Războiul din Ucraina a afectat destul de tare Shell. Deși a raportat un profit operațional record, de 9,1 miliarde de dolari, a încasat și o lovitură de 4 miliarde de dolari din cauza retragerii din Rusia.
Potrivit Sky News, recompensele acționarilor au crescut, deoarece Shell, la fel ca și rivalii săi, este ajutată de prețurile mai mari la petrol și gaze și de o performanță puternică a diviziei sale comerciale.
Shell a raportat, astfel, un profit operațional record de 9,1 miliarde de dolari (7,2 miliarde de lire sterline) pentru începutul anului financiar, deși rezultatul final a fost afectat de costul retragerii treptate a companiei din Rusia, din cauza războiului din Ucraina.
Ce s-a întâmplat după ce Shell a pus capăt comerțului cu petrol și gaze cu Rusia?
Compania a înregistrat o taxă de 3,9 miliarde de dolari (3,1 miliarde de lire sterline) legată de decizia sa de a ieși de pe piața rusă, inclusiv din societățile sale mixte cu Gazprom.
De asemenea, Shell a pus capăt comerțului cu petrol și gaze cu Rusia. Compania a declarat, însă, că o performanță puternică a diviziei sale de tranzacționare, alături de prețurile mai mari la petrol și gaze, au contribuit la creșterea cu 43% a profitului său ajustat de bază.
Suma de 9,1 miliarde de dolari a fost cel mai mare nivel atins de companie în primul trimestru și a depășit așteptările analiștilor.
Reducerea valorii contabile pentru Rusia a însemnat că măsura profitului atribuibil acționarilor a scăzut cu 38%, a precizat Shell, la 7,1 miliarde de dolari (5,7 miliarde de lire sterline). Cu toate acestea, rezultatele reflectă un sezon de profituri bune pentru companie și pentru concurenții săi, inclusiv BP, datorită prețurilor ridicate.
Decizia luată de companie în clipa în care Putin a invadat Ucraina
În clipa în care Vladimir Putin a invadat Ucraina, Shell a anunțat că renunță la toate operațiunile sale din Rusia, inclusiv la o importantă uzină de gaz natural lichefiat (GNL). Ea s-a înscris, astfel, pe lista marilor companii care au hotărât să părăsească această țară bogată în petrol în urma invaziei din Ucraina.
Compania a precizat, atunci, într-un comunicat că va renunța la uzina emblematică de GNL, Sakhalin 2, la care deținea o participație de 27,5% și care este deținută și operată în proporție de 50% de gigantul rus Gazprom.
Sakhalin 2, situată în largul coastei de nord-est a Rusiei, este uriașă, producând aproximativ 11,5 milioane de tone de GNL pe an, care este exportat pe piețe importante, inclusiv China și Japonia.
Pentru Shell, cel mai mare comerciant de GNL din lume, părăsirea proiectului a reprezentat o lovitură pentru planurile sale de a furniza gaze pe piețele în creștere rapidă în următoarele decenii. Cu toate acestea, Shell a declarat că ieșirea din Rusia nu va afecta planurile sale de a trece la energie cu emisii reduse de dioxid de carbon și energie regenerabilă.