Gigi Becali a vorbit despre Minunea de la Maglavit
Gigi Becali a avut o apariție pe History Channel. Mai precis, el a vorbit în cadrul documentarului „Enigmele României”. Latifundiarul din Pipera a avut o intervenție interesantă în episodul despre Minunea de la Maglavit!
Producția a fost lansată pe 29 octombrie 2023 și este un documentar care are ca temă credința. Becali nu este singurul român care și-a adus aportul. Marcel Iureș este naratorul documentarului, care a fost regizat de Marin Dinescu.
Primul episod al producției a avut ca temă despre „jaful secolului”, de la Muzeul Brukenthal din Sibiu.
Al doilea episod al documentarului are ca subiect „satul lui Petrache Lupu”. Lupu a pretins că s-a întâlnit cu Dumnezeu la Maglavit, un loc unde patronul FCSB a ridicat o biserică. Pe lângă Becali, a mai vorbit și Vasile Bănescu, care a expus punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe Române.
O celebră legendă de la Maglavit este cea a ciobanului oltean surdomut Petrache Lupu, care susține că l-a văzut pe Dumnezeu. Totul s-ar fi petrecut în 1935 iar evenimentul a declanșat o întreagă mișcare religioasă în Maglavit, localitatea fiind vizitată de peste două milioane de români. Ca dovadă a veridicității întâlnirii, surdomutul Lupu a început să vorbească în fața mulțimii.
Ulterior, numeroși oameni au spus că au fost vindecați de multe boli după vizita la Maglavit. Probabil aceasta a fost și motivația lui Gigi Becali, atunci când a construit aici o biserică.
„Mi s-a spus să mă duc la Maglavit, acolo unde s-a arătat Dumnezeu pe pământul României”, spus Gigi Becali în cadrul documentarului.
Latifundiarul a mai precizat și că a investit 2 milioane de euro în construcție.
Punctele de vedere ale lui Marcel Iureș și Vasile Bănescu
Maglavit este cel mai important centru de pelerinaj din România, situat în județul Dolj.
Mănăstirea Maglavit găzduiește o icoană a Maicii Domnului Prodromița, primită în dar de la Sfântul Munte Athos. De asemenea, în apropierea bisericii, în partea dreaptă, se află mormântul ciobanului Petrache Lupu.
„Dintotdeauna omul l-a căutat pe Dumnezeu. Dumnezeu, cea mai mare enigmă din istoria omenirii. Sunt puţini muritori care pot spune că li s-a arătat Dumnezeu. Aşa că poveştile celor care au astfel de măruturii au fost suficient de puternice pentru a crea adevărate fenomene de masă, discuţii aprinse şi controverse.
Acesta este şi cazul lui Petrache Lupu, un cioban sărac oltean, care a împărţit fără să vrea România interbelică în două tabere. Iar Maglavit este locul revelaţiei sale.
Mi-aduc aminte că în copilărie ascultam fascinat crâmpeie de poveşti spuse de bunicul meu care fusese într-un scurt pelerinaj la Maglavit”, a declarat Marcel Iureș, naratorul documentarului.
Iată care a fost contribuția purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, în cadrul documentarului.
„Se spune în Scriptură că pe Dumnezeu nu-l poate vedea nimeni, Dumnezeu nu a fost văzut niciodată.
Această afirmaţie rămâne absolut riguros în picioare, pentru că pe Dumnezeu în sine, ca fiinţă total transcendentă, omul nu-l poate vedea, deoarece este inaccesibil percepţiei umane, dar teofaniile sunt manifestări ale acestei fiinţe, care poate lua, uneori, contur vizibil.
Este ceea ce s-a întâmplat şi în cazul lui Petrache Lupu, care, în vara anului 1935, este martorul unei teofanii”, a precizat Bănescu.