În ultimii 20 de ani prin fotbalul românesc s-au perindat foarte mulți oameni de afaceri din țară, dar toți s-au retras de la conducerea cluburilor, cu o singură excepție: Gigi Becali. Chiar dacă mai toți au avut averi impresionante, nu au reușit să se mențină în fruntea cluburilor pe care le-au condus și au fost nevoiți să se retragă.

Majoritatea au avut probleme cu legea și unii au ajuns chiar și la închisoare, dar Gigi Becali și-a continuat business-ul în fotbal la cel mai înalt nivel.

Nume celebre n-au rezistat în fotbalul românesc

În afară de Gigi Becali, ceilalți, indiferent dacă au fost nume de mare anvergură, precum Copos, Paszkany, Negoiță, Niculae, Porumboiu, Iancu, Sechelariu, sau de rang inferior, ca Penescu, Bucșaru, Ștefan, Staicu, au eșuat complet. Fie s-au retras de bunăvoie, după ce au pierdut bani, fie au fost obligați din cauza faptului că respectivul club intrase în colaps financiar sau chiar din cauza problemelor cu legea, scrie gsp.ro.

Singurul care nu a avut probleme majore financiare și nu s-a pus problema falimentului a fost Gigi Becali, asta în ciuda faptului că nu a fost cel mai bogat om de afaceri din fotbalul românesc. Au fost ani în care Copos, Porumboiu și, mai ales, Ioan Niculae au fost creditați cu averi mai consistente decât el.

Care ar fi explicația?

Unii au speculat că din cauza tradiției și numărului mare de suporteri ai FCSB, Becali a reușit să se mențină pe poziții. Însă ipoteza cade dacă luăm în calcul că și alte cluburi precum Dinamo, Rapid, Craiova și chiar Poli Timișoara se pot încadra la rândul lor în această categorie.

O explicație plauzibilă este aceea că Gigi Becali a fost singurul care a acceptat să piardă pe plan sportiv și în același timp nu a pus în pericol buna funcționare a clubului. În situații dificile totuși, patronul FCSB a fost nevoit să apeleze la rezilieri, a sistat achizițiile de noi jucători și chiar a plafonat salariile. Măsurile au permis clubului să nu intre în incapacitate de plată, potrivit sursei citate.

Tocmai această strategie a făcut ca FCSB să nu riște nici insolvența, dar nici să nu pericliteze obținerea licenței, cum s-a întâmplat cu alte cluburi.