Italia se opune folosirii armamentului furnizat Ucrainei împotriva Rusiei, declară Giorgia Meloni

Într-o declarație susținută luni, Giorgia Meloni, șefa guvernului italian, a exprimat surprinderea și îngrijorarea față de declarațiile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, cu privire la posibilitatea folosirii armamentului furnizat Ucrainei împotriva Rusiei.

Ea a subliniat necesitatea prudenței în abordarea unei astfel de chestiuni delicate și a evidențiat importanța menținerii unei poziții ferme din partea NATO, fără a transmite semnale de slăbiciune.

„Nu ştiu de ce domnul Stoltenberg a spus aşa ceva. Cred că trebuie să fie mai prudent.

Sunt de acord că NATO trebuie să rămână fermă, să nu dea semnalul că cedează”, a declarat Giorgia Meloni duminică seara într-o emisiune televizată.

Giorgia Meloni
Giorgia Meloni (SURSA FOTO: www.governo.it)

Reacții puternice la Roma

Aceste afirmații au provocat un val de indignare la Roma, deși Italia oferă sprijin militar Ucrainei, exprimând temeri cu privire la o posibilă escaladare a conflictului.

Vicepremierul Matteo Salvini, liderul Ligii (partid antimigrație), a reacționat vehement la declarațiile lui Jens Stoltenberg, cerându-i acestuia să își ceară scuze sau să își corecteze afirmațiile.

„Acest domn, fie îşi cere iertare, fie îşi corectează spusele, fie demisionează”, a transmis Matteo Salvini la o manifestaţie electorală la Napoli.

De asemenea, celălalt vicepremier italian, Antonio Tajani, șeful diplomației, a subliniat încă de sâmbătă că instrumentele militare trimise de Italia trebuie să fie folosite în interiorul Ucrainei și nu împotriva teritoriului Rusiei.

„Instrumentele militare trimise de către Italia trebuie să fie folosite înăuntrul Ucrainei şi nu împotriva teritoriului Rusiei”, a transmis  Antonio Tajani.

Aceste declarații ale lui Jens Stoltenberg au stârnit neliniști și în alte capitale europene, în special la Washington și în mai multe capitale europene, unde unii oficiali au exprimat preocupări cu privire la escaladarea conflictului dintre Ucraina și Rusia. În plus, mai mulți oficiali europeni au subliniat necesitatea menținerii stabilității și evitării oricărei acțiuni care ar putea intensifica tensiunile în regiune.

Rusia denunță apelurile de autorizare a Ucrainei să lovească pe teritoriul său

Deja joi, Kremlinul a denunțat apelurile unor aleși americani de autorizarea Ucrainei să folosească armamentul furnizat de Statele Unite pentru a lovi pe teritoriul Rusiei, considerând aceste solicitări o escaladare a conflictului. Kievul a cerut permisiunea să lovească cu armamentul din Occident baze aeriene și poziții situate pe teritoriul rus.

Atât europenii, cât și americanii, au interzis acest lucru, de teama unei agravări a conflictului. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a caracterizat poziția unor oficiali occidentali drept iresponsabilă, subliniind necesitatea menținerii dialogului și evitarea escaladării conflictului.

„La Washington şi în mai multe capitale europene, unii încearcă cu zel să provoace, să ridice fără încetare nivelul escaladării. În această privinţă, le putem califica poziţia drept iresponsabilă”, declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.