Premierul italian Giuseppe Conte a participat la Summitul G20, cel care a început de sâmbătă sub președinția Arabiei Saudite. Acesta a transmis un mesaj importat pentru statele participante.
Prim-ministrul italian Giuseppe Conte a transmis un mesaj, în care a asigurat că „G20 va reflecta angajamentul nostru pentru o redresare rapidă” din criza pandemiei și pentru „a găsi soluții pentru provocările majore cu care se confruntă umanitatea astăzi, de la schimbările climatice până la persistența inegalităților.
Trebuie să rămânem uniți și să folosim oportunitățile pe care ni le-a oferit această criză pentru a crea o nouă și mai bună normalitate”.
„Iminenta președinție italiană din 2021 este hotărâtă să continue acțiunea importantă a G20” pe baza „rezultatelor” summitului de la Riad, a continuat Conte.
Trebuie să înfruntăm coronavirusul
„Imperativul trebuie să fie garantarea accesului la diagnostic, la terapii și la vaccinuri pentru întreaga comunitate mondială: pentru Italia sunt bunuri publice globale, dreptul tuturor și nu privilegiul câtorva”, a subliniat Conte.
Trebuie să înfruntăm teribilul test impus de COVID-19 prin investiții în sănătatea publică: este un imperativ moral și social, precum și politic.
Vom ieși din criză doar dacă vom concepe „un nou început”, punând oamenii în centrul eforturilor asupra provocărilor globale.
Angajamentul Italiei față de aceste prerogative va continua cu asumarea Președinției G20 pentru anul viitor: „Italia va promova un efort coordonat pentru a depăși criza economică, cu o atenție deosebită pentru țările cele mai vulnerabile”, a explicat premierul italian.
„G20 a implementat măsuri fără precedent” în lupta împotriva COVID-19 și, „pe măsură ce continuăm să luptăm împotriva virusului și pe măsură ce salutăm știrile recente despre cercetarea vaccinurilor, trebuie să privim în față, spre viitorul nostru și spre viitorul generațiilor mai tinere. Trebuie să ne consolidăm colaborarea cu instituțiile multilaterale și să le facem să fie mai eficiente, inclusiv o OMS mai consolidată”, a afirmat Conte.
Efecte socio-economice și sanitare șocante
„În ultimele luni, comunitatea internațională s-a confruntat cu o pandemie cum nu a mai fost din secolul trecut, cu efecte socio-economice și sanitare șocante.
Numărul morților a crescut la peste un milion, iar FMI a prevăzut că 90 de milioane de persoane în plus vor cădea în sărăcie până la sfârșitul anului 2020.
Agravarea pandemiei în multe regiuni necesită, din nou, decizii dificile din partea guvernelor și sacrificii importante din partea cetățenilor lor”, a concluzionat Giuseppe Conte, citeazp publicația ANSA.it.