Gigi Becali revine în politică. Și-a făcut partid. Vrea să se implice în alegeri

Gigi Becali

SURSA FOTO: Dreamstime

Mișcare neașteptată a lui Gigi Becali. Finanțatorul FCSB și-a făcut un nou partid, după ce a mai fost implicat în politică în urmă cu mai mulți ani.

Gigi Becali vrea să se implice în alegerile prezidențiale

Gigi Becali revine pe scena politică cu un nou partid, alături de doi apropiați de încredere. Latifundiarul din Pipera și-a lansat recent mișcarea, la doar câteva săptămâni înainte de startul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare și locale.

Noul partid se numește Noua Gardă Creștin-Democrată. Gigi Becali apare ca fondator, alături de doi oameni care sunt în permanență aproape de acesta, fostul fotbalist Ionuț Luțu și Ionescu Dorin Laurențiu.

În urmă cu câteva luni, patronul echipei de fotbal FCSB anunța că vrea să se implice în alegerile prezidențiale.

A fost președintele Partidului Noua Generație

Politica nu este un domeniu străin pentru Gigi Becali. În 2000 a candidat pentru Camera Deputaților din partea unei asociații a italienilor din România, ratând cu puțin intrarea în Parlament.

A preluat Partidul Noua Generație de la fondatorul acestuia, Viorel Lis, fost primar al Bucureștiului. A devenit președinte al acestui partid la data de 10 ianuarie 2004. A promovat o doctrină creștină, de dreapta. Cu accente naționaliste, apropiată de cea a Partidului România Mare și a partidelor extremiste europene. În 2004, a preluat conducerea Partidului Noua Generație. În 2007, BBC a vorbit despre ascensiunea rapidă a lui Becali în politică, acesta fiind descris ca un populist bogat. El era asemănat cu fostul prim-ministru al Italiei, Silvio Berlusconi.

În același an, a participat la alegerile pentru președinția României, fiind candidatul acestui partid. A obținut 1,77% din opțiunile de vot. La alegerile europarlamentare din 2007, s-a aflat pe prima poziție pe lista PNG. Dar partidul său a obținut 4,85% din voturi. I-au lipsit 0,15% pentru trecerea pragului electoral. A fost ales în Parlamentul European la data de 7 iunie 2009 pe lista Partidului România Mare, alături de Corneliu Vadim Tudor.

Cea mai slabă prezență

În cele nouă luni până în martie 2010 a participat la numai 10 din cele 37 de ședințe în plen. A fost reprezentantul României cu cea mai slabă prezență, de numai 27%. Prin aceasta a contribuit, alături de Corneliu Vadim Tudor și Traian Ungureanu, la plasarea României pe ultimul loc între națiunile reprezentate în Parlamentul European. România a avut o prezență de numai 84,46%.

În perioada menționată el a vorbit în plenul Parlamentului European de cinci ori și a depus un singur amendament. Nu a pus nici o întrebare, nu a făcut nici o propunere de rezoluție, nu a avut nici o declarație scrisă și nu a elaborat nici un raport. La alegerile legislative din 2012 a candidat pentru un mandat de deputat din partea Uniunii Social-Liberale, ca membru al PNL. El a fost ales cu majoritatea de voturi (65%). După depunerea jurământului, Becali a fost numit membru în comisia juridică a Camerei Deputaților.

La data de 11 februarie 2013, ca urmare a condamnării cu suspendare pentru sechestrare de persoane, și-a dat demisia din PNL. A devenit deputat independent. Mandatul său a încetat după condamnarea definitivă, la trei ani de închisoare cu executare. El a fost judecat pentru coruperea unor înalți funcționari publici în scopul facilitării unui schimb de terenuri.