Gigi Becali, propuneri controversate privind executarea pedepselor privative de libertate

Două proiecte de lege propuse de fostul europarlamentar și om de afaceri Gigi Becali urmăresc extinderea opțiunii de executare a pedepselor la domiciliu și reformarea regimurilor de detenție, cu un focus special pe deținuții care au comis infracțiuni fără violență.

Primul proiect de lege propune ca pedeapsa cu închisoarea să poată fi executată la domiciliu în condiții speciale. Conform propunerii, această măsură ar putea fi aplicabilă în următoarele cazuri:

  • femeilor gravide;
  • persoanelor care au în îngrijire un copil mai mic de 3 ani;
  • persoanelor care au în îngrijire cel puțin trei copii minori;
  • persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani la momentul pronunțării condamnării.

Executarea pedepsei la domiciliu ar putea fi aplicată doar pentru infracțiuni comise fără violență și doar cu aprobarea instanței, pe baza unor documente care să justifice mijloacele de existență. Pe durata detenției la domiciliu, condamnatul va trebui să respecte mai multe măsuri de supraveghere, cum ar fi prezentarea periodică la serviciul de probațiune, notificarea schimbării adresei de domiciliu și participarea la cursuri de reintegrare socială.

În cazul în care persoana supusă supravegherii încalcă cu rea-credință aceste obligații sau comite o nouă infracțiune, instanța va putea revoca executarea pedepsei la domiciliu și dispune încarcerarea.

gigi becali
SURSA FOTO: YouTube, captură ecran

Modificarea criteriilor de încadrare în regimurile de detenție semideschis și închis

Cel de-al doilea proiect legislativ propus de Gigi Becali urmărește modificarea criteriilor de încadrare în regimurile de detenție semideschis și închis, prin redefinirea limitelor de pedeapsă. Potrivit noii propuneri, regimul închis ar urma să se aplice pentru pedepse cuprinse între 5 și 13 ani, înlocuind pragul actual de 3 ani, iar regimul semideschis ar viza pedepsele între 1 și 5 ani.

Totodată, inițiativa legislativă prevede ca deținuții condamnați pentru infracțiuni fără violență să beneficieze garantat de dreptul la învoire și permisie. În forma actuală a legislației, aceste drepturi sunt considerate recompense, nu garanții. Becali argumentează că aceste modificări ar sprijini respectarea drepturilor fundamentale ale deținuților și ar putea contribui la diminuarea numărului de plângeri adresate Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) împotriva statului român.

„Considerăm că executarea pedepsei în regimurile de detenție mai favorabile ar fi de bun augur, cu implicații majore în asigurarea drepturilor deținuților. Pentru a permite adaptarea sistemului penitenciar, aplicarea acestor modificări se propune a fi amânată cu un an de la intrarea în vigoare”, se arată în expunerea de motive.

Becali invocă o lipsă de alternative în Codul Penal

George Becali, el însuși condamnat penal, susține că actualul Cod Penal, aplicabil din 2014, nu prevede suficiente opțiuni alternative la închisoare. El afirmă că propunerile sale legislative ar ajuta la prevenirea sancțiunilor din partea Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) și ar asigura respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor condamnate.

Pentru ca aceste inițiative să fie transformate în lege, este necesar ca ele să fie adoptate de Parlamentul României și ulterior promulgate de președintele țării.