța și valoarea de piață. Shell a replicat că a luat la cunoștință scrisoarea lui Loeb prin care vrea divizarea companiei, dar susține că o astfel de decizie va face trecerea la carburanți cu emisii scăzute de carbon ”mult mai dificilă”, relatează Bloomberg.
Compania Third Point a miliardarului activist Daniel Loeb a investit câteva sute de milioane de dolari în gigantul petrolier Royal Dutch Shell. Obiectivul a fost de a încuraja gigantul să se separe în două entități, una dedicată exploatării petrolului și gazelor, cealaltă energiilor regenerabile. Royal Dutch Shell nu pare să fie de acord cu pretențiile lui Loeb.
Integritatea companiei este cheia pentru realizarea tranziției energetice, contracarează Royal Dutch Shell Plc
Royal Dutch Shell Plc a venit cu argumente forte împotriva cererii lui Daniel Loeb de a împărți compania, declarând că integritatea acesteia este cheia pentru realizarea tranziției energetice, scrie Bloomberg.
„Fără companii ca cea a noastră, cu abilități de a transforma sistemul energetic global, trecerea la carburanți cu emisii scăzute de carbon va fi mult mai dificilă”, a declarat directorul general Royal Dutch Shell, Ben van Beurden.
Șeful Shell încearcă să-și mențină strategia pe linia de plutire, după ce a suferit două lovituri majore în câteva zile. Eșecurile ilustrează îndoielile investitorilor cu privire la înțelepciunea planului său de a continua să pompeze petrol și gaze în deceniile următoare, investind toate încasările în surse regenerabile și hidrogen.
Ben van Beurden: Este dezamăgitor să vezi că investitorii pe termen lung fug acum de Shell de dragul simbolismului
Marți, cel mai mare fond de pensii din Uniunea Europenă, ABP -ul olandez, a anunțat că va cesiona active din combustibili fosili în valoare de 15 miliarde de euro, până la începutul anului 2023, inclusiv cele de la Shell. O zi mai târziu, Third Point Capital LLC deținută de Loeb a anunțat că împărțirea gigantului energetic în două entități ar da mai multă încredere investitorilor.
Shell are o strategie coerentă „care va fi foarte greu de copiat, dacă va fi împărțită în mai multe companii diferite”, a spus van Beurden. Este dezamăgitor să vezi că investitorii pe termen lung „fug” acum de Shell de dragul „simbolismului”, iar înlocuirea lor cu fonduri speculative nu ajută la tranziția energetică, a avertizat el.
Shell, care intenționează să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 50% până în 2030 față de nivelurile din 2016, a anunțat miercuri pierderi de 385,7 milioane de euro în trimestrul al treilea din 2021, în ciuda creșterii prețurilor la petrol și gaze.