Decizia NIS Petrol vine într-un context de reconfigurare strategică a operațiunilor din România, însă compania dă asigurări că va continua activitățile de explorare și producție de țiței și gaze naturale.

România recuperează banii de la NIS Petrol

NIS Petrol promite să achite toate obligațiile financiare către statul român, în valoare de peste 110 milioane de lei. Aceste datorii provin în principal din angajamentele neîndeplinite de investiții asumate prin acorduri petroliere în cadrul cărora compania este concesionar.

Restanțele companiei sunt generate de neexecutarea unor lucrări de explorare în termenul stabilit în trei dintre acordurile de concesiune semnate cu statul român. Potrivit contractelor, NIS Petrol se angajase să realizeze o serie de lucrări în perimetrele respective, dar nu a reușit să finalizeze aceste activități în perioada de explorare prevăzută.

În ciuda acestor eșecuri, compania a subliniat că va respecta angajamentele financiare și că va colabora cu autoritățile române pentru plata sumelor restante.

Compania nu își încheie însă prezența în România

NIS Petrol va continua să desfășoare operațiuni în domeniul explorării și producției de hidrocarburi. Printre proiectele importante aflate în derulare se numără zăcământul Teremia Nord, situat pe perimetrele Ex-7 Periam și Ex-8 Biled din județul Timiș.

Aici, NIS este operator și concesionar majoritar, cu o participație de 85% în fiecare dintre cele două perimetre. În 2023, compania anunțase că este în fază avansată de pregătire a lansării producției comerciale de țiței și gaze naturale în zonă.

NIS Petrol SRL este controlată de Naftna Industrija Srbije (NIS), cea mai mare companie petrolieră din Serbia, la rândul său controlată în proporție de peste 56% de Gazprom Neft, divizia petrolieră a gigantului rus de stat Gazprom.

Deși decizia de vânzare a celor 19 stații de alimentare reprezintă o retragere parțială de pe piața retail din România, prezența Gazprom prin intermediul NIS în sectorul upstream (explorare și producție) rămâne activă și semnificativă.

Ȋn principiu, rușii ar trebui să se retragă de la NIS

Pachetul majoritar de acțiuni la Naftna Industrija Srbije, singura companie de rafinare petrolieră din Serbia, este deținut de Gazprom Neft, divizia de petrol a gigantului rus Gazprom, care are o participație de 50%. La aceasta se adaugă un pachet de 6,15% care este deținut de gigantul rus Gazprom, firma mamă a Gazprom Neft.

În 2024, Grupul Gazprom Neft, divizia de petrol a gigantului rus Gazprom, a primit un răgaz de 45 de zile pentru a ieși din acționariatul companiei petroliere sârbești Naftna Industrija Srbije, după cele mai recente sancțiuni impuse de SUA sectorului petrolier rusesc.